Anders Lundins besked om ändringen i ”Allt för Sverige”

På frågan om han saknar ”Allsång på Skansen” blir svaret bestämt ”Nej”.
Anders Ludin hade en seg vinter jobbmässigt, på grund av corona.
Foto: Nikola Stankovic
”När det väl kom jobberbjudanden tackade jag ja till allt, och det var så kul att göra det”
Foto: Nikola Stankovic / Nikola Stankovic
Men med ”Allsång på skansen” känner han sig färdig.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Anders Lundin ledde ”Allsång på Skansen” mellan 2006 och 2010.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Efter några intensiva år med ”Allsång på Skansen” känner sig Anders Lundin klar med programmet.

När SVT ringde honom i vintras och frågade om han ville leda nyårssändningen på Skansen fick han en chock.

– Jag trodde först att de frågade om jag ville göra ”Allsång” igen. Jag blev så jävla stressad, säger han till Expressen.

I stället fokuserar han på nya säsongen av succén ”Allt för Sverige”.

Tv-profilen och artisten Anders Lundin, 62, har precis som många andra i branschen påverkats av pandemin som satt stopp för jobbprojekt.

Men i augusti drar inspelningen av SVT:s ”Allt för Sverige” i gång och programledaren är taggad.

– Det är underbart. Det var bedrövligt att vi inte kunde göra det i fjol, men det är glömt nu, säger Anders Lundin till Expressen. 

Nytt för denna säsong är det senarelagda inspelningsdatumet som vanligtvis är i mitten av maj. Men Anders Lundin menar att det har sina fördelar.

– Vi kan exempelvis göra medeltidsveckan på Gotland, det är roligt. Vi kan göra kräftskiva när det faktiskt är kräftskiva. Det kommer kanske att vara sommar på riktigt, att det kanske är badvärme. 

”Som proppen ur”

Efter en seg vinter och skralt med jobb kom till slut våren lite ”som proppen ur” berättar han. 

– Först var det så där tomt som det var för alla andra. När det väl kom jobberbjudanden tackade jag ja till allt, och det var så kul att göra det.

Bland annat har han varit med i Kanal 5:s ”Anders knackar på” och SVT:s frågesportsprogram ”Muren” för att nämna några av jobben.

– Det har känts som ”back in the days”, som på 00-talet. Jag har varit jätteupptagen och suttit i taxi, skrivit mejl och jobbat på datorn. 

Slitsamma åren med ”Allsången”

Men på frågan om han saknar ”Allsång på Skansen” blir svaret bestämt ”Nej”. 

Han berättar att SVT ringde i vintras för att fråga om han ville leda ”Tolvslaget på Skansen” på nyårsafton – vilket han också gjorde. Men den tidigare allsångsledaren hörde till en början fel och drabbades av lätt panik.

– Jag trodde först att de frågade om jag ville göra ”Allsång” igen. Jag blev så jävla stressad, säger han.

Han berättar vidare hur tankarna hann gå. Att det kanske hade varit ett bra tillfälle ändå, samtidigt som han kände: ”Fy fan, ska man hålla på med det där en hel sommar?”.

– Jag blev rädd och chockad. 

Efter sex säsonger på Sollidenscenen mellan åren 2004 och 2010 känner han sig klar med programmet. Varje sändning tog hårt på krafterna och hela sommaren gick åt.

– Sommaren är lika viktig och helig för mig som för andra svenskar och jag vill inte att mina jobb ska sabba den för mig och familjen.

Kopplar av i sommarstugan

Nu när det finns mer tid över på somrarna brukar han koppla av på lantstället i Filipstad. Så även i år. Där ska han spela fotboll och paddla sup-bräda (en bräda för ståpaddling, reds. anm.) med sonen och måla om huset i långsam takt.

– Jag är inte så bra på att snickra som alla andra, så någonting måste man göra. Jag fortsätter att småjobba lite. Helt ledig orkar väl ingen människa vara, säger han och skrattar.

Återvänder till scenen

Jobben fortsätter att rulla på till hans stora glädje. Förutom ”Allt för Sverige”-inspelningen ska han åka i väg med SVT:s ”Mitt i naturen” och filma ett storksläpp i Skåne i slutet av månaden.

Den utbildade historieläraren, som han också är, säger att han har en ”sjuk vilja att lära ut någonting”. Just nu sänds den tredje säsongen av hans historiepodd ”Svenska folkets historia” som gjort succé och toppat poddlistorna.

Och om några dagar har han sina första spelningar på ett och ett halvt år inbokade.

– Ulricehamn och Örebro väntar. Det känns overkligt att man ska få hålla på med det där igen, säger Anders Lundin.

Sannas semesterplaner efter "Allsång på Skansen"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.