Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Almenäs miljonklipp efter tunga kollapsen

Jessica Almenäs talar nu för första gången om sin kollaps. Foto: Johan_Jeppsson/Expressen / FOTO:JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Programledaren trodde tv-karriären var över. Foto: Olle Sporrong
Nu har Jessica Almenäs gett beskedet att hon lämnar TV4 och går över till Kanal 5. Foto: /Ibl / /IBL

Hon var så trött att hon kollapsade och övervägde till och med att lägga ner tv-karriären - nu är Jessica Almenäs tillbaka som Sveriges hetaste programledare.

För Pascal Engman berättar hon om vägen tillbaka, övergångspengarna från Kanal 5, och kravet att få leda OS-sändningarna.

– Det var en period när jag faktiskt trodde att jag aldrig skulle komma tillbaka, att tv-karriären var över, säger den forna "Let's dance"-profilen som precis lämnat TV4 bakom sig.

FAKTA

Namn: Jessica Almenäs.

Ålder: 40.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Sönerna Jack och Dylan. Pojkvännen Patrik Fahlgren som är handbollsspelare.

Inkomst: Fastställd förvärvsinkomst 2015: 583 000 kronor. Bolaget JESS Media AB hade samma år en omsättning på 5 120 000 kronor och ett resultat på drygt 2,7 miljoner.

Aktuell: Byter kanal, från TV4 till Kanal 5.

Hur fungerar det när man byter kanal – är det som i sport, med agenter, läkarundersökning och sign on-bonusar?

– Haha, det är lite som i sport. Calle Jansson, som är kanalchef på Discovery som äger Kanal 5, kontaktade mig för mer än ett år sedan.

Ringde han personligen?

– Nej, en gemensam kontakt förde ihop oss. Personen sa till mig att det var någon som gärna ville träffa mig för ett förutsättningslöst möte. Men han ville inte säga vem det var. Jag blev så klart nyfiken. Och den sortens möten måste ske ganska diskret.

Var sågs ni – på en pizzeria i Hedemora?

– Haha, nej. Vi körde en promenad runt Kungsholmen.

Visste du vem det var du skulle träffa, eller var det mer “personen du ska möta har en röd halsduk och bär en tidning under armen?”

– Haha. Jag fick reda på det precis innan vi sågs. Efter promenaden fortsatte du uppvakta mig. Och jag hoppade in och gjorde “Breaking News” i stället för Filip Hammar. Man kan säga att jag kände mig lite för. Det har varit många möten. Och när det blev klart att de köpt OS-rättigheterna hamnade allt i ett annat läge. Det har alltid varit mitt drömjobb.

 

Jessica Almenäs krav på Kanal 5

Var det ett önskemål från din sida att du skulle få leda OS-sändningarna?

– Självklart.

Men fick du en så kallad sign on-bonus eller inte?

– Jag tror att de flesta tv-profiler som är knutna till en kanal har en profilpeng. Det är inte kopplat direkt till vad man gör för tv-program.

 

Jessica Almenäs som programledare före "Let's dance" Foto: Olle Sporrong

Lön?

– Vi kan säga så här: jag går inte ner i lön. Jag är nöjd.

Det var ett år sedan du kollapsade efter en V75-sändning. Du har aldrig berättat vad som hände egentligen.

– Det var inget som hände över en natt, då kändes det som något som hade varit på gång de senaste månaderna. Sanningen är att jag var på väg mot den där kraschen i flera år. Jag gick i flera år runt och trodde att mitt normalläge var att alltid vara trött. Utmattad, alltid stressad, alltid ha ångestattacker, hjärtklappning. Det var så för mig under flera års tid. Jag är ensamstående mamma, separerade från mitt ex, flyttade och flyttade igen. Till slut var glaset helt jävla tomt.

 

LÄS MER: Almenäs om den tuffa tiden

 

Förstod du vad som var på gång redan innan du föll ihop?

– Ja. Jag hade signalerat på jobbet att jag höll på att gå in i väggen och behövde semester. Av olika anledningar var det en produktion som drog ut på tiden. Jag var inte helt ledig mer än åtta-nio dagar.

Kunde du inte själv säga stopp?

– Det är svårt. Produktionen var beroende av att jag gjorde det, jag hade förstört för alla. Jag tänkte “bara jag klarar det här”. Men så började jag få fysiska symptom. Som under den där sändningen, när jag nästan svimmade. Det flimrade för ögonen, jag började darra, svettas, det ringde i öronen. Jag lyckades hålla mig på benen till sändningen var slut, efteråt lade jag mig bara ner på golvet och skakade.

 

Min chef frågade om jag fått en stroke, skickade mig till läkare.

 

 

Men du sjukskrev dig inte efter det?

– Nej, veckan efter skulle jag göra “Nyhetsmorgon”, men så fort jag kom in i TV4-huset fick jag hjärtklappning, svettades och kunde inte formulera en mening, jag bara sluddrade. Min vänstra hand domnade. Jag kunde inte hålla i bestick. Jag hade gaffeln liksom liggande i handen. Min chef frågade om jag fått en stroke, skickade mig till läkare. Läkaren sa direkt att jag var utmattad och inte fick arbeta mer.

Var det en lättnad att någon såg det?

– Vet du vad? När jag gick ut från läkaren och skulle ringa till min chef och säga att jag inte kunde jobba började jag gråta av lättnad. Det var så skönt att få gå hem, slippa gå till jobbet. Det var det som var så läskigt. Jag tappade fullständigt lusten till jobbet. Jag fick panik bara av att tänka på jobbet.

Började du tänka på att lägga ner tv-karriären?

– Verkligen. Under tiden som jag var sjuk frågade jag mig om jag någonsin skulle tycka att det var roligt att göra en tv-sändning igen? Och vad ska jag göra? Vad kan jag göra? Jag var 40 år och det var allt jag kunde. Det var väldigt obehagligt. Det var en period när jag faktiskt trodde att jag aldrig skulle komma tillbaka, att tv-karriären var över.

 

LÄS MER: Jessica Almenäs kollapsade

Almenäs om sjukskrivningen

Vad gjorde du under de här månaderna?

– Fokuserade på att få ordning på mitt liv. Privata saker. Till exempel det här med flytten. Saker jag borde gjort för längesedan men inte tagit tag i. Saker som hopat sig. Jag fick rätsida på livet. Försökte koppla bort allt som hade med jobb att göra, jag har varit med mina barn, det var en ny upplevelse att vara med dem på helger.

- Jag har varit extremt trött, sovit väldigt mycket. På dagarna också. Det är bara den senaste månaden jag slutat sova på dagarna. Inte hela dagarna, men en liten stund. Träffat min kille mycket. Varit hos honom i Tyskland. Träffat andra människor, som inte är förknippade med jobbet. Jag har inte ens orkat titta på tv.

 

Jessica Almenäs på Kristallen-galan 2016. Foto: Johan_Jeppsson/Expressen / FOTO:JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

 

Men du började jobba i januari?

– Ja, några travsändningar. Så här i efterhand var det alldeles för tidigt. Jag var inte redo. Sen gjorde jag “Let’s dance”. Det gick bra, även om jag kände att jag inte var frisk. Jag hushöll med energin, sov i studion efter repetitionerna och såg till att jag hade lediga dagar efteråt. Det tog flera dagar att återhämta sig efter en sån sändning. Men nu har jag, för första gången på länge, känt mig sugen på att jobba. Jag börjar få nya idéer, tänka kreativt.

Är du rädd att hamna i det där mönstret igen?

– Verkligen. Det är nog lite därför jag också byter till Kanal 5. Byta miljö. TV4 var jättebra, stöttade mig. Det var viktigt för mig. Jag ville inte trilla in i ekorrhjulet igen.

Under årets Kristallen-gala var det bara kvinnliga sportprofiler som gick till final. Känns det som att ni, efter alla dessa år, börjar få uppskattning?

– Ja. Det har blivit mer, vilket känns sjukt att säga 2016, accepterat att vara tjej och jobba med sport. Men jag får fortfarande frågan “Är du verkligen intresserad av sport på riktigt?”.

Men ärligt talat. Får du den frågan?

– Ja. Och jag försöker vara artig, men jag blir “skulle jag ha jobbat med det här i 15 år om jag inte är intresserad av det?”.

Jag tror vi börjar bli klara. Det är bara en fråga kvar. Nu ska du leda OS-sändningarna – är du intresserad av sport på riktigt?

– Hahaha. Ja.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!