Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amir Kheirmand vann Sveriges mästerkock

Foto: Tommy Pedersen

Amir Kheirmand har hållit sin vinst i "Sveriges mästerkock" hemlig i snart fyra månader.

Det han vill göra med sin nya titel inkluderar två saker: barn och mat.

– Jag skulle vilja anordna nationella skolmästerskap i matlagning där barn tävlar, säger han.

Vann rätt mästerkock?

Så här vann Amir Kheirmand:

* "Jag ville göra rätter som var lite jag, men som hade en teknisk höjd så att juryn skulle märka att killen har lärt sig. Sådan mat gör inte jag hemma, men är det final så är det final."

* "Jag satt natten innan och ritade på papper hur jag tänkte lägga upp maten. Min tanke med varmrätten var att bygga upp en skog och det tyckte jag att jag lyckades med."

Detta är Amir Kheirmands vinnarkokbok:

* Kokboken heter "Amir lagar världens bästa mat".

* Handlar om maträtter som har inspirerat Amir att bli den amatörkock han är i dag.

* Det är mat från hela världen som Spanien, Thailand, USA, blandat med mammas kycklingrecept.

* Släpps den 3 april

Han har vetat om sin vinst sedan den 5 december och trots att hela Mästerkocksgänget firade ordentligt då med en sen efterfest på Amir Kheirmand, 34, hotellrum, så är det först nu som han kan äntligen ta ut sin seger i "Sveriges mästerkock" på riktigt.

– Det ska bli sjukt kul att komma ut ur garderoben, säger han och skrattar.

Amir Kheirmand hade hela siktet inställt på att hamna bland de sex bästa i "Sveriges mästerkock". Då skulle han i alla fall tillhöra toppskiktet bland de 12 som tog sig vidare till Stockholm. Men längre än så tänkte han aldrig.

– I äggtävlingen var jag övertygad om att jag skulle ryka, säger han.

"Kul att jag gjorde hennes recept"

Det var inte förrän han stod i finalen som tankarna på en eventuell vinst blev verkliga. Då överraskade produktionen finalisterna med att bjuda in familj och vänner till studion.

Sambon Karin, som Amir Kheirmand har varit tillsammans med i snart fyra år, blev ett stort stöd, inte bara för att hon var där och hejade på Amir, utan för att han kunde använda sig av hennes dessertrecept på tarte tatin.

– Jag är helt fantastiskt dålig på efterrätter. Jag kan fyra, fem stycken. Jag blev inspirerad av vad Karin gör som är bra. Hon tyckte att det var kul att jag gjorde hennes recept, säger han.

"Vara väldigt stolt över sig själv"

250 000 kronor och en egen kokbok var priser som ingick i vinsten, men för Amir Kheirmand var själva titeln "Sveriges mästerkock" den största framgången.

– Det är ett hederspris och man får ställa en statyett i hyllan och vara väldigt stolt över sig själv att man har åstadkommit något riktigt bra. Det ger en massa möjligheter, säger han.

Men någon kock vill Amir Kheirmand inte bli. Han har ett helt annat mål med sin vinst.

– Jag är inte utbildad kock och vill inte kalla mig själv det heller. Det är viktigt att skilja på mig som är en amatörkock och en kock som har pluggat och står och sliter i ett kök, säger han och fortsätter:

– Om jag får drömma fritt så vill jag jobba med barn och mat. Jag har lagat mat med barn på skolor och utbytet man får är fantastiskt. Det finns inget filter. Det är så kul att se barn lära sig och bli intresserade av matlagning. Jag tycker att det är en jätteviktig fråga.

"Höja kunskapsnivån"

Just nu har Amir Kheirmand dragit ner på sitt vanliga jobb som egenföretagare inom reklambranschen för att satsa på matlagningstävling för skolbarn.

– Rent konkret skulle jag vilja anordna nationella skolmästerskap i matlagning där barn tävlar först inom skolan och sedan får skolor tävla sinsemellan, säger han.

I sin hemstad Västerås, har Amir Kheirmand redan börjat sälja in sin idé.

– Jag har inte fått ett ja på det än. Det behövs medel, men lokalt är folk positiva och en tävling engagerar. Gör man det roligt, kommer man höja kunskapsnivån när det kommer till mat hos föräldrar, skolan och barnen givetvis, säger han.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!