Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Amir Kheirmand vann Sveriges mästerkock

Publicerad

Amir Kheirmand har hållit sin vinst i "Sveriges mästerkock" hemlig i snart fyra månader.

Det han vill göra med sin nya titel inkluderar två saker: barn och mat.

– Jag skulle vilja anordna nationella skolmästerskap i matlagning där barn tävlar, säger han.

Han har vetat om sin vinst sedan den 5 december och trots att hela Mästerkocksgänget firade ordentligt då med en sen efterfest på Amir Kheirmand, 34, hotellrum, så är det först nu som han kan äntligen ta ut sin seger i "Sveriges mästerkock" på riktigt.

– Det ska bli sjukt kul att komma ut ur garderoben, säger han och skrattar.

Amir Kheirmand hade hela siktet inställt på att hamna bland de sex bästa i "Sveriges mästerkock". Då skulle han i alla fall tillhöra toppskiktet bland de 12 som tog sig vidare till Stockholm. Men längre än så tänkte han aldrig.

– I äggtävlingen var jag övertygad om att jag skulle ryka, säger han.

"Kul att jag gjorde hennes recept"

Det var inte förrän han stod i finalen som tankarna på en eventuell vinst blev verkliga. Då överraskade produktionen finalisterna med att bjuda in familj och vänner till studion.

Sambon Karin, som Amir Kheirmand har varit tillsammans med i snart fyra år, blev ett stort stöd, inte bara för att hon var där och hejade på Amir, utan för att han kunde använda sig av hennes dessertrecept på tarte tatin.

– Jag är helt fantastiskt dålig på efterrätter. Jag kan fyra, fem stycken. Jag blev inspirerad av vad Karin gör som är bra. Hon tyckte att det var kul att jag gjorde hennes recept, säger han.

"Vara väldigt stolt över sig själv"

250 000 kronor och en egen kokbok var priser som ingick i vinsten, men för Amir Kheirmand var själva titeln "Sveriges mästerkock" den största framgången.

– Det är ett hederspris och man får ställa en statyett i hyllan och vara väldigt stolt över sig själv att man har åstadkommit något riktigt bra. Det ger en massa möjligheter, säger han.

Men någon kock vill Amir Kheirmand inte bli. Han har ett helt annat mål med sin vinst.

– Jag är inte utbildad kock och vill inte kalla mig själv det heller. Det är viktigt att skilja på mig som är en amatörkock och en kock som har pluggat och står och sliter i ett kök, säger han och fortsätter:

– Om jag får drömma fritt så vill jag jobba med barn och mat. Jag har lagat mat med barn på skolor och utbytet man får är fantastiskt. Det finns inget filter. Det är så kul att se barn lära sig och bli intresserade av matlagning. Jag tycker att det är en jätteviktig fråga.

"Höja kunskapsnivån"

Just nu har Amir Kheirmand dragit ner på sitt vanliga jobb som egenföretagare inom reklambranschen för att satsa på matlagningstävling för skolbarn.

– Rent konkret skulle jag vilja anordna nationella skolmästerskap i matlagning där barn tävlar först inom skolan och sedan får skolor tävla sinsemellan, säger han.

I sin hemstad Västerås, har Amir Kheirmand redan börjat sälja in sin idé.

– Jag har inte fått ett ja på det än. Det behövs medel, men lokalt är folk positiva och en tävling engagerar. Gör man det roligt, kommer man höja kunskapsnivån när det kommer till mat hos föräldrar, skolan och barnen givetvis, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag