Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hbtq-dramat blir Sveriges Oscarsbidrag

Maria Brander om dagens besked.
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AMY SANCETTA / AP
Levan Gelbakhiani, Levan Akin och Bachi Valishvili under tillkännagivandet av Sveriges Oscarsbidrag "And then we danced". Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Filminstitutet offentliggjorde under onsdagen att hbtq-dramat ”And then we danced”, i regi av Levan Akin, är Sveriges bidrag till Oscarsgalan.

Av Svenska Filminstitutets tre nominerade filmer har ”And then we danced” utsetts till det bidrag som Sverige skickar till den 92:a upplagan av Oscarsgalan.

Framåt december brukar filmakademien i Los Angeles presentera en kortlista över de filmer som har chans att nomineras i kategorin bästa internationella långfilm, tidigare kallad för bästa icke engelskspråkiga film. Den 13 januari avslöjas sedan de slutgiltiga nomineringarna.

Svensk-georgiska produktionen ”And then we danced” har svensk premiär 13 september och skildrar dans och förbjuden kärlek i det homofoba Georgien. Unga dansaren Merab, spelad av Levan Gelbakhiani, står i centrum i filmen som regisserats av Levan Akin.

Tre nomineringar

Filmerna som gjorde upp om det svenska Oscarsbidraget var förutom ”And then we danced” även ”Aniara” och ”Quick”.

– Att vi först nominerar tre filmer gör att vi kan sätta fokus på fler av våra fantastiska filmer och tillsammans sätta dem i ett större sammanhang, sa Steffen Andersen-Møller, chef för utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén när nomineringarna släpptes.

Oscarsgalan äger rum den 9 februari 2020.

Tre nyheter att hålla koll på i dag.