Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alpinstjärnans succé: ”Otrolig upplevelse”

Se när André Myhrer vinner årets ”Mästarnas mästare”.
André Myhrer imponerade under hela säsongen.
Foto: SVT
I finalen gjorde han upp mot Therese Alshammar, Johanna Larsson och Fredrik Lindström.
Foto: SVT
Sist kvar i finalduellen var Myhrer och Johanna Larsson.
Foto: SVT
André Myhrer tror att karriären som alpinåkare var en fördel.
Foto: SVT

André Myhrer fick snabbt smeknamnet ”maskinen” i ”Mästarnas mästare”.

Och alpinstjärnan, som vann tävling efter tävling nådde också hela vägen fram i finalen, där han storstilat besegrade före detta tennisproffset Johanna Larsson.

– Även om det var glatt och trevligt så var det också allvar när det brann till. Det var häftigt att få känna på igen, säger vinnaren. 

Årets säsong av SVT:s ”Mästarnas mästare” spelades för första gången in i Sverige. Och efter intensiva dagar nere på Bjärehalvön i Skåne gjorde André Myhrer, Johanna Larsson, simstjärnan Therese Alshammar och skidskytten Fredrik Lindström upp om slutsegern.

Den sistnämnde, Lindström, hamnade på efterkälken i första grenen och slogs ut. Alshammar blev nästa tävlande att slås ut och i finalen, en bana med som som krävde både styrka, kvicktänkthet, balans och precision tog till sist OS-guldmedaljen André Myhrer en stabil seger mot Johanna Larsson.

– Det gick ju bra hela vägen tycker jag. Det kändes som att man fick tävlingsnerven igen. Det trodde jag inte jag skulle få uppleva på det sättet.

Märktes de på de andra också?

– Jo men det tyckte jag. Det blev en lite annan stämning på allihopa. I olika nivåer kanske man skulle kunna säga. Men det var kul, det blir speciellt. Och alla vill så mycket, det är häftigt.

Han hyllar också sin finalkonkurrent Johanna Larsson:

– Hon var ju stark hela vägen. Hon stod i någon nattduell och jag visste att hon var jävligt snabb. Och hon slutade ju också precis, så hon var också i bra form.

Myhrers nyckel till framgången

Själv tror André Myhrer att hans fysiska styrkor från karriären som alpinåkare var en stor fördel genom programmet och den höga lägstanivån var en nyckel till framgången, menar han.

– Vi är ju tvungna att vara lite bra på mycket för att vi ska vara bra på vår sport. Kravprofilen för en alpinåkare är ju ganska bred. Man måste vara ganska stark, man ska vara uthållig, explosiv, smidig, så det är många parametrar som ska vävas in för att lyckas i grenen så att säga. 

– Sen kom jag ju direkt från karriären egentligen. Så jag hade ju bara haft tre-fyra månader utan träning, det är klart man har haft en stor fördel med det, tillägger Myhrer.

André Myhrer med vinnarpokalen.
Foto: SVT
Johanna Larsson i finalen.
Foto: SVT
Konkurrenten Johanna Larsson ger Myhrer en segerkram.
Foto: SVT

Var det något som var svårt för dig egentligen?

– Jag vet inte... vatten. Jag bävade lite för det. Jag tycker inte det är så kul med vatten. Så det hade jag funderat lite på och helst sluppit. Det blev inte så mycket vatten, det var väl för att det var så jävla kallt i vattnet och svårt att få till. 

Hur jobbigt var vädret?

– Det var tufft. Men det är väl framför allt att det är så mycket väntan på tv-inspelningar. Man står still och blir kall. När man var i gång var det ingen fara, men det var just att det tar lång tid. Man befinner sig i kylan under en längre period. 

Bygger hus

André Myhrer, vars främsta merit är OS-guldet i slalom Pyeongchang 2018 avslutade sin karriär 2020. Exakt var han tar vägen jobbmässigt är oklart. Just nu väntar snarare tid på hemmaplan med familjen, som bygget ett hus i norrländska hemorten Bergsjö.

– Det är väl lite olika uppdrag som jag har framför mig. En tv-inspelning nu på ett program som ska gå till hösten. Just nu är det mycket med husbygget och jag lägger mycket tid på det. Vi fick en dotter i januari så vi har fullt att göra hemma.

Till sist, hur värderar du vinsten i ”Mästarnas mästare?

– Det jättekul att ha det på meritlistan så klart. Det var en otrolig upplevelse att få vara med om. Man har sett det här programmet sedan många år tillbaka och har väl säkert att någon tanke att det där vore kul att testa vid tillfälle. Så att få vinna det känns fantastiskt, jättekul. Här skadas Olsson svårt i duellen – SVT tvingades ändra

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.