Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Almenäs uppgörelse med nya pojkvännen

"Jag blir en bättre mamma, flickvän och vän när jag tar ansvar för att träningen blir av. Träningen gör mig piggare och mindre irriterad. Och Patrik som är elitidrottare är väldigt stöttande och gör allt för att jag ska komma åt att köra mina pass", berättar Jessica Almenäs.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Det är extra kul att man väljer att ha två kvinnor som programledare", säger Jessica Almenäs om det nya programledaruppdraget med Carina Berg. I maj börjar "Vem kan slå Anja och Foppa" att spelas och programmet har premiär på Kanal 5 i höst. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Expressens Karin Sörbring intervjuar Jessica Almenäs, aktuell med nya "Vem kan slå Anja och Foppa", om familjelivet, karriären och kärleken.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Anja Pärson och Jessica Almenäs gjorde OS-sändningar från Sydkorea ihop. Nu fortsätter de att jobba i Kanal 5:s nya storsatsning "Vem kan slå Anja och Foppa", som Jessica programleder ihop med Carina Berg.Foto: MAGNUS RAGNVID / MAGNUS RAGNVID / WWW.RAGNVID.COM
"Det finns ju fördomar om att idrottsmän skulle vara korkade, men Patrik är smart. Under sin karriär har han lärt sig mycket om kontrakt och han driver även ett försäkringsbolag ihop med två kompisar. Tidigare förhandlade jag alltid själv. Patrik har lärt sig saker efterhand", säger Jessica Almenäs om att paret driver företag ihop.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
I "Träningspodden" har Jessica Almenäs berättat att Patrik är mer ordningsam än vad hon är är och att han kan störa sig på om hennes saker ligger framme. "Men vi hjälps åt för att hålla en juste nivå hemma trots att vi har en bebis", säger Almenäs.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL BILDBYRÅ / /IBL [DOWNLOADED]
"Jag vill inte fria. Jag är väldigt feministisk på många områden, men just där är jag lite traditionell. Jag vill bli friad till, av någon egoistisk anledning", säger programledaren, författaren och poddaren Jessica AlmenäsFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
Efter "Superstars" och OS-sändningarna - nu får Jessica Almenäs ett nytt toppjobb på Kanal 5. Tillsammans med Carina Berg programleder hon kanalens nya, stora underhållningssatsning: "Vem kan slå Anja och Foppa".Foto: Magnus Ragnvid / Kanal 5
1 / 10

Efter utbrändheten fick Jessica Almenäs pojkvän Patrik Fahlgren en ny roll i hennes liv - han lämnade proffslivet i Tyskland och blev Kanal 5-profilens manager.

I en stor intervju berättar hon om tankarna på ett fjärde barn och utmaningen att återfå sin gamla form efter tredje graviditeten.

– Patrik har varit ett enormt stöd och att han tar de bitar som jag tycker är minst roliga gör att jag minskar risken att gå in i väggen igen, säger den 42-åriga programledaren.

Inom kort drar Carina Berg och Jessica Almenäs i gång inspelningarna av "Vem kan slå Anja och Foppa", där kända sportprofiler utmanar Foppa och Anja i kluriga och fysiska utmaningar. Och Almenäs själv är mycket aktiv.

Du har berättat att du undviker socker. Hur går det?

– Jag har tänkt att de sista gravidkilona ska försvinna av sig självt, men jag har lurat mig själv under hösten och vintern och ätit lite godis varje dag och trott att jag har tränat trots att jag kanske har blivit avbruten i armhävningarna och knäböjen av barnen. Nu har jag bestämt mig för att röra på mig minst 30 minuter om dagen, köra tre löppass och tre styrkepass i veckan och göra mer hälsosamma val.

– Trots alla ansträngningar dröjde det tre veckor innan jag såg något resultat alls på vågen och hittills har jag bara tappat ett enda kilo. Min kille säger dock att det har hänt saker med min kropp och att jag är dum som använder vågen som måttstock.

Expressens Karin Sörbring intervjuar Jessica Almenäs, aktuell med nya "Vem kan slå Anja och Foppa", om familjelivet, karriären och kärleken.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Svårare att återfå formen efter tredje graviditeten

Hur har skillnaden varit, jämfört med efter dina två första graviditeter?

– Jag var 29 när jag fick Jack och två-tre månader efter förlossningen var alla gravidkilon borta, enda skillnaden var de stora mjölktuttarna. När Dylan kom var jag 33 och fick jag kämpa lite mer för att komma i form igen, men jag kom ganska snabbt tillbaka till utgångsläget. Nu när jag är 42 är det mycket svårare med allt: att bygga och behålla muskler och gå ner i vikt. Men att det är svårt betyder ju inte att det är omöjligt.

Fakta/Programleder ny Kanal 5-satsning

NAMN: Jessica Magdalena Therese Almenäs.

ÅLDER: 42.

YRKE: Programledare.

BOR: Hus i Stockholmsförorten Bromma.

FAMILJ: Barnen Jack, 12 (med Johan Edlund) och Dylan, 8 (med Tony André Hansen). Pojkvännen Patrik Fahlgren, 32, handbollsspelare. Gemensamme sonen Sam, 9 månader.

INKOMST AV TJÄNST: 583 000 kronor (2015).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Jokkmokk, växte upp i Östersund. Två år yngre systern Jenny och tio år yngre systern Jonna. Tre yngre halvsyskon.

FÖRÄLDRARNA ÄR: Monica Sundkvist, 65, och Mikael Almenäs, 64.

UTBILDNING: Basketgymnasiet i Huskvarna. Har läst media och kommunikation på högskolan i Jönköping samt journalistik på Poppius.

KARRIÄR I URVAL: Kom tvåa i "Fröken Sverige" (1998). Före detta basketspelare på elitnivå i "Brahe Basket". Programledare för "Biggest loser", "Fotbollsgalan", "Kristallengalan", "Let's dance", "Vinnare V75", "Nyhetsmorgon" och "Superstars". Ledde OS-sändningarna i Kanal 5. "Stora löparboken för kvinnor" (2015) och "Stora träningsboken för kvinnor" (2016), båda med Lovisa Sandström.

AKTUELL: Med "Träningspodden" och "Stora träningsboken för gravida" (med Lovisa Sandström). Börjar i maj spela in Kanal 5:s stora underhållssatsning "Vem kan slå Anja och Foppa", där Almenäs och Carina Berg är programledare.

 

Jessica Almenäs på premiär med mellansonen, i dag åtta år (bilden är från 2016). Foto: /IBL

 

LÄS MER: Jessica Almenäs nya toppjobb 

 

Du har fått kritik för att du uttrycker missnöje med hur din mage ser ut, för att vissa tycker du bidrar till vikthets.

– Det vill jag absolut inte bidra till. Det är inte så att jag inte känner mig tillräcklig. Jag har inte känt mig mer tillräcklig i hela mitt liv än vad jag gör nu. Och det är inte så att jag tänker att "sedan när jag är smal igen ska jag äntligen tycka om mig själv och känna att jag duger". Jag vill bara känna igen mig själv. Men jag tycker att jag duger och räcker till som jag är, oavsett om några gravidkilon hänger kvar eller ej.

 

"Jag tycker att jag duger och räcker till som jag är, oavsett om några gravidkilon hänger kvar eller ej".

 

Hur gör du för att träningen inte ska bli ytterligare ett område att topprestera på så att du riskerar att gå in i väggen igen?

– Nja, träningen har aldrig känts så, inte ens när jag höll på med träningsprogram inför maraton. Visst vill jag prestera och nå resultat, men träningen ger mig inte den där dåliga stressen som jag kan känna när jag är på väg att gå in i väggen.

Jessica Almenäs om ångesten under utmattningen

Hur har det varit när du har varit utmattad?

– Då har jag känt ångest, över att gå till jobbet och träffa människor. Det var vidrigt. Men till och med då var träningen en tillflyktsort. Den fick stopp på allt som snurrade i huvudet, tankar som annars aldrig stoppade och som gjorde att jag inte kunde sova.

– När jag var som sjukast sa läkaren till mig att jag inte fick träna, för jag kunde inte lägga den orken på det. Nuförtiden tränar jag mer lustbetonat.

"Jag är mycket känsligare för sömnbrist nu", berättar Jessica Almenäs, som tycker att hon och sambon Patrik lyckas dela bra på ansvaret kring hem och barn.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Har du varit rädd för att hamna i en utmattningsdepression igen för att din lille son Sam håller dig och sambon vakna om nätterna?

– Ja, jag är mycket känsligare för sömnbrist nu. På så sätt var det bra att jag blev gravid, fick en liten paus och att det inte blev så mycket jobb det första året på Kanal 5. Ingen reagerade på att jag behövde sova flera gånger om dagen. Nu tycker jag att det flyter på, tack vare att Patrik och jag delar på vaknätterna med Sam.

Almenäs har tagit det lugnare under bebistiden med Sam

Du har sagt att du har varit mycket mer föräldraledig den här gången, men du drog i gång med "Superstars" när Sam var 2,5 månader och körde OS nu i februari?

– Med mina två första barn var jag knappt föräldraledig alls. Då jag fick Jack började jag sända trav igen efter sex veckor och några månader senare drog jag i gång med "Nyhetsmorgon" och Dylan var bara tre-fyra veckor när jag programledde "Fotbollsgalan". Då pendlade jag också fram och tillbaka till Norge. Med Sam har jag tagit det mycket lugnare - och uppskattat det.

Jessica Almenäs och Patrik Fahlgren var ihop i 2,5 år innan de fick sonen Sam tillsammans. Här har de för en gångs skull barnvakt för att få lite par-tid och gå på Elle-galan tillsammans (januari 2018).Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]

 

"Patrik har ju flyttat hem och jag behöver inte längre göra allt själv"

 

Hur ser arbetsdelningen ut i hemmet?

– Patrik och jag delar lika på allt. Jag tar naturligtvis större ansvar för mina större barns skolgång och aktiviteter. Dylan bor hos oss på heltid och åker till Norge på lov och var tredje helg och Jack bor varannan vecka. Men jag har aldrig varit i en så jämställd relation tidigare, det har liksom inte varit något issue att vi ska dela.

Och så har ni en barnvakt som täcker upp?

– Ja, några timmar i veckan kommer en barnflicka. Från början försökte Patrik och jag jobba i skift, men vi har ju företag ihop och måste svara på en massa mejl och det funkade inte så bra i och med att vi jobbar hemifrån. Det blev lite slitigt och irriterat så då skaffade vi lite hjälp.

Patrik är vd för ert bolag "Två apors affärer"?

– Japp. Han fungerar lite grann som min manager och sköter sådant som jag inte riktigt tycker om att göra. Han förhandlar, har mejlkontakt och gör upp ramar för mina uppdrag.

Sambon Patrik Fahlgren ville gärna ha barn. Jessica Almenäs kände sig egentligen färdig med den biten för hennes söner började bli lite större, men hon ville inte neka kärleken möjligheten att få egna barn och paret har förstås inte ångrat att de fick lille Sam.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Patrik blev manager när Jessica blev sjuk

Hur kom ni fram till att Patrik skulle ta ansvar för det här?

– När jag blev sjuk fick jag se över mitt liv och sortera bort en del saker. De grejer som jag tycker är tråkiga tar jag numera hjälp med. 

Förra gången vi träffades sade du att du gjort annorlunda när du blev ihop med Patrik. I stället för att rusa in i förhållandet började ni lugnt och pratade på WhatsApp. Och från början var det väl tänkt att Patrik skulle bo kvar i Tyskland i ytterligare några år?

– Det var när jag blev gravid som Patrik bestämde sig till 100 procent. Vi hade pratat om det tidigare och Patrik saknade att ha en vardag och ett rikare socialt liv här hemma i Sverige, men vår relation gav beslutet en liten knuff och jag tror inte att han har ångrat sig.

Jessica Almenäs och handbollsproffset Patrik Fahlgren visade upp gravidmagen. I juli 2017 föddes deras gemensamme son Sam.Foto: Instagram

Ni skaffade barn 2,5 år efter det att ni blev ett par?

– Den biologiska klockan hade ett finger med i spelet. Jag visste inte hur lång tid jag hade på mig, jag var över 40 år och vi kände att om vi skulle få ett gemensamt barn kunde vi inte vänta hur länge som helst. Vi bestämde oss för att se vad som händer, "blir det ett barn så blir det".

 

"Den biologiska klockan hade ett finger med i spelet. Jag visste inte hur lång tid jag hade på mig"

 

LÄS MER: Jessica Almenäs om varför hon gått i terapi 

 

Sambon Patrik ville gärna ha barn

Var Patrik tydlig med att han ville ha barn?

