Amy Winehouse krossades – innan sin tragiska död

Hennes unga ålder till trots hade artisten en mogen röst och sjöng jazz, något hon hyllades för.
Foto: RUNE HELLESTAD / STELLA PICTURES / UPI
I februari 2008 belönades den då 24-åriga Amy Winehouse och hennes album "Back to black" med fem Grammys, något som var rekord för en brittisk kvinna.
Foto: MATT DUNHAM / AP
2008 bestod av höga toppar och djupa dalar vad gällde karriären. Trots stora framgångar genomgick stjärnan flera tunga perioder. Sångerskan kämpade med sitt alkohol- och drogberoende.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Sju år har gått sedan den talangfulla sångerskan Amy Winehouse hittades död, 27 år gammal. 

Hon hade då kämpat mot alkohol- och drogmissbruk under flera år.
Den 23 juli 2011 hittades Amy Winehouse död i sin lägenhet med akut alkoholförgiftning som dödsorsak.

Den 23 juli 2011 hittades världsstjärnan Amy Winehouse död, 27 år gammal, efter att ha drabbats av akut alkoholförgiftning.

När sångerskan hittades död i sitt hem i London hade hon under flera års tid kämpat med missbruksproblematik.

Amy Winehouse föddes i London 1983, och slog igenom i musikvärlden redan vid 16-års ålder. Sin unga ålder till trots hade artisten en mogen röst och sjöng jazz, något hon hyllades för. Karriären tog snabbt fart, och blev känd världen över med hits som "Rehab" och skivan "Back to black".

Vann fem Grammy Awards

I februari 2008 belönades den då 24-åriga Amy Winehouse och hennes album "Back to black" med fem Grammys, något som var rekord för en brittisk kvinna. Låten "Rehab" vann också pris på den prestigefulla galan, och slog låtar av Beyoncé och Rihanna. 

2008 bestod av höga toppar och djupa dalar vad gällde karriären. Trots stora framgångar genomgick stjärnan flera tunga perioder. Sångerskan kämpade med sitt alkohol- och drogberoende.

Fotografen Blake Wood träffade Amy Winehouse under höjdpunkten av hennes karriär 2008. De blev genast nära vänner och han fotograferade en annan Winehouse än den som allmänheten fick se. Han har nu släppt fotoboken "Amy Winehouse" med sina bilder på stjärnan. 

– Hon var en genialisk kärleksfull själ som hade enastående framgångar, mina bilder fångade detta, säger Blake Wood i pressmeddelandet för boken, och beskriver sångerskan som en typisk ung London-tjej som levde sitt liv fullt ut.

"Hon injicerade aldrig"

Amy Winehouse var gift med Blake Fielder Civil under två år, och paret skilde sig 2009. Båda var beroende av alkohol och droger. Paret hade en destruktiv relation där Fielder-Civil har uppgett att hans eget drogberoende förmodligen ledde in sångerskan i missbruket.

Winehouse exmake tog droger dagligen när paret 2007 åkte till USA för att gifta sig. Han har tidigare berättat i en intervju med Jeremy Kyle att de tog heroin en gång i veckan under två eller tre veckor. När Amy upplevde att hon fick abstinensbesvär ska hon ha sagt:

"Jag gör det aldrig igen."

– Det var kanske två månader efter som hon behövde det. Vi rökte, hon injicerade aldrig, sade Fielder-Civil, enligt Female first.

Blake Fielder-Civil önskar att han aldrig introducerat henne för drogen.

– Självklart ångrar jag det - inte bara för den skada det orsakade Amy, och förlusten av hennes liv och den skada det orsakade för hennes familj. Men också för min familj och mig själv. Vi har alla gått igenom det här beroendet.

Levde i förnekelse

Blake Fielder Civils mamma Georgette har förklarat att hon levde i förnekelse och kunde inte se att hennes son och Amy Winehouse var drogberoende - tills det var för sent.

– Jag ägnade år åt att ljuga och täcka upp för både Amy och Blake. Jag levde i total förnekelse av att sonen som jag älskade var en hopplös heroinberoende, berättar hon enligt The Sun.

Georgette Civil berättar hur hon vid ett tillfälle såg på när hennes son svalde droger insvept i folie för att ta med dem till Winehouse som då befann sig i Paris. Hon försökte gråtande få honom att sluta, men misslyckades.

- Han och Amy matade varandra med sitt missbruk - och nu är hon död.

Men hon ser inte enbart mörkt på sonens liv tillsammans med Amy Winehouse.

- Allt var så annorlunda när Blake träffade Amy för första gången. Han var min äldsta son och jag avgudade honom.

Flera självmordsförsök

Bara veckor innan Amy Winehouse dog ska sångerskan ha försökt att ta livet av sig, menar hennes exmake Blake Fielder Civil.

Exmaken säger sig vara säker på att det var sångerskans andra självmordsförsök som till slut blev hennes död, och att människorna i hennes närhet borde ha sett varningstecknen.

"Skulle ha älskat att få ett barn"

Efter den destruktiva relationen med Civil träffade Amy Winehouse filmregissören Reg Traviss. Precis innan hon gick bort ska Amy Winehouse ha trott att hon var gravid, har Amy Winehouses pappa Mitch berättat i Channel Seven.

– Hon var med Reg, och de skulle gifta sig. Jag borde inte berätta det här, men hon trodde att hon var gravid vid ett tillfälle. Att ge bilden av att hon var ensam är fel, sade han efter dotterns död.

Reg Traviss har inte bekräftat uppgifterna men uppgav att känslan efter Winehouses bortgång var "surrealistisk".

- Ena minuten så pratade jag med henne, nästa minut så var hon borta. Man kan säga att vi hade kommit halvvägs i ett samtal om vårt liv tillsammans, och sedan, plötsligt, så var hon borta.

Exmaken Blake Fielder Civil har berättat att Amy Winehouse skulle ha älskat att få ett barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.