Anja Lundqvist Foto: Cornelia NordströmAnja Lundqvist Foto: Cornelia Nordström
Anja Lundqvist Foto: Cornelia Nordström
Anja Lundqvist Foto: Emil NordinAnja Lundqvist Foto: Emil Nordin
Anja Lundqvist Foto: Emil Nordin

Anja Lundqvist är nykter alkoholist

Publicerad

Anja Lundqvist är nykter alkoholist sedan 16 år tillbaka.

Nu berättar "Sune"-skådespelaren om sin beroendesjukdom och om hur hon träffade sin man, som hon i dag är hon nygift med, kort efter behandlingarna.

– Jag var så skör när vi träffades. Jag var så himla rädd att bli lämnad och rädd att inte duga för någon som var på riktigt, säger Anja Lundqvist i podcasten "Livshjulet".

Lyssna
Lyssna på Livshjulet – med Anja Lundqvist

Skådespelaren Anja Lundqvist, känd från bland annat "Sune"-filmerna och tv-serierna "Gåsmamman" och "Mammor", är sedan 16 år tillbaka nykter alkoholist. I podcasten "Livshjulet" berättar hon nu om sin beroendesjukdom och hur hon vid 29 års ålder var tvungen att söka hjälp för den.

– Jag var skräckslagen inför mig själv. Jag kände inte igen mig själv, jag blev personlighetsförändrad, våldsam och mer och mer deprimerad. Jag ville leva ett värdigt liv och det gick åt helt fel håll, säger Anja Lundqvist i podcasten.

Skådespelaren, som vid tillfället precis hade gått ut Scenskolan, fått jobb på Dramaten och spelat in filmen "Tillsammans" med Lukas Moodyson, tog då beslutet att försöka återfå kontrollen över sitt liv. Anja Lundqvist vände sig till tolvstegsprogrammet och fick även hjälp genom en öppenvårdsbehandling.

– I efterhand tänker jag att jag borde ha tagit ännu mer hjälp. Men jag är uppvuxen med att ensam är stark. I dag är det inte så fult att be om hjälp, men då var det var fruktansvärt svårt för mig, säger hon i "Livshjulet".

 

LÄS MER: Anja Lundqvist har gift sig

Anja Lundqvist om bröllopet

Efter att ha blivit nykter valde Anja Lundqvist att bryta alla destruktiva vänskapsrelationer hon hade. Men bara tio månader efter att hon blivit nykter träffade hon kärleken i Theo Holmer, som i dag är hennes make.

– Jag var så skör när vi träffades. Jag var skräckslagen inför kärlek, jag var så himla rädd för att bli lämnad och rädd för att inte duga för någon som var på riktigt. Jag hade bara varit med rövarkillar innan och nu träffade jag en snäll kille, säger Anja Lundqvist i podcasten.

Men kärleken bestod och efter femton år tillsammans är paret i dag äkta makar. I maj i år sa de "ja" till varandra i Rådhuset i Stockholm under en romantisk ceremoni.

– Bröllopet blev romantiskt med barnen, våra föräldrar och familjer. Jag hade inga förväntningar på en borgerlig vigsel, men det blev så jäkla finstämt, säger hon i podcasten.

 

LÄS MER: Kritiken mot "Sune"-filmerna

Anja Lundqvist: "Älskar att vara nykter"

I dag är Anja Lundqvist helt nykter och säger att hon inte heller har några problem med att andra dricker alkohol omkring henne längre.

– Jag älskar att vara nykter. Jag kan ha alkohol hemma, jag kan ha fest, jag kan vara på krogen utan problem. Så var det inte i början, då gjorde det så jävla ont och jag behövde så mycket hjälp. Men i dag har jag inga problem med alkohol, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag