Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ångesten fick Malin Berghagen att hetsäta

SLÄPPER BOK. I sin bok ­berättar Malin Berghagen bland annat om sin barndom. Hennes barn, mamma och pojkvän har läst boken som kommer ut i augusti. "Jag läste den högt för ­mamma. Hon förstår mycket av det, men det här är ju min sanning," säger Malin Berghagen.
Foto: Christian Örnberg

Malin Berghagen, 46, var ett av Sveriges första kändisbarn.

I sin kommande bok berättar hon öppet om barn­domen, om föräldrarnas svåra skilsmässa och om hur hennes pappa glömde bort henne.

Hon berättar också om det stormiga äktenskapet med Tommy Nilsson och om hur hon hetsåt för att döva paniken.

- Vi är stumma av beundran allihop. Det är så mycket Malin i det jag har sett, säger Barbro "Lill-Babs" Svensson.

I boken "Yoga med Malin" ­berättar Malin Berghagen om en fantastisk barndom men också om hur hon tvingades dela sina kända föräldrar, artisterna Lasse Berghagen och Lill-Babs, med fansen.

- Det var jobbigt hur folk såg på oss och att vi inte fick ha mamma och pappa i fred, säger hon.

När hon var två år skildes ­föräldrarna. I boken, som ­handlar om hur yoga kan vara en del av ens inre resa, använder hon sitt eget liv som exempel och berättar hon om hur hon tagit på sig sin finaste klänning för att träffa sin pappa - men att han aldrig kom.

"Han älskade min mamma så mycket, och förlusten av henne gjorde att han flydde från mig också."

Grät på köksgolvet

Kändisskapet påverkade också hennes kärleks­relationer och hon var aldrig säker på om ­pojkvänner verkligen älskade henne eller om de ville skryta med att de legat med en Berg­hagen.

I slutet av äktenskapet med sångaren Tommy Nilsson, för tio år sedan, nådde hon botten. Hon låg i fosterställning på golvet i köket i huset i Hälsingland och grät.

"Jag kände mig som... ingenting."

Tommy Nilsson hade då ­alkoholproblem och hon hade gett upp sin karriär för att vara hemmafru.

"Ångesten ledde till att jag åt alldeles för mycket och nästan maniskt, för att sedan spy upp det igen. Tomheten inom mig skulle fyllas med något och sedan kom ångesten, och då var det 'bara' att stoppa fingrarna i halsen och spy bort allt."

- Jag visste inte vem jag var. Det var en obehaglig känsla.

Stolt över boksläppet

Under hela livet har hon ­slagits med bilden om hur hon som kändis förväntades vara.

- Jag försökte bevisa att jag inte alls var divig och försökte få folk att gilla mig. Men jag ta­ppade bort mig själv på vägen.

Barbro "Lill-Babs" Svensson är oerhört stolt över sin ­dotters boksläpp.

- Vi är stumma av beundran allihopa. Det är så mycket Malin i det jag har sett. Jag har inte läst hela boken men jag tror att det blir en fin bok för det är en fin människa som har skrivit den, säger hon.

"Lill-Babs" känner igen sig i Malin Berghagens beskrivning av föräldrarnas tuffa separation.

- Det är alltid svårt att skiljas, både för den som går och den som inte går. Det tar alltid några år i en skilsmässa där det är lite jobbigt. Huvudsaken är att man kan bli vänner sen. Jag vet att det var jobbigt för Lasse och det var det för mig också. Men nu är det Malins bok och inte mitt liv och Lasses liv som vi ska prata om.

"Vet hur jobbigt det var"

Hon förstår hur det var för ­dottern att växa upp med två rikskända föräldrar.

- Jag vet hur jobbigt det var när de var små, på många sätt och vis. Men just det där har jag inte läst, så det är svårt för mig att uttala mig om, säger Barbro Svensson.

Lasse Berghagen:

- Det är bättre att du låter Malin svara på frågorna.

Expressen har sökt Tommy Nilsson, som inte har läst boken och därför inte kan kommentera den.