– Han ville gärna ha barn. Hade han fått välja fritt gissar jag att han kanske hade väntat något år, men han förstod också förutsättningarna.

Var barnbeslutet en investering i att relationen skulle hålla långsiktigt också?

– Det är det så klart. Även om man inte tänker på det när man är nyförälskad så blir det en grej längre fram om man lever med någon som gärna vill ha barn och inte har egna. 

– För mig var det lite som en gåva. Jag hade tänkt att jag var färdig med barn och hade nog inte skaffat en bebis till om det inte hade varit för Patrik. Men det hade känts egoistiskt av mig att förvägra honom att få egna barn - och jag vet att man inte ångrar några barn, även om man inte får sova...

Jessica Almenäs jobbade på TV4 i 15 år innan hon hösten 2016 meddelade att hon värvats till Kanal 5. Där har hon lett "Superstars" och OS och ska nu tillsammans med Carina Berg programleda storsatsningen "Vem kan slå Anja och Foppa".Foto: Magnus Ragnvid / Kanal 5

 

Fanns det någon oro att det inte skulle hålla om ni inte ens försökte få barn i och med att du är tio år äldre och inte kan få barn hur långt upp i åren som helst?  

– För oss har åldersskillnaden inte varit en issue, vi pratar nästan inte om det överhuvudtaget. I vår relation är det så att Patrik säger att han bor med fyra barn, att jag är det fjärde barnet. Vi har en helt annan balans i vem som är den vuxne mentalt. Hade det inte hållit mellan oss om vi inte hade skaffat barn så hade det varit av helt andra skäl, inte på grund av åldersskillnaden.

 

"För oss har åldersskillnaden inte varit en issue"

 

Här är riktlinjerna för Jessicas och Patriks förhållande

Jessica Almenäs och Patrik Fahlgren har några riktlinjer för sin relation: De växeldrar och hjälps åt, säger ja till varandra, respekterar varandra och är måna om att inte sluta se varandra.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL BILDBYRÅ

Du har sagt att Sam får gå under namnet "Baby Almenäs" till dess att Patrik friar?

– Det blev dubbelefternamn, men jag vill vara gift. Och jag vill inte fria. Jag är väldigt feministisk på många områden, men just där är jag lite traditionell. Jag vill bli friad till, av någon egoistisk anledning.

 

"Jag vill bli friad till, av någon egoistisk anledning"

 

Jessica Almenäs tankar om frieriet som hon hoppas ska komma

Hur skulle frieriet helst vara?

– Det behöver inte vara flådigt, men genomtänkt. Inte bara att vi går ut och käkar och han drar upp en ring, utan han får tänka till lite grann. Patrik är väldigt påhittig, så jag har höga förväntningar. Hoppas att han läser det här, haha.

"Patrik är väldigt påhittig, så jag har höga förväntningar", säger Jessica Almenäs om förhoppningen att sambon Patrik ska fria.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Du sade också att du alltid har drömt om en dotter och att om du visste att du skulle få det skulle du kanske överväga ett fjärde barn?

– Som det är nu sover Sam lite bättre. För någon månad sedan när Sam vaknade för femtioelfte gången och skrek på natten väckte Patrik mig och sade "det blir inga fler barn". Vi har vacklat, ska vi ha en till eller inte? Det är inte ens säkert att det går.

Jessica Almenäs intervjuas för andra gången av Expressens Karin Sörbring och berättar om hur villalivet med sambon Patrik artar sig, hur hon tacklar sömnbristen och om "april-utmaningen" att göra mer hälsosamma val.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

 

PS Så var mötet

För ett år sedan intervjuade jag Jessica Almenäs på Kanal 5:s pressdagar. Hon var lika vänlig då som nu, men när hon kommer cyklande till den här intervjun är det som att hela hon strålar. Hon verkar gladare och mer harmonisk, något som Jessica också bekräftar i vårt samtal. Efteråt trampar hon i racerfart hemåt för att spela in ett poddavsnitt innan sambon Patrik ska i väg på handbollsträning och Jessicas arbetspass med sonen Sam tar vid.

 

LÄS MER: Jessica Almenäs slår tillbaka mot mamma-hatet inför OS 

 

Jessica Almenäs vinkar hejdå efter Expressen-intervjun. Nu ska hon hem och podda.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.