Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas Weises stora sorg efter pappa Arnes bortgång

Andreas Weise om julsändningen och hyllningen av pappa Arne Weise.
Arne Weise och Andreas Weise tillsammans på en bild som sonen har delat på Instagram.
Foto: Instagram
Andreas Weise kommer att synas i rutan under SVT:s julsändning.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Andreas Weise kommer göra julvärden Marianne Mörck sällskap.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

I 26 år firade Arne Weise jul i rutan. 

I år är det Andreas Weises tur – för att hylla sin pappa.

Nu berättar artisten om den svåra tiden efter Arne Weises bortgång, hur han har lärt sig att inte ge upp men också hur svårt det har varit att bearbeta sin pappas död. 

– Jag tror inte att jag har bearbetat allting. Jag har inte haft tid med det. Men det får jag kanske bearbeta längre fram. När man är ung som jag är och man får vara med om något sånt här, jag har inte tid att stanna upp, säger Andreas Weise. 

I hela 26 år firade Arne Weise jul med den svenska tv-publiken i SVT – och han blev en jullegend. 

Den 25 september kom beskedet att julvärden hade gått bort – 89 år gammal. 

Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skrev hans son Andreas Weise på Instagram. 

Nu har det blivit dags för Marianne Mörck att tända ljuset i rutan – och hon får sällskap av ingen mindre än just Andreas Weise som ska hylla pappa Arne. 

– Det är många olika känslor kring det här men det var ett uppdrag som SVT kontaktade mig om för ett tag sen, och efter mycket om och men så valde jag till slut att tacka ja, säger Andreas Weise till Expressen.  

– Det var ett stort hedersuppdrag och det känns väldigt rätt att göra det. 

Tvivlade du på att tacka ja från början?  

– Nej tvivlade skulle jag inte säga, det är mer att det är ett ganska stort uppdrag att ta sig an och och väldigt känslosamt så klart, jag förutsätter att det inte är någon jättelätt sak att göra. Men samtidigt känns det fantastiskt att få hedra och hylla sin pappa. Det är faktiskt det jag gör. Därför kändes det rätt. 

”Kommer bli finstämt”

Andreas Weise kommer att vara med live till och från under SVT:s sändning tillsammans med Marianne Mörck i stort sett hela dagen. De ska samtala i rutan och Weise ska spela ett par låtar. Tanken är att det ska bli en fin julstämning. 

– Det kommer bli finstämt, säger han. 

För Andreas Weise känns det fint att han får ett erkännande som artist i rutan – men också att han vet att han gör något som hans pappa skulle uppskatta. 

Den senaste tiden har inte varit lätt för Andreas Weise. 

Bara några veckor efter att Arne Weise gick bort åkte artisten ut på den planerade turnén ”NÄRA Andreas Weise”. 

Andreas Weise hedrar sin pappa Arne i SVT på julafton

Hur har den här tiden varit när din pappa inte har funnits med? 

– Det har varit en väldigt, väldigt hektisk period för min del i och med att jag mitt upp i allt åkte ut på min första egna turné över hela landet. Det var inte den bästa tajmingen kanske, säger artisten och fortsätter: 

– Men samtidigt var det väl helt rätt sätt att tackla problemen, för i den här familjen, man fortsätter och gör det man ska göra och det man har lovat sin publik att göra. Men det går väl inte att sticka under stol med att det har varit en extraordinär höst på många sätt. 

Du ville aldrig skjuta fram turnén?

– Nej alltså det klar att de tankarna gick, men för mig var det liksom aldrig ens ett alternativ, att ställa in. Det har jag aldrig gjort själv, inte ens när jag är sjuk ställer jag in. Däremot så tänkte jag ju att jag inte vet hur det här ska gå i början. Det var att satsa lite väl mycket. 

Är det av din pappa du har lärt dig att bara fortsätta – även när saker är jobbiga? 

– Ja vi har en attityd i den här familjen att man aldrig ger upp och oavsett när det blåser motvind så kan man inte lägga sig ner. Jag har otroligt många människor som litar på mig och förväntar sig att jag ska finnas på plats. Jag har en egen familj som förväntar sig att jag inte kan lägga mig ner och ge upp.

Andreas Weise om stora stödet

Andreas Weise var inte alls säker på hur turnén skulle gå med med facit i hand gick det bättre än vad han hade kunnat tänka sig. 

– Jag kände att jag hade ett sånt otroligt stöd där ute i landet och vi hade fantastiskt mycket folk som kom och tittade, och då kände att om de är här och stöttar mig, då måste jag försöka klara mig igenom det.

Men bearbetningen av sin pappas död är det som har fått ta stryk. 

– Jag tror inte att jag har bearbetat allting. Jag har inte haft tid med det. Men det får jag kanske bearbeta längre fram. När man är ung som jag är och man får vara med om något sånt här, jag har inte tid att stanna upp. 

Andreas Weise fortsätter: 

– Man får försöka bearbeta det så gott det går på egen hand men man förväntar sig att man ska känna något annat tror jag, innan det händer. Man känner något annat när det väl inträffar.  

Tror du att din hyllning i SVT kan bli en del av din bearbetning? 

– Jag tror att det är så. Det är en stor anledning till varför jag gör det. Jag kände att när jag fick den här frågan så kände jag att jag får en chans att bearbeta det här med pappa och jag tror att det här är den största anledningen till att jag gör det här.

– Det känns som att jag får en direkt koppling till honom. Det är som att knyta säcken lite på något sätt. Sen hur jag kommer att känna och hur det kommer att gå när det väl är dags, det vågar jag inte ens drömma om – men det ska nog gå bra. 

Missar julafton med egna familjen

Andreas Weise har under sin uppväxt fått fira många jular utan sin pappa och han har tidigare berättat att det har varit svårt som barn. Han har spenderat många jular i SVT-studion. 

Och den här julen är det dags för sonen att vara borta från sin egen familj, flickvännen Sofia Brange och 1-åriga dottern Ava. 

Hur känner din familj för att du ska vara borta över jul? 

– Nej men min tjej är väldigt insatt i mitt jobb och vet att det ibland innebär väldigt konstiga tider. Men samtidigt så är det så här att det är inte bara är jag som behöver jobba på jul utan det är väldigt många människor som faktiskt gör det. Läkare brandmän, poliser, alla dessa viktiga yrkeskårer. Det är inte så ovanligt.

Andreas Weise fortsätter: 

– Jag vet att min tjej vet hur viktigt det är att jag får göra det för pappas skull . Även om han inte är vid livet så känns det som att han sitter och lyssnar och tittar ändå. Känslan av att få göra det känns väldigt bra. 

https://www.instagram.com/p/B4r1c42gJWw/?utm_source=ig_web_copy_link
Här förs Arne Weise till sista vilan – sörjs av familjen och vännerna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.