Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anja och Filippas beslut för barnen: "Viktigt"

Anja Pärson och Filippa Rådin har gjort samarbete med Ellos tillsammans.
Foto: Linda Alfvegren
Anja Pärson med två av sina barn.
Foto: Linda Alfvegren
Anja Pärson och frun Filippa Rådin.
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Reklamfilmerna för klädkollektion visar julstök och familjelycka. 

Men det var inget enkelt beslut att visa upp barnen för Anja Pärson och Filippa Rådin. 

Nu berättar paret om familjelivet och kampen mot kroppsfixering. 

– Häromdagen tänkte jag att det kommer bli jäkligt tufft för Emmi som tjej, men så tänkte jag att nu börjar en hårdare miljö för Elvis som är sex år också, säger Anja Pärson. 

Det finns en tre sekunder lång sekvens i en av Ellos reklamfilmer för Anja Pärsons och Filippa Rådins klädkollektion som huvudpersonerna älskar. De ska ta en selfie i vardagsrummet. Filippa vill flytta julgranen för att kunna ta bättre Instagrambilder och i soffan sitter dottern Emmi och ser uttråkad ut. Precis när bilden framför granen äntligen ska tas, perfekt komponerad med yngsta sonen Maximilian i mamma Anjas famn, kastar han sig bakåt. 

– Maximilian var ju råspeedad sent på eftermiddag och hela "crewen" hade väl gett honom godis i smyg hela dagen och jag lyfter upp honom och han bara kastar sig bakåt och precis i det ögonblicket säger jag "ta bilden fort nu". Det är så skön verklighet, säger Anja Pärson.

– Och Emmis min, hon är så less i soffan, säger Filippa och skrattar.

Att reklamkampanjen skulle kännas verklighetstrogen var viktigt för paret. De var bestämda när de pratade med Ellos om att göra en egen klädkollektion. 

– Vi tyckte det var viktigt att vara förebilder i att det ska vara för alla kvinnor, säger Anja bestämt, allt från storlek 34 till 54. Vi var väldigt tydliga med att det här med kroppshets, att det är viktigt för oss med hälsa och att man ska vara stolt över sig själv. För varje projekt jag och Filippa gör och för varje dag jag föreläser så blir det tydligare och tydligare hur viktigt det är att vara en bra förebild, framför allt för unga killar och tjejer i dag. Det blir mer och mer viktigt att prata om ungdomars välmående. Det är viktigt att visa att det är okej att vara precis vem man vill vara och att man ska vara stolt över sig själv, säger Anja Pärson.

 – Hela det här samarbetet har ju inte bara varit för att vi är en familj som är homosexuella och lever ett vanligt liv utan Ellos var tydliga med att de också ville ha två starka kvinnor som såg ut som normala svenska tjejer, säger Pärson.

LÄS MER: Anjas varning till Vonn – i jakten på Stenmark 

"Känner till kändisskapets baksida"

Anja Pärson, en av tidernas mest framgångsrika utförsåkare med sina 19 mästerskapsmedaljer och designern Filippa Rådin har två söner, Elvis, 6, och Maximilian, 3. Till familjen hör också Emmi, 12, Filippas dotter från ett tidigare förhållande. Just i dag har de sysselsatt en sjuk son med hans lego. I kylen finns en pepparkaksdeg redo som muta om det behövs. 

Det var inget enkelt beslut att låta barnen vara med i kampanjen. Försiktigheten beror på att de är rädda för hur bilder kan utnyttjas och missbrukas. 

– Det var ett svårt beslut, säger Anja. Man är ju som alla föräldrar otroligt stolt över sina barn och det finns ju det där härliga när man sitter på middagar med vänner och alla vill visa bilder på sina barn och det är ju jättefint att ha proffsiga härliga bilder på våra barn. Det finns ju någon slags stolthet där då och man vill ju så klart dela med sig, men samtidigt vet vi att det är lätt att man hamnar i ett glädjerus och glömmer att det finns ett stort allvar bakom bilder i dag med Instagram, rättigheter och molnet som alla tror är fritt.

De frågade barnen om de ville vara med på reklambilderna och filmerna. 

Tidigare har de haft regeln att barnens ansikten bara visas i profil på Instagrambilder. 

– Vi gick till barnen och framför allt vår tolvåring och frågade om det här var något hon ville göra. Hade hon sagt nej och tyckt att det var ett jobbigt projekt hade vi hoppat över det på en gång, säger Anja. 

– Hon är i den åldern då hon kan föra en diskussion och ta ett beslut, säger Filippa. Hon har varit med hela vägen och känner också till baksidan av kändisskapet. Hon är mogen att ta ett beslut och förstå vidden av att synas på bilder med ansiktet framåt. Och när hon sa att hon ville det, att det var okej för henne, så stöttade vi henne i det och tog beslutet att hon får synas. Men pojkarna syns inte med ansiktet framåt.

LÄS MER: Så har Anja Pärson förändrats av Filippa

"Kommer bli jäkligt tufft"

Nyligen var Anja och Filippa på Mama-galan i Stockholm. När de promenerade på huvudstadens gator insåg paret att det antagligen är bra att de bor i Umeå.

– Både Emmi och pojkarna tycker att det har varit kul, men som tonåring kan det nog vara rätt skönt att ändå bo i Umeå och inte ha alla de där reklamskyltarna över hela jävla stan på sin morsa i en jultröja, säger Anja. 

De pratar mycket med varandra om utmaningarna med att uppfostra barnen i en tid av sociala medier, ett ständigt flöde av intryck och alldeles för mycket kroppsfixering. 

– Häromdagen tänkte jag att det kommer bli jäkligt tufft för Emmi som tjej, men så tänkte jag att nu börjar en hårdare miljö för Elvis som är sex år också, säger Anja. Det slår mig vad annorlunda saker jag tänkte på när jag var sex år eller tolv år, vad tidigt vuxna barnen blir i dag. De vet så mycket mer än vad vi själva gjorde när vi var i samma ålder. Jag skiter väl i smink och så där, men de har så mycket större tankar och medvetenhet än vad vi hade när vi var små. 

– Jag känner att det är viktigt att hitta vägen för dem att stärka sig själv och att våga prata med oss, säger Anja. Det handlar om att hänga med i deras tankar och just balansgången mellan att låta dem växa upp och ta större kliv och lika mycket ge dem medvetenhet att de inte behöver ta sig an världen när de är tolv år. 

Anja, 37, och Filippa, 45, har samma idé om föräldraskapet. 

– Ja, allt bygger på kommunikation, säger Filippa. Det måste man öva sina barn i tidigt, att våga prata. Vi pratar jättemycket med Emmi och också till viss del Elvis i att man lyfter tankar, frågor och funderingar med någon vuxen. Kan man inte prata med föräldrar måste man ha en plan B, att det finns någon annan i ens närhet så att man kan lyfta saker som är jobbiga och att man inte går och håller det inom sig. 

– Jag tror att det blir mer och mer viktigt eftersom allt snurrar snabbare och hjärnan fylls på med rädslor, funderingar och upplevelser som man kanske inte kan hantera som tolvåring, 13-åring, 14-åring eller 15-åring. Vi slapp ju det flöde av information de utsätts för. 

LÄS MER: "När det var som värst kunde jag inte gå ut" 

"De tycker att jag är aspinsam"

Anja berättar att de försöker att vara spionsmarta hemma i Umeå. 

– Att vara förälder i dag, det gäller att lägga tid på att ha koll överallt, säger Anja. Vi är otroligt spionsmarta. Om inte Emmi kläcker ur sig det blir det ledande frågor till hennes kompisar. 

– Jag anser ju mig själv vara ascool. Jag tänker att jag blir inbjuden till sociala medier av tjejerna. Jag sa till Filippa: "Om du bara visar dem lite smink och så där så kommer de tycka att du är ascool också så då har vi fördelar".

Filippa avbryter henne. 

– Vaddå? Menar du att de inte tycker det? Här har du verkligen bevis på Anjas obrutna självförtroende, säger Filippa och gapskrattar.

Men vill de vara din vän på sociala medier Anja? 

– Nej, de tycker att jag är aspinsam. Jag behöver bara säga hej till hennes kompisar så dör hon. Och då tänker jag att jag gör något rätt. Men jag har en tanke om att om jag bara drar hem någon cool dj eller någon cool youtuber hem till oss någon gång i framtiden så kommer de alltid tycka att vi är coola. 

Hur upplevde ni kroppshetsen när ni själva växte upp?
– Man reflekterade inte över det utan man matades bara med den, säger Filippa. Nu har man en annan medvetenhet om det. Då var det aldrig ifrågasatt. Och så har det varit väldigt länge fram till nu. Men även om det är ifrågasatt nu så lever vi en värld där vi fortfarande matas med det, säger Filippa. 

LÄS MER: Anja Pärson: ”Det har blivit en förändring, men vi får inte slappna av” 

"Kände mig bara vacker"

Anja Pärson minns sin idrottskarriär.

– Jag gick ett tag till en andningsspecialist för min andning när jag tävlade, för att öka min kapacitet. Då berättade hon att när man är yngre, när man är liten och omedveten, andas man med magen, långt ned i magen och får all luft man kan i lungorna. Då är man optimal i hur man andas. Men ju äldre man blir, desto mer medveten blir man om att dra in magen och då börjar man andas längre upp. Ju längre upp man andas desto mindre luft får man in i lungorna. Det är något som samhället matat in i oss, att vi ska dra in magen, och därför har det blivit så att så gott som alla av oss andas högre upp än vad vi ska. Det är sjukt att det är så normaliserat med ideal om hur man ska se ut, vad man ska göra och hur man ska vara. Det är så otroligt inpräntat  i samhället utan att man vet om det. 

De känner hopp för framtiden. De nämner framgångarna för Mia Skäringers SVT-serie "Kroppshets" och föreställning "Avig Maria - No more fucks to give", som ett exempel på att allt fler fått nog. I framgångarna ingår också deras egen klädkollektion. På Ellos förutspår man att kollektionen kommer vara slutsåld inom några dagar. 

– Det känns som en våg mot kropphetsen nu, med Mias "No more fucks to give" och annat, säger Anja Pärson. Jag tror att alla föräldrar i vår generation börjar känna att det räcker nu. Det får inte bli normalt att man ska gå på botoxfester i tidig ålder och vad det nu kan vara. Kvinnor säger "enough is enough". Jag hoppas att det fortsätter. Vi som förebilder måste fortsätta att sprida budskapet vidare.  

Anja Pärson, även aktuell med Kanal 5:s "Vem kan slå Anja och Foppa", fortsätter.

– Under hela Ellosfotograferingen kände jag aldrig att jag behövde dra in magen. Jag kände mig bara stolt och trygg över hur jag såg ut. Den känslan byggde vi alla upp. Det fick absolut inte kännas som att man försökte göra sig själv till modell utan man skulle vara sig själv. Jag kände mig bara vacker.

LÄS MER: Allt om Anja Pärson och Filippa Rådin 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.