Foto: Fredrik Etoall
 Foto: Fredrik Etoall

Anders Nunstedt: Man blir inte direkt knockad

Publicerad

Efter en lång väntan är den äntligen här - i dag kommer Gyllene Tiders singel "Man blir yr".

Men frågan är om comebacken träffar särskilt rätt.

Man blir inte direkt knockad.

 

LYSSNA PÅ LÅTEN I DIN MOBIL - KLICKA HÄR

LYSSNA: Gyllene tider - Man blir yr

Det är nio år sedan sist. Våren 2004 kom "En sten vid en sjö i en skog", som banade väg för albumet "Finn 5 fel!" och den största sommarturnén i svensk pophistoria.

Det känns som en evighet sedan, men å andra sidan snackar vi om ett band som faktiskt la av 1985. Som återuppstått vid ett flertal tillfällen för sporadiska jätteturnéer - och skrapat ihop ungefär lika många hitsinglar efter splittringen som de hade när de först skiljdes åt.

Det gör deras position helt unik. Inte bara i Sverige, utan faktiskt även internationellt.

Rullar ju så bra

Det är väl ingen som förväntar sig att Gyllene Tider ska uppfinna hjulet en gång till. Det som de en gång snickrade ihop rullar ju så bra, och antagligen blir "Man blir yr" en ny hit av bara farten.

Men efter några lyssningar är jag beredd att sortera in singeln bland bandets mest intetsägande stunder.

Det där hitstimmet som Per Gessle befann sig i när 2000-talet inleddes, det framstår plötsligt ganska fjärran.

Farfisa-orgelns närvaro i ljudbilden gör att "Man blir yr" landar tryggt i det patenterade Gyllene Tider-soundet. Nödrimmen avlöser varandra som i fornstora dar, popnörden Gessle droppar The Hollies redan i första versen och bandet åstadkommer ett karakteristiskt tryck i retrorefrängen.

Trevlig turnéannons

"Man blir yr" är en anspråkslös popdänga med hjärtat på rätta stället, men den saknar udd och ambition. Det låter så bekant att man blir... matt.

Inte för att nostalgi behöver vara dåligt. Men den här gången framstår Gyllene Tider som en slapp repris av sig själva. Som om de, i sin nästan självutplånande strävan att vara till lags glömt bort att faktiskt tänka på den där refrängen.

Det här låter på sin höjd som en trevlig turnéannons, inte mer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag