Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Änkans första ord – ett år efter Gösta Ekmans död

Marie-Louise Ekman fanns ständigt vid sin makes sida när han vårdades på sjukhuset och förde dagbok om tiden – anteckningar som nu har blivit en bok. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ett och ett halvt år efter Gösta Ekmans död berättar nu Marie-Louise Ekman om tiden efter sin makes död – och sjukdomskampen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ett och ett halvt år efter Gösta Ekmans död berättar nu Marie-Louise Ekman om tiden efter sin makes död – och sjukdomskampen.

Marie-Louise Ekman fanns ständigt vid sin makes sida när han vårdades på sjukhuset och förde dagbok om tiden – anteckningar som nu har blivit en bok.  

– Boken är som ett kärleksprojekt vi har tillsammans, den får mig att må bättre, berättar hon för Aftonbladet. 

Sex år efter att Gösta Ekman insjuknat i cancer avled den älskade skådespelaren 77 år gammal den första april förra året. Skådespelaren var svårt sjuk och vårdades på Huddinge sjukhus under en period 2011–2012.

Under skådespelarens tid på sjukhuset började hustrun Marie Louise Ekman, 73, att skriva dagbok – anteckningar som nu publiceras i boken ”Få se om hundarna är snälla ikväll…”

I en intervju med Aftonbladet berättar Marie-Louise Ekman för första gången om tiden efter makens död – och projektet med boken.

– Det går faktiskt inte att prata om. Det har varit förskräckligt och är det fortfarande. Men det här är då roligt, nu har Gösta och jag ett kärleksprojekt ihop, då mår jag bättre, säger hon i intervjun.

 

Marie-Louise och Gösta Ekman.Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

Fick ytterligare fem år tillsammans

Gösta Ekman friskförklarades efter sjukdomsperioden och paret fick ytterligare fem år tillsammans innan han avled i april förra året.

– Det kom som en chock, han var ju friskförklarad. Två veckor innan han gick bort var han ute och promenerade tre timmar. Det var metastaser det inte gick att göra någonting åt. Det var kört, det gick väldigt fort. Att ha gjort det här bokprojektet, det har känts som att han finns så starkt varje dag, säger Marie-Louise Ekman till Aftonbladet.

Marie-Louise Ekman läste upp anteckningarna för Gösta Ekman sommaren som följde – något som blev väldigt känslosamt.

”Vi grät. Avbröt. Fortsatte. Tacksamma över var vi var. Och kunde ta del av detta. Som just minnen”, har Marie-Louise Ekman skrivit i ett utskick från bokförlaget. 

Ann-Marie Skarp, förläggare på Piratförlaget, har sagt i en kommentar till TT tidigare: 

”Det är en stor ära att utge Marie-Louise Ekmans fina bok, en kärleksfull berättelse från en mycket svår period i två människors liv. Jag tror att den både kan skänka tröst och ingjuta mod hos många av oss".

Berättade om tiden då Gösta Ekman var sjuk

I en tidigare intervju med Expressen berättade Marie-Louise Ekman om tiden då Gösta Ekman var sjuk.

– För ett par år sen var Gösta väldigt sjuk. Jag jobbade halvdant under en period, men jag hade väldigt bra medarbetare. Det ringde förstås journalister hela tiden, men jag sa att jag inte ville prata om detta och både Gösta och jag är väldigt glada för att det respekterades, sa hon då. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.