Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anja Lundqvist är nykter alkoholist

Anja Lundqvist Foto: Cornelia Nordström
Anja Lundqvist Foto: Emil Nordin

Anja Lundqvist är nykter alkoholist sedan 16 år tillbaka.

Nu berättar "Sune"-skådespelaren om sin beroendesjukdom och om hur hon träffade sin man, som hon i dag är hon nygift med, kort efter behandlingarna.

– Jag var så skör när vi träffades. Jag var så himla rädd att bli lämnad och rädd att inte duga för någon som var på riktigt, säger Anja Lundqvist i podcasten "Livshjulet".

Lyssna på Lyssna på Livshjulet – med Anja Lundqvist

Ladda ner avsnitt
Spela upp i annan app Prenumerera i podcast app

Anja Lundqvist

Namn: Karin Anja Elisabet Lundqvist

Ålder: 45 år

Bor: Stockholm

Känd från: “Sune”-filmerna, “Gåsmamman”, “Tusenbröder”

Aktuell med: “Mammor” på TV3

Skådespelaren Anja Lundqvist, känd från bland annat "Sune"-filmerna och tv-serierna "Gåsmamman" och "Mammor", är sedan 16 år tillbaka nykter alkoholist. I podcasten "Livshjulet" berättar hon nu om sin beroendesjukdom och hur hon vid 29 års ålder var tvungen att söka hjälp för den.

– Jag var skräckslagen inför mig själv. Jag kände inte igen mig själv, jag blev personlighetsförändrad, våldsam och mer och mer deprimerad. Jag ville leva ett värdigt liv och det gick åt helt fel håll, säger Anja Lundqvist i podcasten.

Skådespelaren, som vid tillfället precis hade gått ut Scenskolan, fått jobb på Dramaten och spelat in filmen "Tillsammans" med Lukas Moodyson, tog då beslutet att försöka återfå kontrollen över sitt liv. Anja Lundqvist vände sig till tolvstegsprogrammet och fick även hjälp genom en öppenvårdsbehandling.

– I efterhand tänker jag att jag borde ha tagit ännu mer hjälp. Men jag är uppvuxen med att ensam är stark. I dag är det inte så fult att be om hjälp, men då var det var fruktansvärt svårt för mig, säger hon i "Livshjulet".

 

LÄS MER: Anja Lundqvist har gift sig

Anja Lundqvist om bröllopet

Efter att ha blivit nykter valde Anja Lundqvist att bryta alla destruktiva vänskapsrelationer hon hade. Men bara tio månader efter att hon blivit nykter träffade hon kärleken i Theo Holmer, som i dag är hennes make.

– Jag var så skör när vi träffades. Jag var skräckslagen inför kärlek, jag var så himla rädd för att bli lämnad och rädd för att inte duga för någon som var på riktigt. Jag hade bara varit med rövarkillar innan och nu träffade jag en snäll kille, säger Anja Lundqvist i podcasten.

Men kärleken bestod och efter femton år tillsammans är paret i dag äkta makar. I maj i år sa de "ja" till varandra i Rådhuset i Stockholm under en romantisk ceremoni.

– Bröllopet blev romantiskt med barnen, våra föräldrar och familjer. Jag hade inga förväntningar på en borgerlig vigsel, men det blev så jäkla finstämt, säger hon i podcasten.

 

LÄS MER: Kritiken mot "Sune"-filmerna

Anja Lundqvist: "Älskar att vara nykter"

I dag är Anja Lundqvist helt nykter och säger att hon inte heller har några problem med att andra dricker alkohol omkring henne längre.

– Jag älskar att vara nykter. Jag kan ha alkohol hemma, jag kan ha fest, jag kan vara på krogen utan problem. Så var det inte i början, då gjorde det så jävla ont och jag behövde så mycket hjälp. Men i dag har jag inga problem med alkohol, säger hon.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!