Andreas Mathiasson vann "Grillmästarna"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Andreas Mathiasson vann TV4:s "Grillmästarna" och för Expressen berättar han om hur det kändes när han förstod att han vunnit: "Det var nästan lite overkligt när man fick höra det. Jag minns att jag skrek till där lite grann och blev glad."
Foto: TV4

Flera utslagstävlingar och en bearnaisesås som blev en skål med spya i finalen.

Men det gick vägen ändå.

Andreas Mathiasson, 32, är Sveriges första vinnare i "Grillmästarna" - och nu väntar grillandslaget.

– Jag älskar ju att hålla på med detta, säger han.

IT-teknikern Andreas Mathiassons väg till segern var inte helt solkar - utslagningen var nära flera gånger. Men med ett starkt självförtroende vann han TV4:s "Grillmästarna" när finalen avgjordes på Elfviks gård utanför Stockholm.

– Det var nästan lite overkligt när man fick höra det. Jag minns att jag skrek till där lite grann och blev glad. Sedan fattade jag det nog inte på en stund - man blir nästan chockad, säger han.

Vann 100 000 kronor

Det efter att ha legat efter med sin mixed grill-tallrik i finalen mot Per Ehrlund. Till det en skuren bearnaisesås - som Andreas beskrev för juryn med orden "det ser ju ut som att någon har vomerat i den här skålen".

– Exakt i det läget när det skar sig kändes det kört. Men så tänkte jag, jag kan ju inte bara ge upp, berättar han inför finalen.

Och tur det - för nu är det Andreas som går segrande ur "Grillmästarna". Med en prissumma på 100 000 kronor, och en plats i svenska grillandslaget inför EM i Rom nästa år.

Men trots finalstressen släppte inte självförtroendet.

– Jag visste ju att jag skulle gå långt för jag vet ju hur pass duktig jag är, säger han.

"En lite säsongsbetonad bransch”

Samtidigt tar nu hans cateringverksamhet fart. Efter programmet har förfrågningarna börjat strömma in.

– Jag tycker ju att det är skitroligt. Men det är ju en lite säsongsbetonad bransch att vara i. Jag grillar ju året om, men det kanske inte mina kunder vill göra, säger Andreas.

– Men är det ett högt tryck nu efter finalen och man officiellt har vunnit, kanske jag sadlar om.

Grillar inför publik

När Expressen når Andreas är han redan i full gång vid grillen. Han och tvåan Per Ehrlund reser för tillfället runt med Weber Roadshow, och grillar inför publik. Och Andreas hoppas på mer.

– Jag vill ju se vilka dörrar som öppnas mer, säger han.

En dörr står i alla fall vidöppen - platsen i grillandslaget.

Och jurymedlemmen Christian Hellberg är säker på var Andreas Mathiasson är på väg.

– Jag är rädd för att han kommer grilla ännu mer, kanske att han tar en ordinarie plats i landslaget förr eller senare. Och jag är rädd för att en del av pengarna kommer gå till en och annan grill, säger han.

Så gick finalen till:

Finalisterna: Andreas Mathiasson, 32, datatekniker, Stenungsund, Per Ehrlund, 44, snickare, Katrineholm

Henrik Insulander, 42, ljudproducent, Saltsjöbaden


I finalavsnittet var svenska grillandslagets lagledare Ulrik Lindelöv gästdomare - och första deltävlingen var också utformad efter ett mästerskap. Deltagarna skulle låta huvudvaran lax tala, och fick välja tillbehör fritt. De hade en timme på sig att göra klart rätten.


I första tävlingen blev det Henrik Insulander som var tvungen att lämna, medan Andreas Mathiasson och Per Ehrlund gick vidare till att tävla om vem som blir Sveriges första segrare i "Grillmästarna".


I andra utmaningen avgjordes det vem som är Sveriges första grillmästare. Då med en mixed grill bestående av olika typer av kött och korv. Andreas och Per fick i uppgift att göra en grillmiddag precis som de själva vill ha den, och fick kombinera smaker och tillbehör efter eget huvud.

Och trots att Andreas låg under med sin chorizo-korv till grilltallriken, samtidigt som hans specialitet bearnaisesås skar sig, tog han ändå hem segern.


Deltagarnas menyer:


Deltävling 1 - fisk:

Per:

Laxsida med anchorub

Syrlig kapris

Grillad citron

Sparris med smör och flingsalt.

Henrik:

Körsbärsrökt laxsida

Bön och fetaostfyllda paprikahalvor

Yoghurtsås.

Andreas:

Laxsida med rödvin

Dill- och citronpotatisar

Liten grillsallad

Klassisk romsås.


Deltävling 2 - mixed grill:

Andreas:

Chorizo

Entrecôte

Lammbog

Lammracks

Kyckling

Halloumi

Majskolv, paprika och chili.

Per:

Salsiccia

Fläskfilé

Entrecôte

Kyckling

Lammracks

Sotad purjolök, barbequesås, coleslaw.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.