Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Änkan Gitten: "Siewert ville trösta mig"

Änkan Gitten Bolin Öholm, 54, berättar att sorgen kommer över henne i vågor. Foto: Olle Sporrong
För tre veckor sedan somnade programledaren och journalisten Siewert Öholm in på Växjö lasarett. Foto: PRIVAT

ÖJABY/VÄXJÖ. I dag begravs Siewert Öholm.

Änkan Gitten Bolin Öholm, 54, berättar att sorgen kommer över henne i vågor.

– Nyligen störtgrät jag på matvaruparkeringen. Jag såg en sådan silverfärgad Mercedes som Siewert hade och ökade farten för att komma i kapp - till dess att jag insåg att det ju inte var Siewert, säger hon.

Fakta/Det här har hänt

* Programledaren och debattören Siewert Öholm dog 25 januari efter en längre tids kamp mot levercancern.

* I november meddelade Öholm att han drabbats av levercancer för andra gången på tre år. På en solsemester i israeliska Eliat i början av januari fick Siewert Öholm med familj positiva besked från sjukhuset: Röntgensvaren såg goda ut.

* I slutet av semesterresan och på färden hem började Siewert Öholm må allt sämre.

* Måndag 16 januari fick Siewert Öholm åka in till sjukhuset när han inte kunde röra sig själv. Barnen kom på besök för att ta farväl och Siewert planerade sin begravning.

* Siewert Öholm skrev i sitt sista Facebookmeddelande: " Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, jag är trygg".

* Änkan Gitten Bolin Öholm berättade i en Expressen-intervju förra veckan att Siewert då han fick hjärtinfarkt 2010 och även senare förklarade att han ville att hon skulle gifta om sig. "Siewert sade ”Jag vill att du ska gifta om dig. Du är ung. Låt sorgen få klinga ut, låt det ta den tid det tar, men gå sedan vidare", mindes Gitten.

Gitten var gift med Siewert Öholm i nästan tio år

NAMN: Gitten Bolin Öholm.

ÅLDER: 54.

YRKE: Föreståndare för Hjortsbergagården utanför Alvesta.

BOR: Grönt trähus i Öjaby i Växjö.

FAMILJ: Barnen David 24, Sarah, 23, Jacob, 20, Immanuel, 15 (från ett tidigare äktenskap). Siewerts fyra söner i åldrarna 53-34 år.

UTBILDNING: Cirkelledarutbildning i sång, medie- och tv-linjen vid Kaggeholms folkhögskola, projektledare vid Norges marknadshögskola, etiklära, medievetenskap, teatervetenskap, sociologi, pedagogik (Oslo universitet).

BAKGRUND: Mediechef "New Living Ministries" i London, tv-producent "New World Channel", lovsångsledare/musiklärare "Oslo kristna center", egenföretagare "Kafé Lyckan" i Uppsala (2011-2015).

AKTUELL: Begraver fredag 17 februari sin man Siewert Öholm, 77, journalist och mångårig programledare för bland annat "Nattkafé", "Kvällsöppet" och "Svar direkt".

För tre veckor sedan somnade programledaren och journalisten Siewert Öholm in på Växjö lasarett. Levercancern gick inte längre att hålla tillbaka.

– När läkarna sade att det bara var dagar kvar förklarade Siewert att han inte var rädd. "Jag vet på vem jag tror", sade han. Både han och jag är förvissade om att det finns en himmel och en evighet, säger Gitten Bolin Öholm, föreståndare för Hjortsbergagården, när hon skär upp sitt hembakta lingonbröd.

Gitten, hennes fyra barn och Siewerts fyra söner var hela tiden hos Siewert Öholm på sjukhuset. Alla fick en egen stund med Siewert och en möjlighet att ta farväl.

– Jag har spelat in jättemycket på min Iphone och skrivit ner saker som han har sagt. Siewert ville trösta mig och sade att jag skulle vara lugn och trygg. Jag har lyssnat på hans ord nu i efterhand och det känns fint att höra hans röst, berättar Gitten.

 

LÄS MER: Siewert sade: Jag vill att du ska gifta om dig.

 

Änkan Gitten: En sådan sak som jag bara kan dela med Siewert

 

Överallt i den gröna tvåplansvillan finns spår efter maken. För några dagar sedan hittade Gitten exempelvis Siewerts strumpor och underkläder längst ner i tvättkorgen.

