Anitas svåra slut: Sjuk och isolerad på äldreboende

Se ”Sånt är livet”-stjärnans liv i bilder.
Anita Lindblom.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Äldreboendet Floribunda i Mandelieu-la-Napoule på Franska rivieran.
Foto: Maison Retraite Selection

Anita Lindblom tillbringade sin sista tid på ett äldreboende.

I somras klarade hon sig inte längre själv hemma i sin franska by och flyttade till ett äldreboende i en stad i närheten – där hon dog den 6 september.

– Begravningen blir troligen i Sverige, hon antydde att hon ville det, säger sonen Jörgen Lindblom Andersén.

Artisten Anita Lindblom blev sjuk för ungefär ett år sedan. Hon bodde sin sista tid på äldreboendet Floribunda i staden Mandelieu-la-Napoule på Franska rivieran. Inte långt från sin älskade by Théoule-sur-Mer där hon levde i ungefär 35 år.

 – Jag pratade med henne någon gång i juli strax innan hon flyttade till äldreboendet. Sedan försökte jag ringa henne, men hon svarade inte. En granne kontaktade mig och sa att hon hade flyttat, säger sonen Jörgen Lindblom Andersén i Stockholm.

Sjuk sedan ett år

Han berättar att hon blev sjuk för ungefär ett år sedan och genomgick en operation tidigare i år, men vill inte gå in närmare på detaljer. Operationen gick bra och var inte dödsorsaken, säger han. Men sedan tillstötte komplikationer.

– Första tiden av hennes sjukdom gick allt jättebra. Hon var vid god vigör och gott mod. Jag har inte fått exakt information om vad som hände sedan, säger Jörgen Lindblom Andersén.

En kontaktperson på äldreboendet meddelade honom att hon dött den 6 september. Han har ännu inte lyckats få uppgifter om dödsorsaken, ”om det var hjärtinfarkt, covid eller vad”, men hoppas kunna klara ut det inom kort.

Anita Lindblom, som blev 82 år, levde sedan mitten av 1980-talet tillbakadraget i byn Théoule-sur-Mer på Franska rivieran – i ett litet hus med vacker utsikt över bergen. Hon kände bitterhet mot Sverige efter många år av fejder med skattemyndigheter och efter en utdragen tvist med en flyttfirma som förmörkade hennes liv.

Levde isolerat

Hon levde isolerat, hade bara kontakt med några grannar och familjemedlemmar. Och med enstaka fans som dök upp. Och framför allt med de många katter hon tog hand om.

– Hon var mycket tillbakadragen och diskret. Vi visste att hon var en berömd artist men hon gillade inte att tala om sig själv, säger Muriel Curetté som är anställd i kommunen i Théoule.

– Hon bodde ensam och älskade katter. Mot slutet var hon sjuk, men ville inte ha hjälp. Till sist flyttade hon till äldreboendet Floribunda, säger hon.

Floribunda ligger i staden Mandelieu-la-Napoule och har enligt hemsidan kapacitet att ta emot 80 boende – och månadskostnaden startar på 2 104 euro, drygt 22 000 kronor.

Smitta på äldreboendet

Den 9 september, tre dagar efter Anita Lindbloms död, rapporterade lokala medier att 21 boende och elva i personalen hade smittats av covid-19. Samt att antalet kunde öka eftersom provtagningen fortsatte på ytterligare 49 boende och 23 anställda.

Jörgen Lindblom Andersén säger att begravningen av allt att döma kommer att äga rum i Sverige. Han förklarar att det kan ta tid med det praktiska och med de procedurer som enligt fransk lag måste följas. Han ska åka till Frankrike och gå igenom alla papper.

– Jag försöker se hennes vilja. Hon antydde att hon ville begravas i Sverige, det är ju inte ovanligt att utlandssvenskar vill det. Så det skulle inte förvåna mig om begravningen blir i Sverige, säger han.

”Älskade sitt Théoule”

– Hon älskade sitt Théoule. Hon hade inga planer på att flytta hem till Sverige.

Anita Lindblom syntes inte så ofta i byn på senare år. Hon berättade att hon led av bronkit, ögon som rinner och huvudvärk när Expressen träffade henne för drygt två år sedan. Hon underströk att hon tänkte stanna i Frankrike för gott.

– Nu är jag här och tar hand om mina rosor. Vi steriliserar katter, vi tar inte livet av katterna. Jag samarbetar med en av kustens bästa veterinärer, sade hon.

Hennes hem var fyllt med brev från fans. Hon berättade om en italiensk beundrare som lyckades spåra upp henne och dök upp med blommor och champagne. Han brukade också skicka henne italiensk choklad.

Rikard Wolff på besök

En annan beundrare var artisten Rikard Wolff som hälsade på sommaren 2016, ett år innan han själv dog. Han sjöng ofta sånger av den franska sångerskan Edith Piaf. Anita Lindblom var på 1950-talet en av de första i Sverige som tolkade Piaf när hon bland annat sjöng in den berömda låten ”Milord”.

”Sånt e livet! I kväll storartat möte med ... legenden Anita Lindblom. Kul vacker inspirerande! Tack Anita!”, skrev Rikard Wolff på Facebook. 

https://www.facebook.com/rikard.wolff/photos/a.203320629702139.52168.108769832490553/1216930928341099

Jörgen Lindblom Andersén säger att det ”fanns lite av Piaf i henne” och att mammans Piaf-skiva är ”fantastisk”. Han berättar att alltid har lyssnat på hennes låtar och säger att mycket av det hon gjorde på 1950- och 1960-talen ”håller än i dag”.

– Hon var en spännande udda person. Hon stack ut, var något av en enfant terrible. Det var annorlunda att vara barn till en känd person. Myntet hade två sidor, allt var inte rosenrött, säger sonen.

”En ynnest att få vara med”

– När jag ser tillbaka var det en ynnest att få vara med henne. Jag har fått vara med om fantastiskt många möten och händelser tack vare henne. Som barn var jag ett bihang bakom kulisserna på teatrarna, jag har hört och sett en hel del, säger han.

Han berättar att han var med på Folkan bakom scenen och fick träffa berömda skådespelare och artister som Stig Järrel, Sickan Carlsson och Lasse Berghagen.

Jörgen Lindblom Andersén, 65, var tidigare vd för ett företag som säljer hjälpmedel för synskadade och är i dag seniorrådgivare i samma företag. 

Pappan var koreografen Sven Lykke som också skrev låtar och texter till artister som Stig Grybe, familjen Öst och Jan Sparring. Han och Anita Lindblom träffades på Scalateatern i Stockholm, berättar sonen.


LÄS MER: Stormiga relationen – en jättesnackis

LÄS MER: ”Sånt är livet”-sångerskan Anita Lindblom död


LÄS MER: Schlagerdrottningens liv: Sjuk och isolerad

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.