Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Dahlbom: Helt rätt att sätta ner foten

Anders Dahlbom, Expressens krönikör. Foto: Jan Düsing

NORRKÖPING. Bye, bye Bråvalla.

Det var aldrig riktigt kul så länge det varade.

Bråvalla var en succé från start 2013. En musikfest som blev landets största musikfestival med drygt 50 000 besökare direkt. Sedan dess har arrangörerna FKP Scorpio fortsatt att boka megastora namn hej vilt till scenområdet på flygfältet utanför Norrköping. Efter fem år tar nu festival-sagan slut. Anledningen är enligt arrangörernas pressmeddelande de sexuella ofredanden som fortsätter förpesta festivalen.
– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen och kärleken till musik och framför allt; folk kommer till skada. Ett fall är ett för mycket, säger Folkert Koopmans, FKP Scorpios ägare, i meddelandet.

Klart att det är väldigt tragiskt att det blir så här. För jävligt rent ut sagt, att ett fåtal idioter, eller rättare sagt brottslingar, ska få påverka den enorma musikfest av glädje som en festival faktiskt kan och bör vara.

Det är svårt att inte respektera arrangörens beslut. Lätt att tycka att FKP Scorpio gör helt rätt som nu sätter ner foten och säger: inte mer.
Samtidigt är de sexuella ofredanden antagligen bara en av flera anledningar till att Bråvalla nu går i stå, om än den absolut viktigaste.
En annan stavas ekonomi.

På fredagkvällen, traditionellt sett en festivals starkaste publikdag, var det under största dragplåstret Håkan Hellströms spelning cirka 30 000 personer inne på området, enligt polisen. Det är rätt långt från föregående års siffror på 50 000 besökare. FKP Scorpio har i flera år blött pengar på den svenska marknaden, det lär de fortsätta med efter att årets biljettintäkter räknats in.

Samtidigt hör våldet och ekonomin samman i en ond spiral.
Jag stoppar Lars Stjernqvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping framför största scen under Miriam Bryants spelning i eftermiddagsvärmen. Han har full respekt för att FKP Scorpio nu drar en gräns och säger att vi aldrig kan acceptera våldet.
– Samtidigt är det klart att den uppmärksamhet som våldet har fått har påverkat antalet besökare i år. Jag vet själv att det finns föräldrar som nekar att skicka sina ungdomar hit, det finns ett samband. Och när nu Bråvalla förknippas mer med våldtäkter än musik, då är det inte roligt för staden Norrköping heller. Låt oss nu tro och hoppas att det här innebär en definitiv väckarklocka, säger Stjernqvist.

Att Bråvalla sedan under fem år inte lyckats fånga en speciell känsla som utmärker just Bråvalla – vad är Bråvallafestivalens själ, egentligen? – är ytterligare en anledning till att jag tror avbrottet nu är rätt. Även om det skälet känns mindre viktigt en dag som idag.
Våld och idioter kommer aldrig stoppa livemusik, det vet vi. Sexuella ofredanden är "fan inte okej", som arrangören skriver, det kan vi alla skriva under på.
Frågan är bara hur vi alla musikälskare nu går vidare.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!