Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Lundins förlustaffär – för att satsa på sin dröm

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Anders Lundin, 61, är en av Sveriges mest kända programledare.

Men nu väljer han att satsa på musiken – trots att han ser det som en ren förlustaffär.

– Det är klart att jag är medveten om att det här kostar en massa pengar, men det är svårt att göra något åt. Man gör det för att man måste, säger Anders Lundin.

Musiken har alltid funnits där för Anders Lundin. Vid sidan om sitt jobb som programledare för några av Sveriges största tv-program, som ”Allsång på Skansen” och ”Expedition: Robinson”, har han gett ut skivor.

Nu släpper han en utökad version av visskivan ”Här är jag nu”, som ursprungligen gavs ut i höstas, i påkostat format.

– Jag har försökt göra något speciellt, så jag har gjort som en mini-coffeetable-bok. En blädderbok med bilder och små kärnfulla dekokter av vad låtarna handlar om, säger Anders Lundin.

Anders Lundin: ”Förstås en förlustgrej”

Han har bekostat tryckningen själv och räknar inte med att gå med vinst.

– Skivan i sig är förstås en förlustgrej. Men det tycker jag inte att man ska räkna det som. Man målar en tavla så fint man kan och färgen och penslarna och tiden kostar ju, men det är inte det man räknar på utan det viktiga är att man får uttrycka det man vill. Man gör det för att man måste.

Varför måste du göra det här då?

– Ja, det är en jättebra fråga. Någonstans får väl alla för sig att de har tankar eller funderingar som de vill uttrycka och så blir det på olika sätt. En del målar, en del skriver dikter och andra täljer trägubbar. Det jag kunde gör vara att skriva melodier eller texter.

Vill inte göra nya skivan tillsammans med frun

Merparten av ”Här är jag nu” har Anders Lundin gjort ensam tillsammans med en musiker. Hustrun Kerstin Ryhed Lundin är sångerska, och har bland annat synts i ”Allsång på Skansen”-kören, men Anders Lundin ville göra skivan utan henne.

– Jag ville inte att det skulle vara ett gemensamt projekt utan jag ville göra det själv. Sedan ryckte hon in på en låt, Gudskelov. Det var något jag inte vad nöjd med och då styrde hon upp låten och det är jag tacksam för, säger Anders Lundin.

”Här är jag nu” är nominerad i kategorin årets visa på de oberoende skivbolagens gala Manifest som hålls den 14 februari, något Anders Lundin är glad för.

– Jag kan ju aldrig konkurrera med den spridning jag har fått i de tv-program jag har medverkat, det här går ju inte att jämföra med ”Allt för Sverige”. Men det är viktigt för mig att det tas på allvar, om det är bra eller dåligt är en annan fråga, men jag menar verkligen det här. Att skivan är nominerad är otroligt viktig för mig, det räcker ganska långt, säger Anders Lundin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.