Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anitha Schulman: Det har varit mordhot

Anitha Schulman.
Foto: Robert Eklund
Foto: Olle Sporrong

Hon har mordhotats och i perioder tvingats stänga ner sin mammablogg.

Nu är Anitha Schulman aktuell med "Mammor!" – ett program om att vara mamma.

– Det är en komediserie av kvinnor, för kvinnor, säger Anitha Schulman.

FAKTA

Namn: Anitha Schulman.

Ålder: 37.

Familj: Maken Calle Schulman, barnen Penny och Tom Allan.

Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.

Aktuell: Med "Mammor!" som sänds på TV3 i kväll. Driver dessutom två podcasts, varav "Lillelördag" tillsammans Ann Söderlund, en blogg, äger ett porslinsföretag och har en webbtv-show om föräldradebatter på Familjeliv.

Bakom sketchprogrammet "Mammor!" står sociala medier-entreprenören och designern Anitha Schulman, 37.

Vid sidan av arbetet med programmet driver Anitha en blogg, har två podcasts, en webb-tv-show på Familjeliv och en porslinsfirma. I "Mammor" har hon skrivit manus och har dessutom en av huvudrollerna.

– Det är en komediserie av kvinnor, för kvinnor. Jag har alltid drömt om att skriva manus, regissera, spela och producera eget innehåll. När jag växte upp var Felix Herngren och Henrik Schyffert mina husgudar. De regisserade reklamfilmer och hade ett rockband, spelade teater, gjorde humor. Det ville jag också göra. Men så fort man gör det som tjej blir man en tossa, man blir satt i fack. När en tjej gör många olika grejer frågar de alltid "hur får du ihop din vardag?". Det är ingen som frågar en man om det, säger Anitha Schulman.

"Bolibompasex"

"Mammor!" har på många sätt vuxit fram ur de mammakaraktärer Anitha och de andra medförfattarna Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Ulrika Ellemark stött på.

– Därför blir det polsk riksdag i mamma-trådarna på nätet. Men alla har ju rätt, på sitt sätt, säger Anitha.

Sketcherna behandlar allt om uppfostran, sömnbrist och föräldraskap. I kvällens avsnitt får tittarna bland annat stifta bekantskap med termen "bolibompasex".

– Det är två personer som har sex på väldigt kort tid. I vår familj sover alla människor i samma säng, som i det gamla bondesamhället. Det finns inte så mycket tid till kärleksakten. Utan man sätter barnen framför en Ipad, vid tillfälle, och går i väg och gör det på mindre än två minuter.

"Har varit mordhot"

Anitha blev för fyra år sedan mamma till dottern Penny. För ett och ett halvt år sedan föddes sonen Tom Allan. Och att dela med sig av sina tankar på föräldraskap i Sverige i dag är kontroversiellt.

– Det har varit mordhot. Ett tag var jag tvungen att lägga ner bloggen, det blev för tufft. Jag tycker att jag varit ganska statisk i min mammaroll, men klimatet i Sverige har förändrats runtomkring mig. Ibland har folk varit mot mig, ibland för mig. Men det har mest handlat om vilket trend vi befunnit oss i, mer än att jag förändrats, säger Anitha.

- Många ställer hobbydiagnoser på Penny. De skrev att hon hade utvecklingsproblem och kunde se det av bilder i bloggen. Det är svårt att motivera sig själv att blogga då om någon skriver sånt om ens barn. Man orkar stå emot så länge man har stark självkänsla, men till sist börjar man ifrågasätta sig själv hela tiden.

Dottern Penny har blivit ett fenomen i Sverige. Anitha och maken Calle Schulmans filmer av Penny som läggs upp på Instagram har blivit enormt hyllade i sociala medier.

– De som gillar henne är många unga tjejer som tycker att hon blivit någon sorts feministisk förebild, vilket jag är väldigt stolt över. Eller andra föräldrar som har andra 4-åringar. 28 studentflak hade Penny Schulman-banderoller eller några av hennes citat. Ibland kommer det folk fram på gatan och frågar om de får ta kort. Ibland säger hon ja, ibland nej, säger Anitha.

"Mammor!" sänds på TV3 i kväll klockan 21.30Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.