Sebastian Ingrosso, Axel "Axwell" Hedfors och Steve Angello på scen under en spelning i Paris på Swedish House Mafias sista turné. När trion spelade i Stockholm fick magasinet Café en exklusiv intervju med killarna. Det reportaget publiceras nu i det nya numret av magasinet. Foto: David Wolff
Sebastian Ingrosso, Axel "Axwell" Hedfors och Steve Angello på scen under en spelning i Paris på Swedish House Mafias sista turné. När trion spelade i Stockholm fick magasinet Café en exklusiv intervju med killarna. Det reportaget publiceras nu i det nya numret av magasinet.  Foto: David Wolff

Angello: "Livrädd att tappa unika känslan"

Publicerad

De spelar för utsålda arenor världen över.

Men det är först under den svenska trions sista turné tillsammans som de tjänar pengar som Swedish House Mafia.

- Att hyra Madison Square Garden en enda kväll var en förlustaffär, men vi tyckte ändå att det var värt det, säger Sebastian Ingrosso till magasinet Café i ett världsexklusivt reportage.

Det var i slutet av juni som Sebastian Ingrosso, Axel "Axwell" Hedfors" och Steve Angello meddelade världen att de ska sluta turnera tillsammans under namnet Swedish House Mafia.

"I dag vill vi dela med oss till er att turnén vi snart ska ut på kommer att bli vår sista. Vi vill tacka varenda en av er för att ni varit med oss på den här resan. We came, we raved, we loved", skrev trion på sin officiella hemsida.

I samband med det meddelade Swedish House Mafia också att de skulle göra en spelning på Friends arena.

Trycket på biljetterna var så enormt att det slutligen blev ytterligare två shower.

"I hela världen"

I slutet av november stod Angello, Ingrosso och Axwell på scen i den nya nationalarenan tre dagar i rad - och de var överväldigade av responsen.

"Ni visar att Sverige är det fetaste stället man kan spela i, i hela världen", sa Axwell bland annat från scen under den sista spelningen.

När Swedish House Mafia var i Stockholm gjorde de endast två intervjuer: En i tv-programmet "Skavlan" och en med journalisten Jan Gradvall.

Nu har hans exklusiva reportage publicerats i det nya numret av magasinet Café.

"Det låter osannolik"

På tolv sidor berättar Jan Gradvall historien om trion, om killarnas uppväxt och låter dem även förklara hur och varför Swedish House Mafia blivit en sådan världssuccé.

För tillfället befinner sig Axwell, Angello och Ingrosso på det som de kallar "One last tour" - i Café säger de att turnén är första gången som de på riktigt tjänar pengar som Swedish House Mafia.

Under 2011 ska Sebastian Ingrosso ha dragit in lika mycket pengar på en månad via sina solospelningar som Swedish House Mafia tjänade under hela året.

Nya numret av Café finns i butik torsdagen den 20 december.Foto: Fredrik Skogkvist/Magazine Café.
Steve Angello förklarar att trion vid flera tillfällen - ofta på festivaler när det "visuella varit för klent" - använt pengar från gaget för att hyra in bättre utrustning så att showen kan nå det klimax som trion eftersträvar.

- Enskilda jätteevenemang, som de vi blivit kända för, kostar enormt mycket pengar att arrangera. Att hyra Madison Square Garden en enda kväll var en förlustaffär, men vi tyckte ändå att det var värt det, förklarar Ingrosso för Café.

"Handlade bara om att festa"

Café fick även en unik inblick i trions arbete och vänskap i och med att tidningen fick vara med backstage under de tre Stockholmsspelningarna.

Det är under ett sådant tillfälle som Axel "Axwell" Hedfors berättar att bildandet av Swedish House Mafia egentligen var "en olyckshändelse".

- Till en början handlade det bara om att festa. Och det där spred sig till arrangörerna. När man spelade själv möttes man av: "Varför har du inte Steve och Sebastian med dig i kväll? Det blir så kul då", säger Axwell till Café och fortsätter:

- I början skålade vi lika mycket med publiken som vi spelade. "Nu tar vi en shot tillsammans!". Det fanns inget allvar bakom, ingen plan.

"Den unika känslan"

Det någonstans finns också förklarningen till varför Swedish House Mafia lägger ner turnerandet.

I och med att trions popularitet växte följde förväntningar från fans, skivbolag och arrangörer - plötsligt var killarna intvingade i något som från början mest varit en rolig grej.

Steve Angello i Café:

- Jag var livrädd för att vi skulle tappa den unika känsla vi har och fastna i rutinlunk. Jag möter så många i branschen som åker runt och har tappat gnistan: Jaha, vad gör vi nu då? Ska vi spela på Madison Square Garden varje år? På Friends arena varje år? Men genom att göra en avskedsturné kan vi undvika all rutin.

- Som Swedish House Mafia har vi också bara spelat i England, USA och på Ibiza. Det är otroligt kul att kunna åka på världsturné tillsammans.

 

FOTNOT: Det nya numret av Café finns till försäljning från och med den 20 december. Tidningen säljs med tre olika omslag - ett för varje medlem i Swedish House Mafia. Här berättar Jan Gradvall om den exklusiva intervjun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag