Anja: Jag satt helt chockad och gapade

Filippa Rådin och Anja Pärson.
Paret är gifta och har två barn tillsammans, plus Filippas dotter från en tidigare relation.
Foto: Emil Nordin

När skidstjärnan Anja Pärson och hustrun Filippa Rådin möttes var inte allt en dans på rosor.

Filippa var gift och hade barn – och ingen av dem hade varit med en kvinna tidigare.

– Det var läskigt för oss båda två, säger Filippa till tidningen Mama.

I en öppenhjärtig intervju med reportern Nina Hampusson i senaste numret av Mama berättar paret om känslostormarna när de träffades.

De lärde känna varandra när Filippa skulle hjälpa Anja att hitta kläder inför Idrottsgalan. När kvinnornas vänskap övergick i passion ställdes allt på ända.

– Det sliter en nästan i stycken att leva i ett förhållande och älska någon annan. I slutänden fanns det inget annat alternativ, även om det inte var en lätt resa. Ett barn vill ju alltid att föräldrarna ska leva ihop, Emmi skulle nog helst vilja att vi bodde tillsammans allihopa, vi och hennes pappas nya familj. Vi har en fantastiskt bra relation till dem, säger Filippa Rådin.

Beskriver förälskelsen som "läskig"

De två beskriver känslan, när de blev förälskade i varandra, som "läskig".

– Vi hade båda haft långa förhållanden med män innan. Jag var ju gift och hade nyss fått Emmi, säger Filippa.

Anja Pärson fyller i:

– Men det läskiga låg inte i att erkänna kärleken till varandra, utan i omgivningen. Det var så många omkring oss som skulle påverkas och bli berörda. Och det fanns ett barn med i bilden, det hade jag enorm respekt för. Jag ville inte bryta upp en familj, orsaka smärtan i en skilsmässa. Jag ville göra det bästa för alla och samtidigt ta ansvar för mig själv och mina känslor. Både jag och Filippa kände att det här är för livet.

"Hur är man lesbisk?"

Ingen av dem hade varit ihop med en kvinna förut så det var lite grann som att upptäcka kärleken på nytt, berättar de i intervjun.

– Hur är man lesbisk liksom? Vi kollade på serien L-word och första avsnitten satt jag helt chockad och bara gapade. Är det så där man ska vara?, säger Anja Pärson.

De berättar också om hur det är när de ska bo på hotell.

– Jag kan fortfarande bli generad när vi står i en hotellreception och Filippa säger: "Vi är gifta, vi vill ha dubbelsäng". Så skulle man ju aldrig känna om man var ett heterosexuellt par, säger Anja Pärson.

FAKTA

Namn: Anja Pärson och Filippa Rådin

Ålder: 34 och 43 år

Bor: Villa i Umeå

Familj: Emmi, 9, (från Filippas tidigare äktenskap), Elvis, 3,5 och Maximiliam, 7 månader

Gör: Egenföretagare och kreatörer. Anja jobbar som föreläsare, programledare och expertkommentator i tv. Filippa är designer, stylist och bloggare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.