JACKSON ÄR DÖD. "De kunde blivit hur bra som helst. De kunde blivit katastrof. De hade under alla omständigheter blivit klassiker. Nu blev de ingenting. Nu får vi aldrig veta", skriver Expressens Anders Nunstedt. Foto: AP
JACKSON ÄR DÖD. "De kunde blivit hur bra som helst. De kunde blivit katastrof. De hade under alla omständigheter blivit klassiker. Nu blev de ingenting. Nu får vi aldrig veta", skriver Expressens Anders Nunstedt. Foto: AP

Anders Nunstedt: Han fick aldrig känna smaken av revansch

Publicerad
Uppdaterad
Det skulle bli tidernas comeback.
Det kunde verkligen ha blivit det.
Men ridån gick ner innan Michael Jackson fått bevisa någonting.
Var ska vi nu göra av våra förväntningar, våra konsertbiljetter, våra minnen?
Vad ska vi göra med alla sorgliga paparazzifoton på Wacko Jacko i munskydd, gömd under munkkåpa, sittande i rullstol?
Det var inte så här det skulle sluta.
Michael Jackson skulle ha gjort comeback den åttonde juli. Tanken var att han skulle sluta – 47 konserter senare.
För en månad sedan blev datumet för premiären framflyttat.

Skivbolaget hörde av sig till tidningen och försäkrade att det inte var någon fara på taket. Förklaringen till varför Michael Jackson valt att skjuta fram premiärdatumet fem dagar var luddig men typisk för att komma från mannen som döpte sig själv till ”King of pop”:

Det hette att ”This is it-showens enorma magnitud”, med sina tekniskt komplexa inslag, orsakat förskjutningen.
Det här var så stort Jackson och hans tekniker och koreografer behövde mer tid på sig för att kunna garantera att konserten skulle bli helt perfekt.
För många hade det nog räckt med ett par moonwalks och så hade Michael Jackson varit hemma med comebacken. Men på något sätt lovade det ju extremt gott att han satt ribban betydligt högre än så.
Den svenska konsertsommaren 2009 är redan dubbad till den maffigaste någonsin men när folk frågat mig vad jag sett fram emot mest i år har svaret varit självklart:
– Michael Jacksons spelningar i London. Om de blir av.
De kunde blivit hur bra som helst. De kunde blivit katastrof.
De hade under alla omständigheter blivit klassiker.
Nu blev de ingenting. Nu får vi aldrig veta.

”The time has come, The time has come, The time has come, The time has come” upprepas det i rubriken på den underliga programförklaring Michael Jackson skrivit på sin hemsida.
Men den tidpunkten kom aldrig.
Tiden hann ikapp en Michael Jackson, som kanske satt för stor press på sig att lyckas med sin comeback. Mer än vad kroppen, och hjärtat, klarade av.
Han fick aldrig chansen att bevisa sin storhet en sista gång.
Han fick aldrig känna smaken av revansch.
Han dog.
Det är ett oerhört sorgligt slut på en av pophistoriens mest fascinerande sagor någonsin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag