Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ändringen i ”Bonusfamiljen” – tunga avskedet av Lill-Babs

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: Ulrika Malm/FLX/SVT
Foto: Ulrika Malm/FLX/SVT
Foto: Ulrika Malm/FLX/SVT
Foto: Ulrika Malm/FLX/SVT
Foto: YLWA YNGVESSON / EXP / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Foto: ULRIKA MALM / SVT
Foto: ULRIKA MALM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1 / 13

Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort samma dag som inspelningen av ”Bonusfamiljens” tredje säsong började. 

Nu berättar Vera Vitali och Petra Mede om sorgen efter dödsbeskedet, samtidigt som regissören Måns Herngren avslöjar besluten som ledde fram till säsongens öppningsscen. 

– När de la ut snö och gjorde i ordning graven, då gick tankarna till Barbro. Då tänkte jag: tänk om hon ser det här, då måste hon vara glad, för du får dina änglar och vi är här hos dig och tänder ljus, säger Marianne Mörck om sekvensen i premiäravsnittet.  

Det är april 2018, våren har kommit och inspelningen av ”Bonusfamiljens” tredje säsong har precis börjat.  

När första scenen under första inspelningsdagen var klar fick regissören Måns Herngren en nyhetsflash i mobilen. 

Han läste att Barbro ”Lill-Babs” Svensson gått bort. 

Sorgen tog tag i hela produktionsapparaten. I det hus där skådespelarna sminkades och samlades inför inspelningsdagarna, tändes därefter ett ljus varje morgon bredvid en bild på Barbro Svensson. 

Veta Vitali, som spelar Lisa i ”Bonusfamiljen”, berättar:  

– Vi i serien har blivit som en familj eftersom vi tillbringat så mycket tid i de där husen, så när vi fick reda på att Barbro gått bort var det ändå fint att vi var samlade. Det var det enda fina i den stunden, att vi hade varandra och att vi fick sörja ihop. 

Petra Mede, som gör rollen som Katja: 

–– Det var väldigt sorgligt och det var med viss bestörtning eftersom det gick så snabbt. Det var inte så att jag kände Barbro jätteväl, men vi satt där i sminklogen vissa morgnar. 

Hoppades Barbro skulle komma tillbaka

– Döden är ju så absolut och definitiv att den kapar allting. Att hon aldrig kommer sitta i stolen bredvid mig igen var det mest påtagliga sättet som jag upplevde hennes försvinnande och det var faktiskt lite svårt att ta in i början. Det tror jag att vi alla tyckte. Hon var med oss i tanken och närvarande på det sättet. 

När beskedet om Barbro ”Lill-Babs” Svenssons bortgång kom hade produktionen varit medvetna om att den folkkära artisten varit sjuk och inlagd på sjukhus. 

Barbro Svensson var därför inskriven i den tredje säsongen på ett sätt som gjorde att hon inte skulle vara på plats när inspelningen började i april.

”När vi först fick höra att Barbro var sjuk hoppades vi ju fortfarande att hon skulle komma tillbaka senare i säsongen, och löste detta med en omskrivning av storylinen. Men när vi förstod hur illa det var diskuterade vi fram och tillbaka och kom fram till att den bästa lösningen ändå var att ”Gugge” gått bort ganska snart efter giftermålet, så att när vi kommer in i säsongen har ”Bigge” hunnit sörja en tid”, skriver Ditte Bongenhielm, en av säsongens huvudmanusförfattare, i ett mejl. 

Säsongspremiären, som sändes på måndagen i SVT, börjar med att Marianne Mörcks och Fredrik Hallgrens rollfigurer ”Bigge” och Martin besöker kyrkogården där Barbro ”Lill-Babs” Svenssons rollfigur ”Gugge” begravits.  

På gravstenen går att läsa: ”Vår älskade Gunvor Åhgren”. 

Scenen spelades in några veckor efter att Barbro ”Lill-Babs” Svensson gått bort. 

– Vi hade haft en diskussion om hur vi skulle förhålla oss till det och i samband med det skrev jag scenen som öppnar hela säsongen, säger Måns Herngren och fortsätter: 

– Jag måste säga att jag tycker att scenen blev väldigt bra. Det är inte supertung och deppig, men det är inte heller så att vi försöker skoja bort det eller låtsas som att det inte har hänt. Tonen blev väldigt mycket ”Bonusfamiljen”. 

Marianne Mörck om saknades efter Lill-Babs

Marianne Mörck berättar om inspelningen av öppningsscenen: 

– När de la ut snö och gjorde i ordning graven, då gick tankarna till Barbro. Då tänkte jag: tänk om hon ser det här, då måste hon vara glad, för du får dina änglar och vi är här hos dig och tänder ljus. 

– Sedan när vi spelade in det, då gällde det bara att gå i rätt fotspår så de kunde ta om det och inte behöva lägga ut mer snö. Det var så mycket teknik och tekniska grejer och då blev det en jobb. Men när de gjorde i ordning det, då var det jobbigt, för då hade jag tid att tänka. Och det är klart att Barbro såg det, och hon sa säkert, ”det var väl en ful ängel”, för det är alltid med ett leende som man ser henne. 

”BONUSFAMILJEN”

# Dramaserie i SVT skapad av Felix Herngren, Moa Herngren, Clara Herngren och Calle Marthin som hade premiär våren 2017. Seriens tredje säsong började sändas i går, måndag 18 februari. 

I huvudensemblen i ”Bonusfamiljen” säsong 3 finns Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Nour El-Refai, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh, Jacob Lundqvist, Christer Fant. 

# Måns Herngren regisserar tre avsnitt i den nya omgången, medan Amanda Adolfsson och Eddie Åhgren tar hand om två avsnitt var samtidigt som Martin Persson regisserar de avslutande tre avsnitten.

# Huvudförfattare för ”Bonusfamiljen” säsong 3 är Ditta Bongenhielm och Moa Herngren. Även Clara Herngren, Jonna Bolin Cullberg och Jacob Seth Fransson har skrivit manus.