Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Angelina Jolie hyllas efter canceroperation

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Angelina Jolie hyllas efter att hon i går berättat att hon opererat bort sina äggstockar efter ett nytt cancerbesked.
Foto: Ian Kaufman/Broadimage
Angelina Jolie och maken Brad Pitt.
Foto: Gareth Cattermole
Angelina Jolie.

Efter canceroperationen - nu hyllas Angelina Jolie för sin ärlighet.

– Tack vare att hon delat med sig har hundratals kvinnor blivit medvetna om den här genen, säger en läkare till Radar Online.

Det var i tisdags som Angelina Jolie bestämde sig för att skriva en dagbok i New York Times med anledning av sin canceroperation.

Skådespelaren opererade bort sina bröst 2013. Nu har hon även opererat bort sina äggstockar, sedan hon diagnosticerats med tidiga tecken på cancer.

"Jag vill att andra kvinnor i riskzonen ska veta vilja möjligheter som finns", skriver hon i dagboken.


LÄS MER: Jolie om det nya cancerbeskedet.

"Sa till mig själv att vara stark"

Läkarna avlägsnade en mindre tumör samt båda äggstockarna men Jolie valde att behålla sin livmoder.

Däremot kan hon inte få fler barn.

"Jag sade till mig själv att jag måste vara lugn och stark, och att det inte finns någon anledning att tro att jag inte ska leva så att jag kan se mina barn växa upp och träffa mina barnbarn", skriver hon i New York Times.

Jolie och Pitt gifte sig i augusti förra året. Paret har sex barn, varav tre är biologiska.

Det var för två veckor sedan hon fick beskedet.

Hennes mamma avled i cancer 2007, 56 år gammal. Angelina Jolie har också förlorat sin mormor och en moster till följd av cancer.

Angelina Jolie uppgav nyligen att hon slutat med skådespelandet på grund av att det är starkt kopplat till hennes mamma.

Hyllas av läkare

Kvinnor som bär samma gen som Angelina Jolie har en risk på 87 procent att få bröstcancer och 54 procents risk att få äggstockscancer.

Personer som inte bär genen har 12 procents risk att drabbas av bröstcancer och mindre än en procent att drabbas av äggstockscancer.

Därför hyllas hon nu av läkare för att hon delat med sig av sin historia.

– Tack vare att hon delat med sig har hundratals kvinnor blivit medvetna om den här genen och har fått möjlighet att rädda sina liv med förebyggande åtgärder för att minska risken för cancer, säger en läkare till Radar Online.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.