Almenäs rasande över tidningsomslaget

"Dom har ju totalt sönderretuscherat bilden. Den ser inte klok ut. Jag tycker man måste sätta ner foten och säga ifrån", säger Jessica Almenäs.
Foto: Ylwa Yngvesson
Jessica Almenäs är aktuell i "Let's dance".
Foto: Olle Sporrong
Foto: Olle Sporrong

Jessica Almenäs är rasande på tidskriften Tara.

Hon riktar sin ilska mot tidskriften efter att ha hittat sig själv – retuscherad – på tidningens omslag.

– Dom har ju totalt sönderretuscherat bilden. Den ser inte klok ut, säger Almenäs.

Programledaren och TV4-profilen Jessica Almenäs är allt annat än glad på tidskriften Tara. Hon riktar skarp kritik på Instagram mot tidskriften där hon pryder senaste omslaget.

"Helt ärligt Tara, det här tycker inte jag är okej. Såg bilden och undrade själv vem det var. Den är minst 5 år gammal och TOTALT sönderretuscherad. Finns inte en enda likhet med mig på den där bilden. Man undrar hur den som valde den tänkte egentligen? Tara, ni borde skämmas", skriver Almenäs på Instagram.

Almenäs: "Ser inte klok ut"

Jessica hoppas att Tara själv nås av kritiken och att de tänker till lite nästa gång de väljer omslag.

– Dom har ju totalt sönderretuscherat bilden. Den ser inte klok ut. Jag tycker man måste sätta ner foten och säga ifrån. Det här är dessutom en tidning för vuxna kvinnor och då retuscherar man sönder bilden så det ser ut som jag inte har några ansiktsdrag, säger Almenäs.

Hon tycker det är viktigt att man uppmärksammar det här. Hon hävdar även att bilden inte har någonting med det de pratar om i själva tidningen.

– Det är många saker här som känns väldigt fel. Det är tråkigt när tidningar gör så här. Jag tycker det är viktigt att gå ut och säga det här, för jag har fått kommentarer på min Instagram nu att folk trodde att jag varit med och valt bilden och det är ju katastrof för det där är ingenting jag står för. Verkligen inte, säger Almenäs.

"Får inga originalbilder"

Taras chefredaktör Ann Fredlund säger att tidningen inte har retuscherat bilden utan köpt den från en bildbyrå.

– Hon hade kommit med en ny bok och vi hade ingen tillgång till en ny bild som passade för omslaget. Vi vill visa kvinnor som de är men problemet är att många bilder som kommer via bildbyråer på kvinnor kan vara hårt retuscherade när man får dem. Man får inga originalbilder, säger hon.

Regler för retuschering

Gränserna för vad som är tillåtet när det kommer till retuschering av bilder är enligt Bildleverantörernas Förening (BLF) olika beroende på vad det är för typ av bild. På nyhetsbilder ska ansikten inte retuscheras eftersom det kan påverka trovärdigheten, men när det kommer till bilder i reklamsammanhang är gränsen mer flytande.
– Tidningsomslag retuscheras en del när möjligheten finns, men utgivaren måste bevaka sin trovärdighet och tänka på att det kan vara kränkande för personen på bilden. Vid modeplåtningar finns det större möjlighet till retuschering, alla som kan Photo shop kan i princip göra det, säger Johan Främst, kommunikatör på BLF.


LÄS MER: Jessica Almenäs om det tuffa året

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.