Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andersson: "Alla var förtjusta i min rumpa"

GENOMBROTTET. Harriet Andersson slog igenom i "Sommaren med Monika".
"Jag har tagit mig samma friheter som män i alla tider tagit sig", Harriet Andersson. Foto: Anna-Karin Nilsson
Harriet Andersson i "Kvinnodröm". Foto: - -

Hon är för evigt inskriven i filmhistorien för sin huvudroll i "Sommaren med Monika".

Inför sin dag på "Stjärnorna på slottet" berättar Harriet Andersson om i princip allt från sitt fängslande liv - utom hur Ingmar Bergman var i sängen.

- Jag brukar säga att jag tagit mig samma friheter som män i alla tider tagit sig, säger hon.

Harriet Andersson

Ålder: 82.

Bor: I lägenhet i Vasastan i Stockholm.

Familj: En dotter.

Yrke: Skådespelerska.

Bakgrund: Blev tidigt intresserad av film och började vid fyra års ålder gå på bio. Gick i tonåren på Calle Flygare Teaterskola och fick sedan ett elevkontrakt på Oscarsteatern, där skådespelarkarriären tog fart. Sedan filmdebuten 1949 i "Skolka skolan" har hon gjort över hundra roller, varav flera i Ingmar Bergmans regi. Sitt stora genombrott fick hon i och med huvudrollen i Bergmans "Sommaren med Monika" 1953. Tilldelades den kungliga medaljen Litteris et Artibus 1992. 2005 gavs hennes självbiografiska intervjubok "Harriet Andersson - samtal med Jan Lumholdt" ut. År 2009 tilldelades hon en Hedersguldbagge.

Filmer i urval: "Sommaren med Monika" (1953), "Sommarnattens leende" (1955), "Såsom i en spegel" (1961), "Viskningar och rop" (1973), "Fanny och Alexander" (1982), "Happy end" (1999), "Gossip" (2000), "Dogville" (2003).

Tidigare: Hon arbetade under 23 år på Dramaten, fram till 1993.

Aktuell: I SVT:s "Stjärnorna på slottet", i dag 21:00 i SVT.

Hon har bestämda uppfattningar kring det mesta. Särskilt sin mat.

- "Vänd på köttet och håll upp det", säger jag alltid. Jag vill ju se undersidan också, säger hon.

Det känns som att Sverige är lite småförälskat i dig - igen, får man säga.

- Nej, det tror jag inte. Jag har aldrig varit folkkär. Även om det, när jag var yngre, fanns herrar som tyckte jag var tittgodis. Alla var ju så förtjusta i min rumpa efter "Sommaren med Monika". Men det var ju inte så farligt. Se vad som visas nu. Det kanske inte är så mycket naket egentligen, men de ska ju alltid hoppa upp på diskbänken när de ska ha sex. Ja, det gör de alltid.

Det klassiska diskbänksexet?

- Ja, men gud vad trist det verkar. Hoppa upp i diskhon och ha kranen i ryggen. Det kan inte vara så kul. Sitta där och... Och, förresten, jag och Ingmar (Bergman) var inte i säng innan jag skrivit kontrakt för filmen. Nej, det skedde ute på Ornö, första gången vi gjorde det. När vi redan börjat filma. Så rollen i "Sommaren med Monica" fick jag inte alls för att jag gökat med Ingmar.

Haha. Du minns alltså första gången ni "gökade"?

- Den minns jag mycket väl, men det tänker jag inte berätta.

Jag gissar att det i alla fall inte var på en diskbänk?

- Nej, det var det inte. Ta ut den där snusen nu, det är inte bra för dig. Själv slutade jag röka för sexton år sedan. Bara så där. Jag satt en kväll och tänkte "nu är det nog", sen slutade jag.

Har ingen mobil

Imponerande. Hur ser dina dagar ut nuförtiden?

- Jag läser, promenerar, äter, träffar vänner och tittar på film. Men nu stänger de väl snart alla videoaffärer också. Det är tråkigt. Jag har inga andra mackapärer, ingen dator, ingen mobil. Jag brukar säga att det räcker att ha telefonsvarare. När jag är ute och promenerar vill jag ju vara i fred. Vet du vad folk säger då?

Nej?

- "Tänk om du ramlar och bryter benet". "Då får jag väl hojta högt då", svarar jag. Jag går ju inte runt i någon öken. Jag tycker det är skönt att vara i fred, men jag är inte folkskygg. Jag är ju inte en eremit som sitter i någon grotta. Sen är det så många som dött som man känt hela sitt vuxna liv. Det är tråkigt. Nu satte du i den där snusen ändå.

Ja. Förlåt.

- Det finns inte någon person som kommer ihåg samma saker som jag längre. Och jag har ingen att ringa och fråga om det är något jag inte minns. Det är tråkigt.

Men minns du att du sagt att du talar om män som "förbrukningsvaror" ibland?

- Någon gång måste man pigga upp folk. Egentligen är det lite sexistiskt. Jag brukar säga att jag tagit mig samma friheter som män i alla tider tagit sig.

Det tycker jag du gör helt rätt i. Efter det tog slut med Bergman träffade du Gunnar Hellström.

- Ja, det var kul.

Va? Han misshandlade dig ju?

