Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hbtq-dramat blir Sveriges Oscarsbidrag

Maria Brander om dagens besked.
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AMY SANCETTA / AP
Levan Gelbakhiani, Levan Akin och Bachi Valishvili under tillkännagivandet av Sveriges Oscarsbidrag "And then we danced".Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Filminstitutet offentliggjorde under onsdagen att hbtq-dramat ”And then we danced”, i regi av Levan Akin, är Sveriges bidrag till Oscarsgalan.

Av Svenska Filminstitutets tre nominerade filmer har ”And then we danced” utsetts till det bidrag som Sverige skickar till den 92:a upplagan av Oscarsgalan.

Framåt december brukar filmakademien i Los Angeles presentera en kortlista över de filmer som har chans att nomineras i kategorin bästa internationella långfilm, tidigare kallad för bästa icke engelskspråkiga film. Den 13 januari avslöjas sedan de slutgiltiga nomineringarna.

Svensk-georgiska produktionen ”And then we danced” har svensk premiär 13 september och skildrar dans och förbjuden kärlek i det homofoba Georgien. Unga dansaren Merab, spelad av Levan Gelbakhiani, står i centrum i filmen som regisserats av Levan Akin.

Tre nomineringar

Filmerna som gjorde upp om det svenska Oscarsbidraget var förutom ”And then we danced” även ”Aniara” och ”Quick”.

– Att vi först nominerar tre filmer gör att vi kan sätta fokus på fler av våra fantastiska filmer och tillsammans sätta dem i ett större sammanhang, sa Steffen Andersen-Møller, chef för utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén när nomineringarna släpptes.

Oscarsgalan äger rum den 9 februari 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.