Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Hansen rädsla – vill inte vara en ”självhjälpsguru”

Anders Hansens sommarprat har fått över två miljoner lyssningar, hans bok ”Hjärnstark” har sålt i en halv miljon exemplar och nu har han fått en egen SVT-serie.Foto: OLLE SPORRONG
När succéläkaren nu gästar Bokmässan kan han knappt röra sig fritt.Foto: OLLE SPORRONG

Anders Hansens sommarprat har fått över två miljoner lyssningar, hans bok ”Hjärnstark” har sålt i en halv miljon exemplar och nu har han fått en egen SVT-serie.

När succéläkaren nu gästar Bokmässan kan han knappt röra sig fritt.

– Väldigt oväntat. Jag hade aldrig kunnat drömma om det här, säger han.

För tre år sedan var psykiatrikern Anders Hansen, 45, på Bokmässan i Göteborg för att lansera sin förra bok ”Hjärnstark” var förväntningarna relativt lågt ställda.

– Min förläggare sa då ”den här boken är bra, jag tror att den kan sälja 20 000 exemplar”. Jag sa att jag tror att den kan sälja 30 000, det är mycket för en sådan här bok, berättar han.

Sedan dess har ”Hjärnstark” sålt i en halv miljon exemplar och Anders Hansen har blivit folkkär. När han nu är tillbaka på Bokmässan är en konstigt påpassat, signeringsköerna ringlar långa och han har mängder av framträdanden inbokade.

– Jag sa till mitt förlag att jag är här för att jobba, så jag betar gärna av en massa. Men nu ser jag att det är väldigt många punkter, säger han.

Hur hanterar du det?

– När jag inte gör de här grejerna så tar jag det väldigt lugnt, jag prioriterar verkligen min återhämtning. Det har jag alltid varit noga med. Alltid noga med sömn och fysisk aktivitet. Då tål man stress rätt bra.

”Kommer fram folk varje dag”

Efter ett svettigt signeringsrace säger Anders Hansen att han aldrig hade kunnat drömma om att så många skulle vara intresserade av hans böcker, sommarprat och tv-program.

– Jag ville prata om vilka slutsatser jag har dragit i mitt jobb. En läkare som ältar om evolutionen trodde jag inte skulle vara någon kioskvältare, det är därför det är så förvånande, berättar han.

Men på Bokmässan blir det tydligt att han ses som en superstjärna. Han är dock noga med att poängtera att han bara presenterar forskning.

– Det kommer fram folk på stan varje dag och säger att de har förändrat sina liv, och det är fantastiskt. Men det är inte jag som har förändrat deras liv, det är de själva. Jag kanske har puttat dem i rätt riktning genom att presentera forskning som har gjorts av tusentals personer, så man ska inte överdriva sin roll i det, säger Anders Hansen.

– Det sista jag vill är att vara någon självhjälpsguru. Det finns inget värre än folk som förklarar hur andra ska leva sina liv.

”Berövas skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa” 

Till årets bokmässa har Anders Hansen med sig boken ”Skärmhjärnan” som handlar om hur hjärnan påverkas i dagens tid då alla är uppkopplade hela tiden.

– Det här är förmodligen den största beteendeomläggningen som vår art har gjort på så kort tid. Då undrar jag: Vad gör det med oss? Det vet vi inte riktigt men vi vet några saker, att vi inte sover lika mycket som tidigare, vi rör på oss mindre, vi träffas inte på samma sätt. Det tror jag är dess verkliga effekt, att vi berövas skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa, säger han.

– Mobilen gör oss inte deprimerad i sig men den tar så mycket tid att vi inte hinner göra de här sakerna som skyddar mot psykisk ohälsa. Det tror jag bidrar till att det är så många som söker hjälp för psykiatriska problem i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.