Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda Linds svar på kritiken: Inte mitt jobb

Amanda Lind (MP) var en av gästerna på årets Guldbaggegala.
Kulturminister Amanda Lind kritiserades efter Guldbaggegalan, när hon för Expressen berättade att hon inte hade sett några av de nominerade filmerna.
Nu slår ministern tillbaka mot kritiken, i ”Kulturnytt i P1”.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Amanda Lind.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES/JARI KANTOLA JARI KANTOLA

Kulturminister Amanda Lind kritiserades efter Guldbaggegalan, när hon för Expressen berättade att hon inte hade sett några av de nominerade filmerna.

Nu slår ministern tillbaka mot kritiken, i ”Kulturnytt i P1”.

– Mitt jobb som kulturminister är inte primärt att titta på film eller ta del av kultur, säger hon i radioprogrammet.

Det var på Guldbaggegalan förra veckan som kulturministern Amanda Lind erkände för Expressens reporter att hon inte hade sett några av de filmer som var nominerade på den svenska filmgalan.

– Det är också för att jag har varit gravid och fött barn under året som gått så jag har inte gått på bio. Många av de här filmerna går inte att hitta än förutom om man går på bio, men jag har många på min lista som jag tänker se, sa hon på Guldbaggegalans röda matta.

Amanda Linds svar efter filmupptäckten

Amanda Lind har sedan dess kritiserats för uttalandet, bland annat av krönikörer på kultursidorna – då hon är minister för just svensk kultur.

Men i en intervju med ”Kulturnytt i P1” slår nu Amanda Lind ifrån sig kritiken.

– Mitt jobb som kulturminister är inte primärt att titta på film eller ta del av kultur, säger Amanda Lind i radioprogrammet.

Lind menar vidare att hon tittar på mycket svensk film generellt – och tycker att hennes uttalande har vänts mot henne.

– Jag tar del av mycket svensk film och gillar svensk film. Jag tycker det är tråkigt att det här har blivit ett slagträ i debatten, säger Amanda Lind i ”Kulturnytt i P1”.

Kulturministern : ”Haft många goda samtal”

Kulturministern var på plats vid Göteborgs filmfestival och såg invigningsfilmen ”Psykos i Stockholm”, och säger att hon vill att svenskt filmklimat ska gynnas i framtiden.

– Vi har också haft många goda samtal om filmens förutsättningar och möjligheter i Sverige och det är ju det som är mitt ansvar som kulturminister att se till att filmen har de bästa förutsättningarna framåt, säger hon i ”Kulturnytt i P1”.


SE MER: ”And then we danced” tog hem fyra Guldbaggar

Levan Akin och Levan Gelbakhiani om priserna: ”Vi är väldigt överraskade och glada”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.