Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Änkans egna ord om sista tiden med Michael Nyqvist

Catharina Nyqvist Ehrnrooth: ”Vi tänker att det här är en födelsedagsfest”
Michael Nyqvist och Catharina Nyqvist Ehrnrooth. Nu skriver änkan om den sista tiden med maken.
Foto: JULIA DANSARIE
Den 27 juni 2017 dog Michael Nyqvist, en av Sveriges mest folkkära skådespelare, i sviterna av cancer. Han blev 56 år gammal.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS ALL OVER PRESS SWEDEN

När Michael Nyqvist fick besked om att cancern förvärrats hade den folkkäre skådespelaren sin hustru vid sin sida.

Nu skriver änkan Catharina Nyqvist Ehrnrooth själv om den sista svåra tiden tillsammans med maken.

”Vi valde att leva här och nu och bestämde oss att göra allt tillsammans”, skriver hon i Cancerfondens tidning Rädda livet.

Den 27 juni 2017 dog Michael Nyqvist, en av Sveriges mest folkkära skådespelare, i sviterna av cancer. Han blev 56 år gammal.

Nu, två år senare, skriver hans änka Catharina Nyqvist Ehrnrooth om den svåra sjukdomstiden i Cancerfondens tidning Rädda livet.

”När vi gifte oss sa prästen 'Ni skall bära varandras bördor'. Vi tyckte att det var så vackert, någonting att påminnas om, en uppmaning som gett oss kraft.

Vid svår sjukdom går plötsligt inte det, bördan är fortfarande tyngre hos M.”

Cancern muterade

Michael Nyqvist hade redan en cancerdiagnos. Men behandlingen hade varit framgångsrik och tumören hade minskat i storlek. Michael Nyqvist mådde bra av att kunna fortsätta jobba. Men vid ett återbesök lämnade läkaren ett nattsvart besked till skådespelaren och hans hustru. Cancern hade muterat, skriver Catharina Nyqvist Ehrnrooth.

”Nu styr någon annan. Vi ska träffa dietister, kuratorer, sjuksköterskor. Den första cellgiftbehandlingen är otroligt obehaglig. Jag sitter och tittar på min älskade medan det droppar gift in i hans arm. Det är verkligen pest eller kolera – antingen dödar giftet honom eller så gör sjukdomen det.

Med cellgifter kommer alla motmediciner – från en tablettask har vi plötsligt en Ica-kasse med mediciner i badrummet. Vi har en stor rund korg med lock hemma, jag döper om den till ”Apoteket”, klarar inte riktigt att se medicinerna framme. Kan inte förstå, M har alltid varit så stark och frisk.”

Beslutet: ”Leva här och nu”

Änkan beskriver maktlösheten hon kände över att inte kunna dela sjukdomen med maken. Känslan av orättvisa. Och ångesten över att sitta i vänterum på sjukhuset i vad som känns som timtal

Men hon ger också en annan nyans:

”Finns det hopp finns det liv. Jag har många gånger känt mig naiv som försökte få in ljus i det svartaste. Vi valde att leva här och nu och bestämde oss att göra allt tillsammans. Så blev sjukdomsperioden en av de vackraste i vårt liv.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.