Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ändringen i ”Kalle Ankas jul” efter Feldreichs bortgång

Falsk artikel om Kalle Ankas jul sprids – Pernilla Wahlgren lurad
Många bänkar sig framför tv:n för att se ”Kalle Anka och hans vänner firar jul”.
Foto: SVT
Bengt Feldreich gick bort i oktober förra året.
Foto: LIZZIE LARSSON / IBL

Bengt Feldreich gick bort innan jul förra året men hans röst har inte försvunnit. 

Nu säger SVT att jullegendaren kommer att fortsätta prata till oss i ”Kalle Anka och hans vänner firar jul” men att en sak kommer att förändras. 

– Det blir Bengts röst framöver. Vi är överens med familjen och har ett nytt avtal, säger Stephen Mowbray, chef för inköp på SVT, till Aftonbladet

Det var i oktober förra året som Bengt Feldreich gick bort, 94, år gammal. Direkt väcktes frågan om hur det skulle bli med SVT-profilens klassiska röst som Benjamin syrsa i ”Kalle Anka och hans vänner firar jul”. 

Snart lugnades alla tittare och beskedet från SVT blev att Feldreich redan hunnit spela in årets röstpålägg. Däremot behövde de fråga jullegendarens familj om tillåtelse för att få använda den. 

– Jag tror att pappa skulle vara glad. Att om det bereder svenska folket glädje så är han glad att kunna bidra med det. Så vi barn tycker att det är helt okej, jag och mina syskon, berättade sonen Sten Feldreich för Aftonbladet. 

Nu skriver Aftonbladet att den välkända rösten kommer att fortsätta tala till oss i julens mest traditionsenliga program. 

– Det blir Bengts röst framöver. Vi är överens med familjen och har ett nytt avtal. Det var en lång förhandling med Disney, men nu är vi klara. Vi har fått till ett avtal för flera år framåt, säger Stephen Mowbray, chef för inköp på SVT, till Aftonbladet

Annan replik i år

Mowbray säger också att de även detta år har varit i kontakt med Feldreichs familj som är glada över att deras familjemedlem är en del av den svenska julen. 

Tidigare har Feldreichs begett sig till SVT:s inspelningsstudio för att spela in nya röstpålägg för de nya filmerna i programmet men nu kommer de i stället ersättas med en inte lika detaljerad beskrivning. I stället kommer han att säga: 

– Nu lämnar vi Kalle Anka och Musse Pigg och deras vänner och kollar in årets överraskning.

Lars Lerins tvekan inför rollen som julvärd: ”Tänkte ganska ordentligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.