Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Änkan Catharina berättar – Nyqvists vilja blev inte av

Den folkkära skådespelaren Michael Nyqvist avled den 27 juni förra året. Han blev 56 år och sörjs närmast av sin fru Catharina Nyqvist Ehrnrooth.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Michael Nyqvist och Catharina Nyqvist Ehrnrooth.Foto: THOMAS ENGSTROM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Michael Nyqvist och Catharina Nyqvist Ehrnrooth.Foto: /IBL / /IBL
Den folkkära skådespelaren Michael Nyqvist avled den 27 juni förra året.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

På Michael Nyqvists födelsedag, den 8 november, delar hans minnesstiftelse ut två ärofyllda priser. 

Inför prisutdelningen berättar skådespelarens änka Catharina Nyqvist Ehrnrooth för första gången om den svåra sorgen efter maken.

– Han var inte sjuk så länge och förstod inte att han skulle dö. Det blev abrupt och det drabbade väldigt många som stod honom nära, säger hon.

Den folkkära skådespelaren Michael Nyqvist avled den 27 juni förra året. Han blev 56 år och sörjs närmast av sin fru Catharina Nyqvist Ehrnrooth, 49, och sina barn Ellen, 27, och Arthur Nyqvist, 22.

Efter skådespelarens bortgång tog Catharina Nyqvist Ehrnrooth initiativet att starta ”Michael Nyqvists stiftelse”, som årligen ska dela ut två stipendier. Den 8 november, på Michael Nyqvists födelsedag, sker den första prisutdelningen. 

En av utmärkelserna går till en organisation eller grupp, och det andra till en skådespelare. Utmärkelserna består av pengar samt en staty som Ellen Nyqvist har gjort. Utdelningen sker på den anrika teatern Confidencen. 

– Tanken är att det ska vara som ett födelsedagsfirande och inte så högtidligt, utan mera familjärt. Priset kommer alltid att delas ut på Mickes födelsedag, vi vill att det ska vara som ett kalas snarare än en minneshögtid, säger Catharina Nyqvist Ehrnrooth.

Catharina Nyqvist Ehrnrooth upplever att det har varit meningsfullt att engagera sig i stiftelsens arbete.

– Det har varit ett tungt år, men kommer att bli lättare när tiden går. Det känns jättevackert. Det finns så mycket positivt. Jag är stolt och glad för att vi fick ihop det här.

Catharina Nyqvist Ehrnrooth och Michael Nyqvist.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN

 

 

Sorgen: ”Han förstod inte”

Michael Nyqvist drabbades av lungcancer omkring ett år före sin död, men trots sjukdomen fortsatte han att arbeta. Han tänkte att han skulle bli frisk och överleva.

Skådespelaren hann inte slutföra sin livsgärning och syftet med stiftelsen är att låta hans anda leva vidare.

– Micke var mitt i livet och hade tusen projekt. Han hade drömmar om att regissera och undervisa. Men han hann inte. Han var inte sjuk så länge och förstod inte att han skulle dö. Det blev abrupt och det drabbade väldigt många som stod honom nära, säger Catharina Nyqvist Ehrnrooth och fortsätter:

– Sorgen är otänkbart svår och den delar jag med min familj och vänner. Sorg tar oerhört lång tid och har så många faser. 

 

 

”Väldigt närvarande och helt orädd”

Catharina Nyqvist Ehrnrooth och Michael Nyqvist gifte sig 1998. Precis som sin make har hon haft en lång karriär inom film- och teaterbranschen som scenograf.

Trots sin allt för tidiga bortgång har Michael Nyqvist lämnat ett oförglömligt avtryck både som skådespelare och människa. 

– Han var väldigt modig och nyfiken. Närvarande och helt orädd för att dela med sig av sig själv. Han hade en otrolig energi och ville möta andra människor.

– I alla projekt har han fått nära vänner som han hållit kontakt med. Jag har fått mycket fina kondoleanser hela året från hans kolleger som känner att de har blivit sedda och berörda av honom.

Trots sin allt för tidiga bortgång har Michael Nyqvist lämnat ett oförglömligt avtryck både som skådespelare och människa. Foto: WILLI SCHNEIDER/REX/SHUTTERSTOCK / WILLI SCHNEIDER/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.