Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ändringen i ”På spåret” – momentet som försvinner

Hör och se segerjublet från På spåret
Kristian Luuk och Fredrik Lindström är redo för en ny säsong av ”På spåret”.
Foto: Bo Håkansson / SVT
Kristian Luuk berättar om förändringen i årets säsong.
Foto: SVT

På fredag börjar en ny säsong av ”På spåret”.

Och samtidigt som ett helt nytt tävlingsmoment har tillkommit, så stryks ett gammalt.

– En del kommer säkert att tycka att det är fruktansvärt att vi tagit bort årtalsfrågan, säger programledaren Kristian Luuk till TT.

”På spåret” har sänts i SVT sedan slutet på 80-talet och har i många år varit ett av Sveriges populäraste program.

Med det kommer också en stor och trogen publik som ofta har åsikter om programmet – inte minst när det kommer till förändringar.

För TT berättar nu Kristian Luuk om årets nya moment: ”Närmast vinner”. Där ser lagen händelse på en filmsnutt och den som sedan är närmast att pricka in var på kartan händelsen ägde rum får poäng.

– Det görs med hjälp av raffinerad teknik från SVT:s grafiska avdelning i Växjö där man kan zooma sig ned på några hundra meters avstånd om det skulle behövas. Vi delar ut tre poäng till den som är närmast, berättar Luuk.

Luuk beredd på kritik

Programledaren, som gör sin trettonde säsong, är beredd på reaktioner. I och med det nya tävlingsmomentet så stryks ett gammalt.

– En del kommer säkert att tycka att det är fruktansvärt att vi tagit bort årtalsfrågan.

Ibland handlar det om detaljer. Luuk minns reaktionerna när programmets mångåriga husband Augustifamiljen gjorde en ändring.

– När vi gjorde om vinjettmusiken ändrade Augustifamiljen några toner och bytte tonart kanske och då kom det direkt 100 mejl: ”Vad har ni gjort?!”. Men jag tror att vi förra året snittade på 2,7 miljoner tittare – vilket är sanslöst i dessa tider när ingen tittar på tv – och det finns ju lika många olika åsikter som antalet tittare, säger han till TT.

Hyllar hemliga tävlingsparet

Kristian Luuk ger också en hint om att ett särskilt par av årets tävlande kommer skapa rubriker.

– Jag kan inte säga vilka det är för det skulle spoilra lite, men det är ett par som är liksom ”va?! Shit, vad fasen hände?!” De är så bra, alltså både kunskapsmässigt och underhållningsmässigt.

Verkliga relationen mellan Berg och Luuk

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.