Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnan berättar – fick hjälp av riktiga poliser

Amanda Jansson spelar Sara i ”Tunna blå linjen”.
Foto: Carolina Romare /SVT
Amanda Jansson och Gizem Erdogan spelar två av huvudrollerna i ”Tunna blå linjen”.
Foto: Foto: Linus Eklund / Anagram

SVT:s nya polisdrama ”Tunna blå linjen” skildrar polisens kaotiska vardag.

För huvudrollsinnehavaren Amanda Jansson har den realistiska serien inneburit nya insikter.

– Jag blev fascinerad av det där, hur man håller ihop och förblir en hel människa genom allt, säger hon.

Amanda Jansson, 30, har de senaste åren synts i den tredje säsongen av succéserien ”Vår tid är nu”, ”Beck – Utom rimligt tvivel” och på teaterscenen.

Nu är hon aktuell som den nyutexaminerade polisen Sara, en så kallad ”räv” på polisspråk, i Cilla Jackerts ”Tunna blå linjen”.

– Jag skulle beskriva det som ett karaktärsdrivet drama om poliser och vad de får möta i arbetet. Och hur de hanterar det i det privata, och även tvärtom, hur det privata följer med till jobbet, säger Amanda Jansson.

”Från larm till larm”

Serien siktar på att trovärdigt skildra av polisens stökiga och slitiga vardag – med allt från snatterier och relationsvåld till våldtäkter och gängskjutningar.

Det är fjärran den klassiska svenska tv-deckaren med excentriska gråmulna kriminalare i centrum. Här ligger i stället fokus på ett gäng, rätt vanliga, uniformerade poliser i samtidens Malmö.

– De åker från larm till larm. Det är polisens vardag, där de får se massor av tragedi, säger Amanda Jansson.

För att komma in i rollen fick skådespelarna hjälp av riktiga poliser.

– Vi lärde oss polislingo, grepp, hur man går fram till personer – polistaktik, hur man beter sig. Varenda dag som vi varit i uniform har det varit poliser på plats. Det har absolut bidragit till den realistiska känslan som vi velat få till.

Har du fått några nya insikter kring polisarbetet?

– Just det där när de åker från fall till fall utan att få veta hur det går. Det har jag funderat jättemycket på. Jag var med här i Gävle för några veckor sedan när en man ramlade på perrongen och slog i huvudet. Jag var kvar tills ambulansen kom men jag vet ju inte hur det gick för honom. Det är en händelse i mitt liv. Men polisen träffar på det där varje dag.

Dröm som går i uppfyllelse

Amanda Jansson är uppvuxen i Skärplinge i norra Uppland. Efter teaterinriktningen på Vasaskolan i Gävle fortsatte hon skådespelarutbildningen vid Fridhems folkhögskola i Svalöv och på Teaterhögskolan i Luleå.

I dag bor hon i Gävle och jobbpendlar till Stockholm.

Under uppväxten tittade Amanda Jansson mycket på deckare som ”Beck”, ”Johan Falk” och ”Wallander”. Att hon nu både fått göra en ”Beck”-film och spela polis i ”Tunna blå linjen” är något av en dröm som går i uppfyllelse.

– Verkligen, det skulle jag säga. Att få spela polis är väldigt kul och tacksamt. Det händer väldigt mycket i kroppen av sig själv när man får på sig uniformen.

Se mer:

Expressen kan visa första bilderna ur säsong 2 av "Lyckoviken".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.