Filippa Rådin och Anja Pärson.Filippa Rådin och Anja Pärson.
Filippa Rådin och Anja Pärson.
Paret är gifta och har två barn tillsammans, plus Filippas dotter från en tidigare relation. Foto: Emil NordinParet är gifta och har två barn tillsammans, plus Filippas dotter från en tidigare relation. Foto: Emil Nordin
Paret är gifta och har två barn tillsammans, plus Filippas dotter från en tidigare relation. Foto: Emil Nordin

Anja: Jag satt helt chockad och gapade

Publicerad

När skidstjärnan Anja Pärson och hustrun Filippa Rådin möttes var inte allt en dans på rosor.

Filippa var gift och hade barn – och ingen av dem hade varit med en kvinna tidigare.

– Det var läskigt för oss båda två, säger Filippa till tidningen Mama.

I en öppenhjärtig intervju med reportern Nina Hampusson i senaste numret av Mama berättar paret om känslostormarna när de träffades.

De lärde känna varandra när Filippa skulle hjälpa Anja att hitta kläder inför Idrottsgalan. När kvinnornas vänskap övergick i passion ställdes allt på ända.

– Det sliter en nästan i stycken att leva i ett förhållande och älska någon annan. I slutänden fanns det inget annat alternativ, även om det inte var en lätt resa. Ett barn vill ju alltid att föräldrarna ska leva ihop, Emmi skulle nog helst vilja att vi bodde tillsammans allihopa, vi och hennes pappas nya familj. Vi har en fantastiskt bra relation till dem, säger Filippa Rådin.

Beskriver förälskelsen som "läskig"

De två beskriver känslan, när de blev förälskade i varandra, som "läskig".

– Vi hade båda haft långa förhållanden med män innan. Jag var ju gift och hade nyss fått Emmi, säger Filippa.

Anja Pärson fyller i:

– Men det läskiga låg inte i att erkänna kärleken till varandra, utan i omgivningen. Det var så många omkring oss som skulle påverkas och bli berörda. Och det fanns ett barn med i bilden, det hade jag enorm respekt för. Jag ville inte bryta upp en familj, orsaka smärtan i en skilsmässa. Jag ville göra det bästa för alla och samtidigt ta ansvar för mig själv och mina känslor. Både jag och Filippa kände att det här är för livet.

"Hur är man lesbisk?"

Ingen av dem hade varit ihop med en kvinna förut så det var lite grann som att upptäcka kärleken på nytt, berättar de i intervjun.

– Hur är man lesbisk liksom? Vi kollade på serien L-word och första avsnitten satt jag helt chockad och bara gapade. Är det så där man ska vara?, säger Anja Pärson.

De berättar också om hur det är när de ska bo på hotell.

– Jag kan fortfarande bli generad när vi står i en hotellreception och Filippa säger: "Vi är gifta, vi vill ha dubbelsäng". Så skulle man ju aldrig känna om man var ett heterosexuellt par, säger Anja Pärson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag