Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Svensson mörkade för SVT

Anders Svensson
Foto: SVT
Micke Leijnegaard
Foto: SVT
Foto: SVT
Helen Alfredsson
Foto: SVT

Anders Svensson utklassade de andra i Vattenhinderbanan – trots sin vattenskräck.

Vad SVT inte visste var att fotbollspelaren tränat på just simningen.

Samtidigt fick Helen Alfredsson ett vredesutbrott efter att hon tvingats avbryta tävlingen.

– Jag lite sur på dig också, du har ju mörkat dina simkunskaper, säger Micke Leijnegard till Anders Svensson i programmet.

Under söndagskvällen sände SVT den andra gruppfinalen av "Mästarnas mästare". Kvar i grupp två var Helen Alfredsson, Jonas Björkman, Richard Richardsson och Anders Svensson.

Deltagarna möttes i tre deltävlingar och den mest utmanande är utan tvekan den sista, Vattenhinderbanan. Redan i den andra grenen, som också innehöll vatten, berättade Anders Svensson om sin rädsla för vatten.

– Jag har haft svårt för att simma sedan jag var liten. Det här är hav och jag blir lite panikslagen när jag inte bottnar, säger han i programmet.


LÄS MER: Helen Alfredssons vredesutbrott i SVT


Även inför Vattenhinderbanan, där de tidigare elitidrottarna bland annat ska simma, klättra och dyka sig igenom banan, berättar Anders Svensson, som dessutom ligger sist, om sin vattenskräck.

– Går det att bara ta bort vattnet? Det känns bara helt osannolikt när man är så rädd så kommer det en hinderbana där man ska simma. Vatten igen var kanske inte det jag hoppades på när jag måste vinna för att slippa nattduell, säger han i programmet.

Vid ett tillfälle innan tävlingen håller Anders Svensson dessutom på att trilla i plurret.

– Fy fan, är det någon som har extrakalsonger med sig?, säger han i programmet.

Trots det lyckas Anders Svensson överraska alla genom att ta krossa motståndet med en överlägsen seger som resultat. Efteråt fäller programledaren Micke Leijnegard en kritisk kommentar.

– Och sen har vi då mannen som klättrade från botten till toppen och är klar för semifinal. Grattis Anders Svensson. Men så är jag lite sur på dig också, du har ju mörkat dina simkunskaper, säger han i programmet.

SVT: Vi blev förvånade

Vad alla inblandade inte visste är att Anders Svensson tagit simlektioner innan "Mästarnas mästare", vilket inte heller tittarna får veta.

Anders Wistbacka är projektledare för "Mästarnas mästare":

– Ja, han säger ju att han är livrädd för vatten men han har ju tränat har vi förstått efteråt. Inför "Mästarnas mästare" har han tränat simning för att kunna göra bättre ifrån sig i tävlingarna, säger han.

Han berättade inte det här?

– Vi fick veta det under produktionen, jag tror det var någonstans här vi fick veta det. Vi blev ju förvånade. Inför tävlingen gör vi research på alla deltagarna innan och i långintervjun sa han att simning var någonting han hade problem med. Han var ju inte jättebra på att simma men inte alls dålig, så det märktes att han hade tränat.


LÄS MER: Så ändras tv-succén efter hårda kritiken 


Anders Svensson berättar att vattenskräcken är högst reell.

– Jag och min storebror har varit rädda för vatten ända sedan vi var små. Jag vet att mamma och pappa försökte få oss att doppa oss men jag har aldrig riktigt lärt mig simma. Men eftersom jag misstänkte att det skulle bli simgrenar så tog jag några lektioner innan jag åkte ner. Det är jag tacksam för, annars hade jag inte klarat mig.

Du berättade inte det här för de andra?

– Jag tror att vi hade pratat lite om det och jag tror att det kom upp under inspelningen. Men Helen tog ju mig sällan på allvar med tanke på att jag hade skavanker hela tiden. Att jag tog mig igenom det var ett styrkebesked.

Helen Alfredsson tvingades i sin tur avbryta Vattenhinderbanan då hon inte lyckas klättra upp för repet. Efteråt var hon mycket upprörd.

– Idrottsmän, inklusive henne, blir otroligt irriterade och arga när de inte kan göra det som de ska. Hon blev ju väldigt irriterad naturligtvis, säger Anders Wistbacka.

Anders Svenssons utklassning i Vattenhinderbanan innebär att Helen Alfredsson och Jonas Björkman möts i nattduellen. Det blir Helen Alfredsson som får välja gren och till slut faller valet på armborst – en gren hon redan har erfarenhet av. Men trots fördelen – och det faktum att Jonas Björkman bommar det första skottet – förlorar hon och tvingas därmed lämna "Mästarnas mästare".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.