Amadeus svar på frågan om sin uppväxt: ”Skojar om det”

Inför premiären av dokumentären om hans liv berättar han nu om hur det varit att leva i skuggan av löpsedlarna.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / Karin Törnblom
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Amadeus Sögaard är fotbollspelare och spelar i Brommapojkarna.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
1 / 9

Amadeus Sögaard, 22, är son till två av Sveriges mest omskrivna personer.

Inför premiären av dokumentären om hans liv berättar han nu om hur det varit att leva i skuggan av föräldrarnas kändisskap.

– Det är klart att det varit blandade känslor, säger han.

Artisten Carola Häggkvist, 54, slog igenom stort när hon vann Melodifestivalen 1983 med låten ”Främling”. Några år senare träffade hon norrmannen Runar Sögaard, 53, och de gifte sig 1990.

Sonen Amadeus Sögaard föddes 1998.

Genom åren har han till stor del hållit sig undan offentligheten. Men på torsdag har dokumentären ”Amadeus – mer än en son” premiär på TV3.

– Det känns annorlunda så klart, vad har man gett sig in på? Men det är kul. Jag är redo nu att göra det jag vill göra och leva ut den jag är till hundra procent, säger han till Expressen om sin nya öppenhet.

”Många har frågat”

Kändisparet Carola och Runar var ständigt i rampljuset under sitt tioåriga äktenskap och ofta omskrivna. Även efter skilsmässan 2000.

– Många har frågat, hur har det känts? Det är ganska svårt att svara på den frågan. Det är min verklighet och min barndom. Under uppväxten har folk stannat mamma eller pappa på stan och jag har lite fått agera fotograf. Det är den grejen. Sedan är det löpsedlar och skriverier och allt det där, att man har växt upp och fått hantera det, säger Amadeus Sögaard.

– I grund och botten är jag en vanlig kille som älskar att spela fotboll och göra musik på fritiden.

”Elefanten i rummet”

I skolan fick kändissonen en del kommentarer men säger att han lyckats ta mycket av surret med en klackspark.

– Man får ta allt med en nypa salt. Jag tror att många runtomkring mig ser att jag har en ganska stor självdistans kring det. Men det blir lite elefanten i rummet, att man måste adressera det, men det är inga problem, säger han.

Ibland har han rentav själv tagit upp något för att föregå en diskussion.

– Jag förstår att ens polare eller folk omkring undrar vad som är sant och inte sant. Så det är snarare att jag själv lagt det på bordet, att jag själv haft självdistansen att skoja om det.

Träffades innan gymnasiet

Amadeus Sögaards flickvän medverkar också kort i dokumentären. De träffades på sommarlovet innan gymnasiet. Mycket mer än så vill han inte berätta.

Din mamma verkar gilla henne, hur är deras relation?

– Våra familjer känner varandra och det har varit så. Förhoppningsvis pratar alla bara gott om varandra.

Dokumentären ”Amadeus – mer än en son” har premiär på TV3 klockan 20 på torsdag. Den går också att se på Viaplay och Viafree. 

https://www.instagram.com/p/BsLt1xxnwsU/?utm_source=ig_web_copy_link
Amadeus starka önskan inför nya projektet: ”Deal breaker”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.