Amanda skulle låsa butiken efter kvällspasset när rånarna slog till. Foto: ÖvervakningsbildAmanda skulle låsa butiken efter kvällspasset när rånarna slog till. Foto: Övervakningsbild
Amanda skulle låsa butiken efter kvällspasset när rånarna slog till. Foto: Övervakningsbild
Händelsen har satt djupa spår hos Amanda: ”Det känns som att det var en del av mig som dog den kvällen”. Foto: PrivatHändelsen har satt djupa spår hos Amanda: ”Det känns som att det var en del av mig som dog den kvällen”. Foto: Privat
Händelsen har satt djupa spår hos Amanda: ”Det känns som att det var en del av mig som dog den kvällen”. Foto: Privat
Amanda fick en kniv mot halsen och ett skjutvapen riktat mot huvudet under rånet. Foto: ÖvervakningsbildAmanda fick en kniv mot halsen och ett skjutvapen riktat mot huvudet under rånet. Foto: Övervakningsbild
Amanda fick en kniv mot halsen och ett skjutvapen riktat mot huvudet under rånet. Foto: Övervakningsbild
Nu har två män ställts inför rätta i Kalmar tingsrätt misstänkta för rånet. Foto: ÖvervakningsbildNu har två män ställts inför rätta i Kalmar tingsrätt misstänkta för rånet. Foto: Övervakningsbild
Nu har två män ställts inför rätta i Kalmar tingsrätt misstänkta för rånet. Foto: Övervakningsbild

Amanda: ”Jag trodde att jag skulle dö där”

Publicerad

Amanda James, 25, som tidigare medverkat i webb-tv-programmet ”Singelliv”, fick en kniv mot halsen och ett skjutvapen mot huvudet.

Nu har två män ställts inför rätta för det brutala rånet som satt djupa spår hos Amanda.

– Jag trodde att jag skulle dö där.

När Amanda James från Västervik, känd från TV4 Play-programmet ”Singelliv”, skulle låsa Seven Eleven-butiken efter kvällspasset dök två maskerade män upp bakom henne. 

Männen var beväpnade och tvingade tillbaka Amanda in i butiken.

Rånet inträffade natten mot 28 mars förra året.

Samtidigt som hon låste upp dörren skrek rånarna åt henne att stänga av larmet.

De höll både en kniv mot hennes hals och ett skjutvapen mot hennes huvud.

Rånarna tvingade tillbaka Amanda in i butiken precis när hon skulle stänga.Foto: Övervakningsbild

”Jag trodde jag skulle dö där”

Amanda ringde larmbolaget och lyckades få dem att stänga av larmet, under tiden började rånarna plocka på sig cigaretter. 

– När jag pratar med larmcentralen så undrar de vad som hänt. Men det kunde jag ju inte berätta, med kniven och pistolen mot mig. Jag var tvungen att ljuga, säger Amanda.

– Jag trodde att jag skulle dö där.

Under hela rånet höll hon stenhårt i telefonen samtidigt som rånarna visade att skjutvapnet var laddat. Men efter ett tag övergick Amandas rädsla till överlevnadsinstinkt.

– Jag tänkte bara att nu ska ni ut härifrån. Ni har gjort ert.

En av de maskerade rånarna med ett skjutvapen i handen.Foto: Övervakningsbild

”Inte samma glada Amanda som innan”

Till slut lämnade rånarna butiken, de fick inte med sig några pengar eftersom kassan var tömd innan stängning. Amanda ringde 112. 

Amanda var sjukskriven en tid efter händelsen och i dag, lite mer än ett år efter händelsen, sitter minnen fortfarande kvar.

– Jag är inte samma glada Amanda som jag var innan. Det känns som att det var en del av mig som dog den kvällen. 

Så fort ett okänt nummer ringer på mobilen eller när hon hör någon i trappuppgången relaterar hon till händelsen. När hon möter folk ute kontrollerar hon klädsel och skor och lägger på minnet. Värst är det när det plingar på dörren.

Rånet har satt djupa spår hos Amanda Foto: Övervakningsbild

Rånarna har ställts inför rätta

– Jag blev så otrygg i min egen hemstad efter detta, så jag flydde. 

Amanda tror att det är därför hon fortfarande är traumatiserad. 

– Det är lättare att låtsas som om ingenting har hänt.

Under tisdagen hölls rättegången i Kalmar tingsrätt och domen mot de misstänkta rånarna kommer den 18 maj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag