Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas Weises rörande ord om pappan – efter frostiga relationen

Arne Weise blev ”mr julafton” för miljontals svenskar.
Andreas Weise har berättat om relationen till sin pappa i flera tidigare intervjuer. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Andreas tillsammans med sin pappa Arne.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Arne Weise dog 25 september, 89 år gammal. Foto: MARC FEMENIA / TT / TT NYHETSBYRÅN

Andreas Weise har tidigare berättat om sin stundtals ansträngda relation med pappan Arne. 

Sonens efternamn riktade inte sällan fokus på vem hans pappa var – men förde också gott med sig. 

– Jag har fått så mycket av pappa erfarenhetsmässigt, har Andreas Weise tidigare berättat. 

Andreas Weises pappa var Arne Weise med hela svenska folket. 

Tv-legenden fick sonen i sitt tredje äktenskap och hade vid den tidpunkten redan haft en lång och framgångsrik karriär inom både radio och tv. 

Så småningom skulle sonen Andreas påbörja en egen karriär inom musikbranschen – och det stora genombrottet kom under ”Idol”-säsongen 2010. 

– Folk som inte följt mig tänker mer på Weise än på Andreas. Jag känner verkligen att det var viktigt att komma loss från min pappa. Nu känner jag att jag har gjort det. Tillräckligt många vet nu att jag är en bra artist, har han tidigare sagt i en intervju med Expressen. 

Andreas Weises fina ord om pappan

Genombrottet gav artisten bekräftelse – efter att tidigare övervägt att strunta i efternamnet. 

– Det är klart. När man går in i den här branschen vill man göra det på sitt sätt. Jag har alltid velat känna att jag byggt det här själv. Men jag känner att jag är topp tio i det här programmet och dit kommer man inte om man inte har någonting att komma med, sa han i samband med ”Idol-säsongen 2010”.

Efter genombrottet har Andreas Weise varit öppen med att relationen till pappan stundtals varit frostig – framför allt under de struliga tonåren som han sagt innehöll ”ständiga problem”. 

– Nästan alltid när pappa ringde var det för att jag skulle få en utskällning. När jag såg att det ringde från dolt nummer tänkte jag ”vad har jag gjort nu” och jag fick hålla luren från örat. Det var mycket sånt, har Andreas berättat. 

”Samtidigt är jag stolt över det”

Andreas och Arne Weise hade under alla år regelbunden kontakt, och trots att människor ofta ville prata om hans pappa förde efternamnet mycket gott med sig. 

På frågan om han var trött på att höra om att han är Arne Weises son svarade han i en intervju med Expressen 2010: 

– Jag har hört det hela mitt liv. Det har varit en ständig grej som återkommer. Samtidigt är jag stolt över det. Jag har fått så mycket av pappa erfarenhetsmässigt. 

Arne Weise dog onsdagen den 25 september. 

Han blev 89 år gammal.