Malin Berghagen i sin bok "Yoga med Malin"

   

KÄNDISAR I VARDAGSRUMMET

"Jag hamnade i Abbas studio en gång när pappa behövde barnvakt. Rolling Stones-basisten Bill Wyman fick sitta och rita gubbar med mig i köket medan pappa och Bills flickvän satt och skrev på en låt. När jag var tio år fikade vi med Burt Reynolds i hans hem, och mamma var så stolt över att han hade ljus­ stakarna hon köpt till honom på spiselhyllan i vardagsrummet. Det var alltid folk hemma hos oss. Monica Zetterlund dansade i köket när jag gick för att hämta något att dricka i kylskåpet, och jag öppnade dörren då Beppe Wolgers kom över med en ny text åt mamma. Syrran och jag brukade åka rutschkana nedför trappan hemma hos Lill Lindfors och framför oss åkte Brasse Brännström. Han vann jämt! Självklart hade jag på den tiden ingen aning om någon av dessa människors storhet - de var bara vänner till familjen. Det var ett annorlunda, men fantastiskt, liv."


ÄKTENSKAPET

"Jag låg hopkrupen i fosterställning och grät så mycket att det kändes som att det inte fanns någon botten. Just här i köket brast allt en dag för över tio år sedan. Jag var 33 år gammal och paniken var enorm.

"Jag hade alltid velat vara hemmafru och tackat nej till Dramaten för att få följa den drömmen. Många feminister hatade mig, och anklagade mig för att vara en bakåtsträvare som förstörde för andra."

"Men efter några år började allt trasas sönder. Förutom att min man hade lättare alkoholproblem hade jag utvecklat en medberoendeproblematik."

"Jag var ju hemmafru så jag hade aldrig några pengar utan fick alltid be min man om det, vilket ofta ledde till en diskussion. Jag kände att min roll i familjen var viktig, absolut, men jag upplevde att jag alltid fick övertyga honom om det(...) Jag kände mig som... ingenting."

"Nu låg jag där på golvet och visste inte längre vem jag var. Jag hade ingen egen identitet"

"Ångesten ledde till att jag åt alldeles för mycket och nästan maniskt, för att sedan spy upp det igen. Tomheten inom mig skulle fyllas med något och sedan kom ångesten, och då var det "bara" att stoppa fingrarna i halsen och spy bort allt. Min man och jag hade våra olika små beroenden att göda, så ett tag var vi som en blind som leder en blind."


SKULLE GÖRA ABORT MEN BEHÖLL SITT FJÄRDE BARN

"En dag upptäcker jag att jag är gravid. Men jag är fast besluten att vi inte ska behålla barnet. Jag bokar tid för en undersökning på Sophiahemmet och berättar för läkaren att jag och min man är överens om att vi inte ska ha fler barn. Han lyssnar vänligt, men säger att han måste göra sin rutinkontroll ändå och ber mig komma in i rummet för ultraljud. Jag ligger där på sängen och han konstaterar att jag är gravid, men sedan gör han det som får mig att tvärvända i mitt beslut. Han riktar skärmen mot mig och visar upp den lilla, lilla cashewnöt som sedan skulle bli vår lillprins, och jag inser att jag inte kan gå vidare som planerat."


PAPPA GLÖMDE BORT MIG

"Jag hade min finaste klänning på mig, eftersom pappa skulle komma och hämta mig. Han var min kung! Och jag hans prinsessa. Minuterna blev längre och längre... Han kom inte. Och det hände om och om igen... Senare, i vuxen ålder, berättade han för mig att allt gjorde så ont i honom då. Han älskade min mamma så mycket, och förlusten av henne gjorde att han flydde från mig också. Han berättade även att han så väl mindes en gång då han besökte oss hos min mormor. Han skulle träffa mig, men hans totala fokus var på min mamma. När han väl satte sig i bilen slog det honom att han helt glömt bort mig."


ILSKAN ÖVER BARNDOMEN

"Alla de gånger jag varit arg på mina föräldrars fans som aldrig lät mig ha min mamma och pappa i fred. Människor som stirrat och gjort mig osäker. Vänner som jag aldrig visste om de tyckte om mig för den jag var, eller om de lekte med mig på grund av mina föräldrar. Pojkvänner som jag inte vetat om de verkligen älskade mig, eller bara ville skryta om att de legat med en Berghagen."


KILLEN SMÖG MED DET

"Han var den snyggaste killen i plugget, och jag kunde inte riktigt förstå att det var mig han tittade på. Vi pratade en stund och lite senare på kvällen kysste han mig. Vi började ses, och jag fick för första gången känna hur någon smekte min kropp. Jag blev himlastormade kär. Men han ville aldrig visa känslor när någon annan var med. När jag en dag frågade varför ingen fick veta om att vi sågs svarade han att hans kompisar inte riktigt skulle gilla att han var tillsammans med Berghagens dotter."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.