Anders Glenmark gör comeback efter tio år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter pausen från rampljuset – nu gör Anders Glenmark comeback.
Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån
Glenmark tillsammans med Thomas "Orup" Eriksson och Niklas Strömstedt i GES.
Foto: Granlund Pictures
GES på nittiotalet.
Foto: Cornelia Nordström

Pausen är över - Anders Glenmark gör comeback efter drygt tio år utanför rampljuset.

Nu medverkar han i musikalen "Chess in Concert" som har premiär i april.

– Jag hade glömt hur kul det faktiskt är, säger han.

Anders Glenmark var en av medlemmarna i gruppen GES, tillsammans med Niklas Strömstedt och Tomas "Orup" Eriksson, som slog igenom 1994 med låten "När vi gräver guld i USA".

Han släppte sista soloskivan 2002. Efter det bestämde sig Anders Glenmark för att ta en paus.

– Jag hade svårt att känna glädje över musiken. Jag tog det som en varningssignal och tänkte att det kanske var dags att göra något annat så jag gjorde det. Samtidigt såg jag till att inte få panik över det, säger Anders Glenmark.

Det blev en paus från soloframträdanden och album - men han lämnade inte musiken helt.

– Jag har producerat och regisserat. Sedan har jag jobbat med andra saker men jag har jobbat mindre totalt sett. Jag fick mer tid över för familjen, säger han.

"Glömt hur roligt det är"

Men nu är pausen över, åtminstone för den här gången. Han fick tillbaka suget av att sjunga när han provade att sjunga ett par låtar med en vän förra sommaren.

– Pausen var nog nyttig för mig, för då fick jag tillbaka suget. Jag hade glömt hur kul det faktiskt är att stå på scen och sjunga inför publik, säger Anders Glenmark.

Den 10 april har "Chess in Concert" premiär på Globen följt av en Sverigeturné. Anders Glenmark var med vid starten för 30 år sedan, och sjunger refrängen i "One night in Bangkok" av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus. Nu spelar han mot bland andra Sarah Dawn Finer och Gunilla Backman.

– Många av de medverkande har jag jobbat med förut, det kändes lite som att gå på en släktmiddag. Efter ett tag när jag provsjungit lite kände jag att jag ville komma tillbaka, säger han.

Har utvecklats som människa

Trots att han spelar en bekant roll - "The Americano" - känner Anders Glenmark att han utvecklats, både privat och i musikalrollen.

– Jag känner mig nästan säkrare nu än innan. Jag tror det har med ängsligheten jag kände förut, den har jag inte nu. Det är nog för att jag har utvecklats som människa, säger han.

Om det blir några nya låtar i framtiden återstår att se.

– Det vet jag inte, jag tar en dag i sänder. Jag har inte bråttom, jag tar lite vad som kommer. Är lite osäker på sologrejen men däremot blir det nog fler samarbeten, säger Anders Glenmark.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.