Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andreas Johnsons svarar på plagiatanklagelserna

Andreas Johnson är en av favoriterna inför Melodifestivalens andra delfinal på lördag. Foto: OLLE SPORRONG
Men flera har reagerat på att artistens låt är väldigt lik en annan – nämligen Aviciis hit ”Without you”. Foto: OLLE SPORRONG

Andreas Johnson är en av favoriterna inför Melodifestivalens andra delfinal på lördag.

Men flera har reagerat på att artistens låt är väldigt lik en annan – nämligen Aviciis hit ”Without you”. 

– Det är ingen stöld, säger Andreas Johnson.

Andreas Johnson, 48, är tillbaka i Melodifestivalen för sjunde gången med bidraget ”Army of us”.

På SVT Play finns redan nu möjlighet att höra en minut av artisternas bidrag på lördag. Fler har regerat på att versen i Andreas Johnsons låt är slående lik Aviciis hitlåt ”Without you”, featuring Sandro Cavazza.

I april 2018 nåddes världen av det tragiska beskedet att den svenska DJ-stjärnan och låtskrivaren Tim ”Avicii” Bergling gått bort, bara 28 år gammal. 

Uppgifterna om att Andreas Johnsons låt har likheter med ”Without you” har även nått Aviciis skivbolag.

– Avicii Music AB har som policy att inte kommentera copyrightfrågor, hälsar bolaget via presskontakten Ebba Lindqvist.

Uppgifterna om att Andreas Johnsons låt har likheter med ”Without you” har även nått Aviciis skivbolag. Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Andreas Johnson slår tillbaka

Andreas Johnson själv menar att likheterna med Avicii-låten är en ”icke-fråga”.

– Det är en total icke-fråga, det är ingen stöld. Det finns 500 låtar med samma ackordföljd som Beatles ”Let it be”. Det finns folklore i både min och Aviciis låt. Sen om min låt påminner om den, ja det är mycket som påminner om varandra. Det är popmusik vi talar om, säger Andreas Johnson och fortsätter:

– Finns det likheter ser jag det i så fall som en hommage till Avicii. Jag har en enorm respekt för det han gjorde och sörjer att han tyvärr inte är med oss fortfarande.

Tävlingsproducenten Christer Björkman menar att han inte har hyst några misstankar om låtplagiat. Men han kan förstå att låtarna jämförs.

– Stilmässigt kan jag förstå det. Rent arrmässigt så finns det likheter, men jag kan inte säga att det är något jag har tänkt på när det gäller melodin, säger han.

Christer Björkman berättar att det är Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) som hanterar fall där musikverk anses vara likt ett annat. Stim har möjlighet att sätta samman en bedömningskommitté som kan ge ett vägledande expertutlåtande.

Johnson: ”Gör sig bra i en stor arena”

Andreas Johnson är först ut i den andra delfinalen i Malmö med låten ”Army of us”. Han  tycker själv att bidraget har vissa likheter genombrottshiten ”Glorious” från 1999.

– Det är 20 år sedan jag släppte ”Glorious”. ”Army of us” har mer att göra med den än någon av mina andra Melodifestivalen-låtar. Det är en låt som gör sig bra i en stor arena, säger han.

Låtskrivarna bakom ”Army of us” är Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas “Stone” Johansson och Sebastian Thott.