Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Nunstedt: De är bäst i Melodifestivalens första deltävling

••• Äntligen dags: nu rullar schlagercirkusen i gång igen. På lördag är det dags för den första delfinalen i Melodifestivalen, i Göteborg.

••• Veteranen Anna Book ger sig in i matchen på nytt, 30 år efter genombrottet med "ABC". Årets bidrag heter "Himmel för två", och bland låtskrivarna finns deckarförfattaren Camilla Läckberg. Frågan är om det hjälper.

••• Expressens schlagerkrönikör Anders Nunstedt har lyssnat in veckans sju bidrag och serverar här sin första melloranking.

••• Ace Wilder och Samir & Viktor är veckans tidiga favoriter.

 1. 1) Ace Wilder "Don’t worry"

  Ace Wilder Foto: Tommy Pedersen


  Nunstedt om låten: En svängig vilda västern-kusin till "Busy doing nothing" som verkar ha släkten på Aviciis sida snarare än Icona Pops. Pianoslingan låter som lilla housen på prärien.

  Det visste du inte: Skrevs ursprungligen av Ace tillsammans med "Heroes"-teamet för en annan artist, men resultatet blev så lyckat att hon bestämde sig för att framföra den själv.

 2. 2) Samir & Viktor ”Bada nakna”


  Nunstedt om låten: Edm-blingad fotbollsrefräng som handlar om att bloggduon tänker bada nakna - på Sergels Torg. Kan, om det blir stolpe-in för Zlatan, bli den inofficiella EM-låten i sommar.

  Det visste du inte: Nyblivne Idoldomaren Fredrik Kempe är en av låtskrivarna. Kempe har fyra schlagervinnare på sitt cv: "Hero", "La voix", "Popular" och "Undo". 3. 3) Mimi Werner "Ain’t no good"

  Mimi Werner


  Nunstedt om låten: Countryschlager med rätt fiffiga inslag av listpop och country. Sticket är svängigast. Då låter det som en cover på Seinabo Seys "Hard time". För en kort stund.

  Det visste du inte: Låten är skriven tillsammans med Mimis pappa Göran, och Mimis fabror Håkan - gift med Jill Johnson. Mimi spelade mycket riktigt in sin debut-ep i Nashville.

 4. 4) Albin & Mattias "Rik"

  Albin & Mattias


  Nunstedt om låten: Kritvitt blågul soulpop som verkar i rakt nedstigande led från Spotifyälsklingarna Oskar Linnros, Daniel Adams Ray och Norlie & KKV. Samt Behrang Miri.

  Det visste du inte: Albin? Han går i folkmun med namnet Albin "Min soldat" Johnsén. Mattias? Han har kallats både Idol-Mattias och EMD-Mattias genom åren.

 5. 5) Robin Bengtsson "Constellation prize"

  Robin Bengtsson


  Nunstedt om låten: Sången är svårt influerad av Måns Zelmerlöw, musiken är en anonym variant av Kygos populära tropical house. Kompletterad med en munspelsslinga.

  Det visste du inte: Bland låtskrivarna bakom Idol-Robins mellodebut finns schlagergeniet Bobby Ljunggren (41 bidrag). Titeln är faktiskt inte en felstavning utan en ordlek.

 6. 6) Anna Book "Himmel för två"

  Anna Book


  Nunstedt om låten: Inte nog med att titeln låter som om den fyllt pensionär, musiken är tvättäkta Stock/Aitken/Waterman-pop. Ett spralligt sound som pensionerades 1989.

  Det visste du inte: Inte nog med att Camilla Läckberg skrivit texten, låtskrivarna bakom Brandsta City Släckers ligger bakom musiken - som till och med rymmer en "Brandstaklapp".

 7. 7) Pernilla Andersson "Mitt guld"

  Pernilla Andersson


  Nunstedt om låten: En fint avskalad ballad där Pernilla Andersson plockar försiktigt på gitarren och sjunger en väldigt kryptisk text. Kan kanske tilltala Melissa Horns publik.

  Det visste du inte: 2004 befann sig Pernilla och dåvarande pojkvännen Dregen i Thailand när tsunamin slog till. Närmare 300 000 förlorade livet, men paret överlevde naturkatastrofen.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!