Änkan Gitten Bolin Öholm, 54, berättar att sorgen kommer över henne i vågor. Foto: Olle SporrongÄnkan Gitten Bolin Öholm, 54, berättar att sorgen kommer över henne i vågor. Foto: Olle Sporrong
Änkan Gitten Bolin Öholm, 54, berättar att sorgen kommer över henne i vågor. Foto: Olle Sporrong
För tre veckor sedan somnade programledaren och journalisten Siewert Öholm in på Växjö lasarett. Foto: PRIVATFör tre veckor sedan somnade programledaren och journalisten Siewert Öholm in på Växjö lasarett. Foto: PRIVAT
För tre veckor sedan somnade programledaren och journalisten Siewert Öholm in på Växjö lasarett. Foto: PRIVAT

Änkan Gitten: "Siewert ville trösta mig"

Publicerad

ÖJABY/VÄXJÖ. I dag begravs Siewert Öholm.

Änkan Gitten Bolin Öholm, 54, berättar att sorgen kommer över henne i vågor.

– Nyligen störtgrät jag på matvaruparkeringen. Jag såg en sådan silverfärgad Mercedes som Siewert hade och ökade farten för att komma i kapp - till dess att jag insåg att det ju inte var Siewert, säger hon.

För tre veckor sedan somnade programledaren och journalisten Siewert Öholm in på Växjö lasarett. Levercancern gick inte längre att hålla tillbaka.

– När läkarna sade att det bara var dagar kvar förklarade Siewert att han inte var rädd. "Jag vet på vem jag tror", sade han. Både han och jag är förvissade om att det finns en himmel och en evighet, säger Gitten Bolin Öholm, föreståndare för Hjortsbergagården, när hon skär upp sitt hembakta lingonbröd.

Gitten, hennes fyra barn och Siewerts fyra söner var hela tiden hos Siewert Öholm på sjukhuset. Alla fick en egen stund med Siewert och en möjlighet att ta farväl.

– Jag har spelat in jättemycket på min Iphone och skrivit ner saker som han har sagt. Siewert ville trösta mig och sade att jag skulle vara lugn och trygg. Jag har lyssnat på hans ord nu i efterhand och det känns fint att höra hans röst, berättar Gitten.

 

LÄS MER: Siewert sade: Jag vill att du ska gifta om dig.

 

Änkan Gitten: En sådan sak som jag bara kan dela med Siewert

 

Överallt i den gröna tvåplansvillan finns spår efter maken. För några dagar sedan hittade Gitten exempelvis Siewerts strumpor och underkläder längst ner i tvättkorgen.

– Vad skulle jag göra med dem? Slänga dem i soptunnan? Jag kan ju inte ge sådant till second hand. Det blir så konkret när jag tänker på alla kostymer som Siewert var så stilig i och rockarna som han bar upp så elegant. Nu kommer hans kropp aldrig att fylla ut de plaggen igen...

Gitten kan också komma på sig själv med att röja undan på matbordet för att Siewert inte tyckte om att det var stökigt.

– I söndags när jag var inne på jobbet hade jag fått en utmärkelse. Det är en sådan sak som jag egentligen bara kan dela med Siewert. Han vet hur mycket arbete det ligger bakom. Jag kunde nästan höra hur han skulle ha sagt "Fattar du nu att du är duktig?". Siewert tränade mig i att få bättre självförtroende.

Siewert Öholm och Gitten träffades redan 1987 då hon praktiserade på hans "Nattkafé" och gjorde intryck med sin förmåga att göra research och få tag på omöjliga gäster.

– Men han var 23 år äldre än jag, gift och fullt upptagen med sina fyra barn. På den tiden fanns det inte en tanke om att det en dag skulle bli vi två, förklarar Gitten.

2005, ett år efter det att Siewert blivit änkeman och Gitten skilt sig från sina barns far, uppmanades Gitten av Siewerts vän att kontakta Siewert på nytt. Siewert kände genast igen Gittens röst då hon ringde. De sågs över en lunch som varade i fem timmar. Efteråt njöt Gitten av att vandra arm i arm med Siewert, "en äldre man i stilig kappa", genom ett snöigt Stockholm och få känna sig som en kvinna. Drygt ett år senare gifte de sig.

 

LÄS MER: Siewerts sista vilja för sin familj

 

"Siewert lärde mig kärlekens språk", säger Gitten Bolin Öholm och förklarar att maken Siewert lärde henne att inte stressa så mycket att hon inte såg krokusen som just slagit ut.Foto: Olle Sporrong

Gitten och Siewert Öholm har pratat om testamentet i flera år

 

Då makarna för 1,5 år sedan flyttade från Uppsala till Växjö förklarade Siewert, som 2010 fick en hjärtinfarkt och som de sista åren kämpade mot levercancern, att det var sista gången han flyttade.

– Detta med testamente har vi pratat om i flera år. Siewerts tanke var att jag skulle kunna bo kvar i huset även efter hans död. Det var delvis därför vi valde ett mindre hus som jag skulle klara såväl praktiskt som ekonomiskt, säger Gitten.

Från köksfönstret har Gitten utsikt över Helgasjön, som just nu täcks av ett vitt snötäcke.

– Jag vill bli begravd på kyrkogården här intill. Där känner jag en stark gudsnärvaro. Jag älskar vatten och tänker mig att mina barn ska kunna ta med sig en picknickkorg och sätta sig där vid den porlande bäcken då de besöker min grav.

Siewert Öholm, som begravs i S:ta Clara kyrka fredag 17 februari klockan 12.00, kommer däremot att ligga på Skogskyrkogården i Stockholm, intill sin första hustru Ann-Britt.

– Det känns mest naturligt att han ligger intill Ann-Britt. De var ändå gifta i över 40 år. Jag vill inte bli begravd i Stockholm, utan känner att det finns ett starkt "vi" för Siewert och mig i Växjö.

Siewert Öholm var alltid noga med detaljerna och inte heller vid begravningen lämnas något åt slumpen.

– Siewert och jag har i flera år pratat om vilka sånger och officianter han ville ha. I samtalen på sjukhuset klargjorde han i detalj att han ville att "Du omsluter mig på alla sidor" ska sjungas i kyrkan, att Bo Brander ska hålla i begravningen, Per-Erik Hallin ska sjunga Jan Börjesson vara organist.

– Det finns en "kanelbullens dag", men ingen "vita arkivets dag". Jag tycker att alla borde prata med sina nära om hur de vill ha det den dag då de dör. Det är en stor trygghet för oss i familjen att veta vad Siewert önskade.

Lärdomarna är många, berättar Gitten.

– Krisen är också ett sätt att stanna upp och välja kvalitet i sitt liv. Vad är viktigt? resonerar hon.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag