Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ankan” om den glada fasaden: ”Är jag fan inte”

Här ertappas ”Ankan” med munnen full av godis
Anders ”Ankan” Johansson gör en ny soloshow nästa höst.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Komikern slog igenom tillsammans med Måns Nilsson.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP
Sedan dess har han synts i massvis av olika program på tv.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Måns Nilsson och Anders ”Ankan” Johansson på Grammisgalan 2015.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders ”Ankan” Johansson syns lite överallt.

Mitt i allt jobb planerar han nu den helt nya soloshowen ”Alla känner Ankan”.

För Expressen berättar han om livet utanför kameran, om relationen med gamla parhästen Måns Nilsson – och om det svåra med att upprätthålla sin fasad.

– Folk kommer fram och säger: ”Du är alltid glad”.  Det är jag fan inte.

Komikern och programledaren Anders ”Ankan” Johansson, 47, har haft några hektiska år. ”På spåret”, ”Bäst i test”, ”Alla mot alla”, nya humorserien ”Nästan inget”, är några av de sammanhang där han medverkat. Lägg där till en turné och en podcast med den gamla radarpartnern Måns Nilsson.

Nästa höst ger han sig dessutom ut på sin egen soloshow ”Alla känner Ankan”. Idén kommer delvis från Johansson sommarprat i år där han pratade om sina egna misslyckanden.

– Det kommer bli personligt och det kommer bli fiaskon och besvär, men det kommer bli en väldigt rolig show. Om man vill ha hjälp med sina besvär ska man prata med en terapeut, men om man vill skratta åt dem får man väl komma. 

”Det vill vi inte kännas vid”

Komikern menar att många drömmer om ett problemfritt liv – men att det nästan aldrig är verkligheten.

– Det går ju åt skogen på ett eller annat sätt nästan varje dag. Och det vill vi inte kännas vid. Då tror jag det är ganska nyttigt att skoja om det där, fortsätter han.

Att just ”Ankan” skulle vara extra mycket bekymmersfri och ständigt glad är en bild som många fått av hans ofta excentriska och skojiga framtoning i tv. En bild han försöker upprätthålla även när människor kommer fram på stan.

– Då tar jag ett djupt andetag och så är jag glad. För jag tycker det där är ganska jobbigt. Det är ju ytterst självvalt, men det förväntas ju av mig. Det kan man gärna bjuda på, jag har ingen anledning att berätta om min skit för någon random person på Ica. 

”En vanlig grå tråkig pappa”

I den privata sfären med familjen kan han däremot återhämta sig.

 – Hemma kan jag ju stänga dörren, och så sitter jag och spelar bas. Jag är jätteofta själv här hemma och bara är helt tyst. Det måste jag göra, annars orkar jag inte. Jag är också en helt vanlig grå tråkig pappa som säger till barnen att de måste ha på sig rätt regnbyxor. Allt det där är jag också, men den sidan har inte fått vara med utåt, helt enkelt. 

Men tiden hemma har samtidigt blivit en bristvara den senaste tiden, något Anders ”Ankan” Johansson utan omsvep är tydlig med:

– Nu är det för mycket. Om folk tröttnar nu är ingen mindre överraskad än jag. Nu ska jag gå under jorden lite faktiskt. Folk kommer inte orka med den här personen annars.

Relationen med Måns 

Han säger sig ha fastnat i ”frilansfällan” där man hela tiden tackar ja och ja.

– Jag har inte hunnit med varken mig själv eller min omgivning. Man hatar ju sig själv när man går och lägger sig och det är inte toppen.

Anders ”Ankan” Johanssons stora genombrott kom i början av 2000-talet med radioprogrammet ”Så funkar det ” och ”Anders och Måns” i SVT med bästa vännen Måns Nilsson.

Nu för tiden umgås de knappt privat, både har ”egna liv vid sidan av”, men de båda har så sent som i höstas varit ute på ”Så funkar det – the show!” tillsammans.

– Just nu jobbar vi så mycket ihop så vi umgås faktiskt knappt till vardags. Men vi har å andra sidan jobb som känns som umgänge. Vi gör en podd och det. Det är ju på ett sätt att leka med sin bästa kompis. Han är ju fortfarande min allra bästa kompis, men vi umgås väldigt lite privat just nu.

Så bra är ”Den osannolika mördaren”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.