– Vad skulle jag göra med dem? Slänga dem i soptunnan? Jag kan ju inte ge sådant till second hand. Det blir så konkret när jag tänker på alla kostymer som Siewert var så stilig i och rockarna som han bar upp så elegant. Nu kommer hans kropp aldrig att fylla ut de plaggen igen...

Gitten kan också komma på sig själv med att röja undan på matbordet för att Siewert inte tyckte om att det var stökigt.

– I söndags när jag var inne på jobbet hade jag fått en utmärkelse. Det är en sådan sak som jag egentligen bara kan dela med Siewert. Han vet hur mycket arbete det ligger bakom. Jag kunde nästan höra hur han skulle ha sagt "Fattar du nu att du är duktig?". Siewert tränade mig i att få bättre självförtroende.

Siewert Öholm och Gitten träffades redan 1987 då hon praktiserade på hans "Nattkafé" och gjorde intryck med sin förmåga att göra research och få tag på omöjliga gäster.

– Men han var 23 år äldre än jag, gift och fullt upptagen med sina fyra barn. På den tiden fanns det inte en tanke om att det en dag skulle bli vi två, förklarar Gitten.

2005, ett år efter det att Siewert blivit änkeman och Gitten skilt sig från sina barns far, uppmanades Gitten av Siewerts vän att kontakta Siewert på nytt. Siewert kände genast igen Gittens röst då hon ringde. De sågs över en lunch som varade i fem timmar. Efteråt njöt Gitten av att vandra arm i arm med Siewert, "en äldre man i stilig kappa", genom ett snöigt Stockholm och få känna sig som en kvinna. Drygt ett år senare gifte de sig.

 

LÄS MER: Siewerts sista vilja för sin familj

 

"Siewert lärde mig kärlekens språk", säger Gitten Bolin Öholm och förklarar att maken Siewert lärde henne att inte stressa så mycket att hon inte såg krokusen som just slagit ut. Foto: Olle Sporrong

Gitten och Siewert Öholm har pratat om testamentet i flera år

 

Då makarna för 1,5 år sedan flyttade från Uppsala till Växjö förklarade Siewert, som 2010 fick en hjärtinfarkt och som de sista åren kämpade mot levercancern, att det var sista gången han flyttade.

– Detta med testamente har vi pratat om i flera år. Siewerts tanke var att jag skulle kunna bo kvar i huset även efter hans död. Det var delvis därför vi valde ett mindre hus som jag skulle klara såväl praktiskt som ekonomiskt, säger Gitten.

Från köksfönstret har Gitten utsikt över Helgasjön, som just nu täcks av ett vitt snötäcke.

– Jag vill bli begravd på kyrkogården här intill. Där känner jag en stark gudsnärvaro. Jag älskar vatten och tänker mig att mina barn ska kunna ta med sig en picknickkorg och sätta sig där vid den porlande bäcken då de besöker min grav.

Siewert Öholm, som begravs i S:ta Clara kyrka fredag 17 februari klockan 12.00, kommer däremot att ligga på Skogskyrkogården i Stockholm, intill sin första hustru Ann-Britt.

– Det känns mest naturligt att han ligger intill Ann-Britt. De var ändå gifta i över 40 år. Jag vill inte bli begravd i Stockholm, utan känner att det finns ett starkt "vi" för Siewert och mig i Växjö.

Siewert Öholm var alltid noga med detaljerna och inte heller vid begravningen lämnas något åt slumpen.

– Siewert och jag har i flera år pratat om vilka sånger och officianter han ville ha. I samtalen på sjukhuset klargjorde han i detalj att han ville att "Du omsluter mig på alla sidor" ska sjungas i kyrkan, att Bo Brander ska hålla i begravningen, Per-Erik Hallin ska sjunga Jan Börjesson vara organist.

– Det finns en "kanelbullens dag", men ingen "vita arkivets dag". Jag tycker att alla borde prata med sina nära om hur de vill ha det den dag då de dör. Det är en stor trygghet för oss i familjen att veta vad Siewert önskade.

Lärdomarna är många, berättar Gitten.

– Krisen är också ett sätt att stanna upp och välja kvalitet i sitt liv. Vad är viktigt? resonerar hon.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook!

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!