- Jag skojade. Jag trodde det var kul i början i alla fall. Han brukade klå mig, ja. Jag vet inte varför jag inte lämnade honom tidigare egentligen. Jag var rädd att bli ensam, hade ingenstans att bo. Vi bodde på Karlavägen i en vansinnigt stilig våning. Fem rum. Fint skulle det vara. Vi hade väl det trevligt i sängen också kan man väl säga, när det begav sig. Det är inget att hymla med.

Du är oerhört avspänd när det gäller sex.

- Äsch då, det är väl inga konstiga saker.

Nej, egentligen inte. Efter allt jävelskap män ställt till för dig genom livet, har du inte svårt att känna tillit till oss?

- Man lär sig med åren vet du, att läsa av män. Klart att jag gick på några minor sen också, efter Gunnar. Ingen som slog mig eller så, men alkoholister. Jag kom ju underfund med, till slut, att jag inte kunde vara någon Florence Nightingale och rädda dem. De var ju oerhört charmiga i början. De satt ju inte och pimplade hela tiden. Men det går inte att hjälpa dem.

Förlät du Gunnar för det han gjorde mot dig, innan han dog?

- Jag hade inte en tanke på det. Han var rätt stökig, sen stack han till Hollywood. Sen skulle han göra "Raskenstam", men den ville jag inte vara med i. Men Mago (Max Goldstein) övertalade mig ändå, sa att jag skulle glömma. "Jag gör väl det", sa jag. Men Gunnar betedde sig jävligt dåligt mot mig i studion där. Jag var tvungen att gå därifrån, gå ut och hämta andan. Det är inte många gånger jag behövt göra det.

Vad gjorde han?

- Han drog upp mitt nattlinne framför hela filmteamet, jag hade ingenting under. Han ville jävlas med mig. Det var väldigt fult gjort.

Fy fan. I "Stjärnorna på slottet" skiner du upp som om du vore radioaktiv när ditt ex Jörn Donner kommer på tal.

- Äh. Gjorde jag det? Ja, kanske. Jag talade i telefon med honom senast i dag. Vi ses när han är i Stockholm. Han gör hastiga visiter ibland, när han har andra ärenden i stan. Jag kan ju inte hänga på honom. Han har ju en familj också. Och en fru, Bitte (Westerlund), som jag känner.

"Jag råkade ut för en ful gubbe"

Jag måste ändå fråga dig: Är du fortfarande lite kär i honom?

- Det vet jag inte, det tror jag inte. Jag är glad så länge han lever och finns. Kär? Nej, det är jag nog inte. Men jag tycker om honom.

Dejtar du någon?

- Den frågan svarar jag inte på. Passa dig, pojkspoling.

Haha okej. Din mamma var elak mot dig, hon slog dig, och en gång band hon fast dig i sängen.

- På den tiden var det många barn som fick stryk. Aga var tillåtet. Till och med tjänstefolk fick agas. Det har inte satt några särskilda spår i mig. Jag tycker det verkar värre nu, med alla sexuella övergrepp och barn som slås ihjäl.

Du råkade själv ut för sexuella övergrepp, när du bara var fyra år gammal. Du mötte en man som tog med dig upp på en vind.

- Ja, jag råkade ut för en ful gubbe som det hette. Han gav mig en 25-öring som jag köpte godis för efteråt. Han sa att om jag berättade för någon om vad han gjort mot mig skulle jag få stryk. Jag såg honom en gång till. Då stod jag i valet och kvalet: skulle jag gå fram och berätta att jag inte berättat för någon, och kanske få en slant? Han gjorde mig inte fysiskt illa som tur var. Han drog ner mina byxor och sina egna, och pillade på mig. Människor med bra fantasi kan ju föreställa sig ungefär vad som hände.

"Jag kanske är känslokall"

När berättade du det för någon för första gången?

- Runt 2005. Jag berättade det aldrig för någon när jag var liten. Man talade inte om sådana saker då. Jag tyckte... varför ska jag tugga om det där. Jag tror inte på terapi och sånt. Terapeuter är inget för mig.

Tänker du på det som hände i dag?

- Nej, jag är en vuxen kvinna nu. Eller, jag tänker på att jag kunde ha råkat värre ut. Bli mördad.

Berätta om din pappa?

- Han slog mig aldrig. Han var befälhavare på en minsvepare i flottan, svepte minor under kriget (andra världskriget). Han var borta hela tiden. Plötsligt ringde morsan en dag när jag var 18 och sa "Farsan har flyttat, det hänger bara ett par gamla uniformer kvar i garderoben". Han stack, hade träffat någon ny.

Träffade du honom aldrig igen?

- Jo, jag fick ett telegram när han låg och dog. Då satt jag med honom, i Västervik, och såg honom dö. Han led fasansfullt. Han hade magcancer. Det måste ha varit 1956.

Men frågade du honom inte varför han övergett er?

- Han var inte vid medvetande. Och inte tänkte jag väl på det där. Dessutom... jag kanske är fullständigt känslokall person, helt utan empati för någonting. Jag vet inte.

Allvarligt, har du tänkt i de banorna?

- Ibland har jag tänkt på det och undrat. Saker rinner ju av mig som vatten på en gås. Men det är väl mitt sätt att hantera det.

Saknar du dina föräldrar?

- Nej, det gör jag inte. Inte alls. Jag har en bra förmåga att skyffla i väg saker. Ibland kan det komma över mig, när jag ska somna. Jag ligger och tänker på det dåliga, men sen tänker jag "äh, det gick ju bra ändå".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!