Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andersson tårögd i SVT – efter frågan om pappan

Magdalena Andersson om pappan: "Inte skjuta upp saker".
Magdalena Andersson gästar kvällens ”Skavlan” i SVT.
Foto: SVT / SVT
Fredrik Skavlan gör på fredagen sitt sista program.
Foto: SVT / SVT

Det blev känslosamt när Magdalena Andersson gästade kvällens ”Skavlan”.

Statsministern blev tårögd när hon berättade om sin pappas bortgång.

– Han skulle ha varit jättestolt, säger hon i SVT-programmet.

Magdalena Andersson har varit statsminister i fyra dagar, sedan hon tillträtt vid en skifteskonselj i Slottet i tisdags.

På fredagen gästade den nytillträdde regeringschefen pratshowen Skavlan i SVT. Samtalet kom in på hennes relation till sin pappa Göran Andersson, som dog i Alzheimers 2002, 66 år gammal. 

Fredrik Skavlan, som ledde sitt sista avsnitt av pratshowen någonsin, frågade statsministern hur hon förstod att pappan var sjuk.

– Det var en process som höll på länge. Det var fler och fler kom ihåg-lappar som låg framme. Jag hörde också när han skulle förklara någonting för en student, och det gick inte riktigt ihop.

”Han skulle ha varit jättestolt”

Göran Andersson var studierektor och lektor i statistik vid Uppsala universitet. Enligt Magdalena Andersson var han en uppskattad lärare.

– När diagnosen kom var det som en bekräftelse på något som man redan anat, som man kanske visste innerst inne.

Magdalena Andersson säger att hon älskade sin pappa väldigt mycket. När Fredrik Skavlan frågar statsministern vad hon tror att hennes pappa skulle säga om henne nu, fylls hennes ögon med tårar.

– Han skulle ha varit jättestolt. Men både för honom och mamma så är det viktigaste att jag är en hederlig och rekordlig person, och att jag har en familj som jag älskar.

SE OCKSÅ: 

I ”Skavlan” berättar Magdalena Andersson om hur det gick till när hennes man friade till henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.