Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Nunstedt: Det mesta är sig likt

Gyllene Tider går en enorm sommar till mötes, med en comebackshow som liknar de tidigare - stundtals lite för mycket.

Gessle & co kommer att dra in många miljoner kronor på sin sommarturné, men de varierar sig inte för fem öre.

KONSERT

 

Gyllene Tider
Marknadsplatsen, Halmstad.

 Publik: 20 422.

Vem: Gyllene Tider albumdebuterade 1980 och splittrades 1985. Bandet har återförenats två gånger tidigare. Årets comeback, "Dags att tänka på refrängen", toppade den svenska albumlistan i hela sju veckor.

Vad: Efter "hemliga" klubbspelningen förra veckan - stor premiär för sommarens största turné. Gyllene Tider spelar bland annat på Ullevi i Göteborg, Malmö Stadion samt på den alldeles nybyggda Tele2 arena i Stockholm.

Turnéschemat

7/7 Lysekil, 10/7 Helsingborg, 12/7 Göteborg, 13/7 Malmö, 15/7 Ronneby, 17/7 Linköping, 19/7 Karlstad, 20/7 Leksand, 21/7 Örebro, 24/7 Kalmar, 26/7 Jönköping, 27/7 Stockholm, 31/7 Gävle, 2/8 Sundsvall, 3/8 Örnsköldsvik, 7/8 Halmstad, 9/8 Skövde, 10/8 Eskilstuna.

Jodå - det mesta är sig likt.

Konserten inleds med att Filips och Fredriks röster presenterar bandet, som dyker upp som tecknade karikatyrer på videoskärmarna.

Under resten av kvällen är det svårt att skaka av sig känslan av att det är fem seriefigurer som står där uppe på scenen. Men är det Krösus Sork och hans kumpaner? Eller Stålmannen och hans superhjältar?

När den älskvärde trumslagaren Micke Syd kliver fram till mikrofonen och ylar låter det mest som Scooby-Doo och hans vänner.

Det är en premiär som ställer lika många frågor som den levererar svar under de hundra minuter konserten varar.

Den viktigaste frågan är kanske - hur relevant är den här comebacken, egentligen?

I långa stunder är konserten identisk med Gyllene Tiders tidigare publiksuccéer. Inte bara låtmässigt - även om det är frapperande att endast 3 (tre!) nya titlar har slagit sig in sedan det begav sig senast, 2004. Mycket låter också exakt som det lät den gången.

Bandet tar det säkra före det osäkra, på ett lite för ängsligt sätt. Scenografin tar inte alls ut svängarna, videoskärmarna koncentrerar sig mest på att visa livebilder på publiken och bandet. Har man någon av live bandets liveskivor blir man inte överraskad en endaste gång.

Det mest förvånande är att de struntar i att plugga nya singeln "Man blir yr". Fast den är å andra sidan så klen att det inte är särskilt märkligt.

Upplägget gör att Gyllene Tider får kämpa, mer än de tvingats kämpa någon gång jag sett dem tidigare.

Det som gör att de fixar biffen är arsenalen med bombsäkra publikfriare, och den energi som uppstår när de riffar loss i de stilsäkra popbagatellerna från tidigt 80-tal.

Hits som "Ljudet av ett annat hjärta" och "(Dansar inte lika bra som) Sjömän" raderar all tvekan och fyller i stället Gyllene Tider med självförtroende och spelglädje. Det är smittsamt, och det är kul.

Det är något att bygga vidare på. För än så länge lever den här showen bara upp stundtals upp till vad den lovar.

Nog för att fansen kommer för att höra sina gamla favoriter en gång till, men Gyllene Tider får passa sig så att de reduceras till en förutsägbar reprismaskin.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!