Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG
Anders Öfvergård konfronterar entreprenören. Foto: TV4Anders Öfvergård konfronterar entreprenören. Foto: TV4
Anders Öfvergård konfronterar entreprenören. Foto: TV4

Anders Öfvergårds utbrott i tv: "Du kan ju ingenting!"

Publicerad

I kvällens avsnitt av TV4:s Fuskbyggarna hettar det till ordentligt.

Då går topplocket rejält på Anders Öfvergård - som skäller ut entreprenören efter noter vid en konfrontation.

– Du kan ju ingenting! dundrar Öfvergård mot mannen som pekas ut som fuskbyggare i programmet.

Jonas och Anette utanför Kode i Göteborg får i kvällens program av TV4:s Fuskbyggarna besök av programledarna Anders Öfvergård och Martin Timell.

Våren 2013 bestämde de sig för att utöka sin boendeyta med ytterligare en våning.

– De hittade en byggfirma som de tyckte verkade vara bra, men det slutade i totalkatastrof tydligen, säger Anders Öfvergård i programmet.

Samtidigt som de passade på att bygga den nya våningen gjorde de även en totalrenovering av undervåningen.

Men projektet har utvecklat sig till en total mardröm för familjen.

"Har förstört våra liv"

Tittarna kan se hur spikar sticker ut från ett sviktande golv i vardagsrummet.

Undertaket är trasigt och isolering saknas på flera ställen i huset - vilket gör att det vid tidigare tillfällen regnat in vatten.

– De lät det bara vara, säger Anette i programmet.

Situationen har fått hela familjen, Jonas, Anette och deras två döttrar, att må mycket dåligt.

– Vårat sociala liv har påverkats. Jag har tillbringat mesta del av fritid och semester på ovanvåningen. Inte orkat med något annat. Barnens sociala liv, ta hem kompisar och sånt, det var ytterst sällan de gjorde det. Jag förstår inte varför han förstört våra liv, säger Jonas.

"Det är väldigt allvarligt - huset kan rasa"

För Expressen berättar Anders Öfvergård om statusen på huset när de kom dit - och riktar våldsam kritik mot entreprenören.

– Han gör inte som man ska göra på något sätt. Han har lyckats göra precis alla fel man kan göra. Det finns fusk i konstruktioner som är väldigt allvarligt, huset kan ju rasa, säger Anders Öfvergård.

– När man har tagit på sig en totalentreprenad är man ansvarig för hela jobbet. Det är inte svårare än så. Men han klarar inte riktigt av det. Han säger att han är konstruktör och arkitekt, men det tvivlar jag oerhört starkt på, säger han.

Bygget var så bristfälligt att kontrollansvarig inte kunde godkänna, vilket innebar att stadsbyggnadskontoret fick gå in och stoppa bygget.

– Jag har varit i den här branschen i 25 år och det är andra gången jag hör talas om att stadsbyggnadskontoret går in och stoppar. Det är väldigt allvarligt. Så illa är det, säger Anders Öfvergård.

Stark konfrontation: "Jag blev den arga Anders"

I slutet av programmet konfronterar Anders Öfvergård den ansvariga entreprenören i en hätsk diskussion på en parkeringsplats utanför entreprenörens kontor.

– Det som jag ser hemma hos Jonas och Anette är katastrof. De har ju fått stoppa bygget för att du inte har följt konstruktionsritningarna, du har inte läst på, säger Anders Öfvergård.

Entreprenören säger att han slutade bygga för att Jonas och Anette slutade betala materialkostnaden.

– Kontrollansvarig har kontrollerat och godkänt, det svär jag på, säger mannen.

Då brister det för Anders Öfvergård.

– Godkänt? De har ju stoppat bygget! Det här är skitsnack. Det står i besiktningarna att den här personen saknar all kompetens. Du kan ju ingenting!

Anders Öfvergård undrar varför mannen gör så här mot familjen.

– Därför att jag är dum i huvudet, säger mannen.

– Gör mig en tjänst, sluta med det du håller på med, säger Anders Öfvergård innan han sätter sig i bilen.

"Han vill göra sig till offer"

Ett par månader efter inspelningen säger Anders Öfvergård att han vid konfrontationen var "den lite mer arga Anders än vanligt".

– Han vill göra sig till offer och tycker att han är rätt, vilket är ganska enerverande.

Vet du hur det har gått för honom?

– Jag vet att han skulle börja bygga prefabricerade hus, men vad jag vet har han inte sålt ett enda hittills. Under tiden har han säkert byggt vidare, det är jag helt övertygad om. Däremot kommer det bli väldigt svårt för efter programmet har sänts. Vissa personer ber jag ju sluta i branschen, men på honom ville det inte riktigt fästa. Jag vill larma hela svenska folket om att den här snubben ska ni se upp för, säger Anders Öfvergård.

Fuskbyggarna sänds tisdagar klockan 21.00 i TV4.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag