Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andreas Weises känslosvall – svåra beslutet för sin pappa

Marianne Mörck berättar om känslan när hon fick beskedet om att hon skulle vara julvärd: ”En stor chock, det blev tyst i telefonen”.
Arne Weise hyllas av sin son på julafton i SVT.
Foto: BJÖRN EDERGREN / SVT
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Marianne Mörck får sällskap på självaste julafton – av ingen mindre än Andreas Weise. 

Weise ska hylla sin bortgångna pappa Arne Weise i SVT.

Nu berättar han om hur det ska bli att vara borta från sin egen familj på julafton. 

– Jag vet att min tjej vet hur viktigt det är att jag får göra det för pappas skull. Även om han inte är vid livet så känns det som att han sitter och lyssnar och tittar ändå. Känslan av att få göra det känns väldigt bra. 

Den 25 september kom beskedet att Arne Weise, en av Sveriges mest kända tv-profiler, gått bort – 89 år gammal.

Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skrev hans son på Instagram. 

Familjen har berättat att han dog av naturliga orsaker. Efter nyheten om hans död hyllades den folkkära programledaren av vänner, bekanta och tidigare kolleger.

Andreas Weises hyllning

Nu kommer beskedet att Andreas Weise kommer att hylla sin pappa på självaste julafton – i SVT tillsammans med Marianne Mörck. 

Arne Weise tände ljuset i SVT-rutan i hela 26 år. 

– Det är många olika känslor kring det här men det var ett uppdrag som SVT kontaktade mig om för ett tag sen och efter myset om och men så valde jag till slut att tacka ja, säger Andreas Weise till Expressen. 

– Jag kände att det var svårt att tacka nej. 

Weise ska samtala med julvärden och även framföra flera låtar. Han kan inte tänka sig en bättre värd än Marianne Mörck. Han beskriver henne som trygg och rolig.  

Tvivlade du på om du skulle tacka ja till uppdraget? 

– Nej tvivlade skulle jag inte säga, det är mer att det är ett ganska stort uppdrag att ta sig och och väldigt känslosamt så klart, det vet jag ju inte ännu, men jag förutsätter att det inte är någon jättelätt sak att göra, säger han och fortsätter: 

– Men samtidigt känns det fantastiskt att få hedra och hylla sin pappa. Det är faktiskt det jag gör. Därför kändes det rätt. Och att jag blir ditbjuden att få göra det jag faktiskt jobbar med att få sjunga. Det var väldigt viktigt att det var just det de ville att jag skulle göra. 

Andreas Weises känslor inför kvällen

Andreas Weise, 33, ska fira mestadels av julen i tv-studion och kommer att finnas med live i stort sett hela dagen. 

Artisten är tillsammans med Sofia Brange och tillsammans har de dottern 1-åriga dottern Ava. 

Hur känner din familj för att du ska vara borta över jul? 

– Nej men min tjej är väldigt insatt i mitt jobb och vet att det ibland innebär väldigt konstiga tider. Men samtidigt så är det så här att det är inte bara är jag som behöver jobba på jul utan det är väldigt många människor som faktiskt gör det. Läkare brandmän, poliser, alla dessa viktiga yrkeskårer. Det är inte så ovanligt.

Andreas Weise fortsätter: 

– Jag vet att min tjej vet hur viktigt det är att jag får göra det för pappas skull . Även om han inte är vid livet så känns det som att han sitter och lyssnar och tittar ändå. Känslan av att få göra det känns väldigt bra. 

Se höjdpunkter ur Arne Weises karriär

Arne Weise blev ”Mr julafton” för miljontals svenskar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.