Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anka avslöjar lögnen – Montazami riktar kritik

Anna Anka Foto: OLLE SPORRONG
Maria Montazami Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gunilla Persson Foto: - - / MTGTV

”Svenska Hollywoodfruar” firar tolv säsonger och nio år i rutan med en återträff där flera av programmets profiler samlas. 

Maria Montazami har varit med sedan start – nu erkänner hon att hon inte kan förstå hur de andra medverkande kan vara så elaka framför kamerorna. 

– Jag tror inte att att de är lyckliga eller glada när de lägger huvudet på kudden på kvällen och funderar på vad de har gjort, säger Maria Montazami. 

Det har gått mer än nio år sedan Anna Anka, Maria Montazami och Agnes-Nicole Winter bröt ny svensk tv-mark. 

I september 2009 sändes premiären av ”Svenska Hollywoodfruar”. Anna Ankas uttalanden blev snabbt en snackis på fikaraster runt om i landet. Det andra avsnittet sågs av fler än en miljon tittare – en tittarsiffra som programmet inte varit i närheten av sedan dess. 

– Jag sålde drömmen och illusionen så att svenskarna kunde försvinna in i den här andra världen som de flesta drömmar om eller inte ens vet existerar. De fick leva i den världen genom mig, säger Anna Anka. 

Anna Anka: Så blev jag känd 

När vi träffades i somras befann sig Anna Anka i Stockholm för att lansera den tolfte säsongen av ”Svenska Hollywoodfruar”, den första på länge där hon är med. 

Som förväntat leder Anna Ankas medverkan till kontroverser. Efter att hennes agerande i programmet möts av en tittarstorm – efteråt skrev Anna Anka ett öppet brev där hon bad om ursäkt. 

I slutet av augusti berättade hon för mig: 

– Jag blev känd för att jag är ärlig och säger vad jag tycker och tänker. Det har aldrig försvunnit. Jag tror att folk förväntar sig att om man klipper mina vingar så kommer klorna fram. Både du och jag vet att man inte kan vara snäll 24 timmar om dygnet, och det är den mänskliga biten som jag tycker har saknats i programmet. De tillgjorde bråken och tramset vet tittarna är falskt. 

Flera av de personer som ställt upp i ”Svenska Hollywoodfruar” under programmets tolv säsonger har berättat hur de spelar en roll när kameran sätts på. 

Åsa Vesterlund är en av dem, och menar att hon är ett slags förhöjd version av sig själv när hon syns i ”Svenska Hollywoodfruar”.

– Som tittare kommer man inte alls nära den person jag verkligen är. I programmet finns en jargong och det hittas på en hel del tokiga aktiviteter som man normalt inte skulle varit med på. Men jag tror inte att ”Svenska Hollywoodfruar” hade slagit igenom om man inte hade gjort de här galenskaperna, säger Åsa Vesterlund och fortsätter: 

– Men jag har inte på mig en mask i programmet i den bemärkelsen att jag är falsk, vilket jag verkligen vill betona. Men jag har märkt att folk som ser programmet inte vill höra hur verkligheten ser ut. De vill ha mig i det där facket som de har sett på tv. 

Är du bekväm med det?

– Jag är bekväm med mig själv, så folk får tycka vad de vill, så länge mina vänner och min familj vet sanningen. 

Även Anna Anka medger att hon går in i en slags roll när hon medverkar i ”Svenska Hollywoodfruar” - om inte annat skvallrar hennes reaktion under första inspelningsdagen av tolfte säsongen om att så är fallet. 

– Jag kände mig fånig och blev nervös och funderade på vad som har hänt med mig. ”Det här är inte jag”, tänkte jag. Vi fick ta om och ta om. Jag var osäker på mig själv och det tog faktiskt ett tag innan jag kände att jag var tillbaka. 

Maria Montazami kritiserar de andra deltagarna 

Maria Montazami har medverkat i alla säsonger av ”Svenska Hollywoodfruar” som sänts de senaste nio åren. Hon är den enda av de medverkande som jag pratat med för den här artikeln som hävdar att hon är sig själv fullt ut i programmet. Men Montazami tycker ändå att det är svårt. 

– Ja, Mattias, det är jättesvårt att vara sig själv när man filmar, för helt plötsligt ska man falla in i de andras lite låga sfär. Det är inte min stil. Jag fattar inte hur de andra tjejerna vågar svära och orkar vara så elaka. Jag tror inte att de är lyckliga eller glada när de lägger huvudet på kudden på kvällen och funderar på vad de har gjort. Att svära eller vara taskig är ju det lättaste man kan göra, säger Maria Montazami. 

Tolv säsonger och nio år är naturligtvis mycket räknat i tv-tid. Mer lär det dessutom bli, eftersom programmet beskrivs som ”otroligt viktigt för TV3”. 

– Det var med det programmet vi spräckte miljonvallen och det har blivit ett fenomen och varit ett flaggskepp sedan dess. ”Svenska Hollywoofruar” går också att ständigt förnya säsong för säsong, för det finns en guldgruva av roliga och coola fruar där ute som kan vara med, säger Susanne Nylén, presschef på Nordic Entertainment Group. 

"Svenska Hollywoodfruar - den stora återträffen" sänds klockan 21 på TV3. 

 

Svenska Hollywoodfruar:

 

# Hade premiär hösten 2009 i TV3. I första säsongen medverkade Anna Anka, Maria Montazami och Agnes Nicole-Winter. Premiären sågs av cirka 600 000 tittare. Andra avsnittet passerade en miljon tittare, en siffra som ”Svenska Hollywoodfruar” inte varit i närheten av sedan dess. ”Svenska Hollywoodfruar” vann kategorin ”Årets realityprogram på Kristallen 2010. 

# Efter första säsongen har även Suzanne Saperstein, Lena Jolton, Päivi Hacker, Margareta Svensson, Isabel Adrian, Siv Cotton, Britt Ekland, Åsa Vesterlund, Caroline Grane, Sofie Prydz, Elena Belle och Jennifer Åkerman medverkat i ”Svenska Hollywoodfruar”. Maria Montazami är den enda deltagaren som varit med i alla säsonger. 

# Den tolfte säsongen av ”Svenska Hollywoodfruar” hade premiär 4 september i TV3, Viafree och på Viaplay. Det mest sedda avsnittet i TV3 under säsongen landade på 278 000 tittare enligt MMS. 

# ”Svenska Hollywoodfruar - den stora återträffen”, som börjar sändas i kväll, är ett tv-program i två avsnitt med Martin Björk som programledare. I första avsnittet medverkar Gunilla Persson, Åsa Vesterlund, Maria Montazami, Isabel Adrian, Siv Cotton och Margareta Svensson för att diskutera det som hänt i ”Svenska Hollywoodfruar” under åren.