Allt om SVT:s julkalender 2021 – tjuvfamilj i fokus

Se trailern för julkalendern 2021, ”En hederlig jul med Knyckertz”.
Årets julkalender i SVT heter ”En hederlig jul med Knyckertz”
Foto: Ulrika Malm /SVT / Ulrika Malm /SVT

”En hederlig jul med Knyckertz” heter SVT:s julkalender 2021. 

Programledaren David Sundin och skådespelaren Gizem Erdogan spelar två av huvudrollskaraktärerna.

Mer om julkalendern hittar du här!

I regi av Leif Lindblom heter årets julkalender ”En hederlig jul med Knyckertz”, som är baserad på böckerna med samma namn. Böckernas författare Anders Sparring står för julkalenderns manus för 24 avsnitt.

När sänds julkalendern 2021?

Inspelningen startade i slutet av januari och ”En hederlig jul med Knyckertz” har premiär 1 december 2021 på SVT och SVT Barn, och sänder ett avsnitt varje dag fram till och med julafton. 

Det handlar ”En hederlig jul med Knyckertz” om

SVT berättade tidigare hur Johanna Gårdare, Programchef på SVT Barn, beskriver årets julkalender som en varm och humoristisk julsaga. Den är utspelad i en knasig tvärtomvärld och inspelad i Luleå med omnejd.

I berättelsen om familjen Knyckertz är det norm att vara tjuv och stjäla. Men 11-åriga sonen Ture som tittarna får följa är annorlunda, och känner inte att han passar in i den kriminella världen.

– Han vill inget hellre än att hans familj ska leva ett vanligt liv där ingen sitter i fängelse. Han gör dem besvikna hela tiden när han inte vill gå den kriminella banan, säger Johanna Gårdare till SVT.

När en ovärderlig julstjärna försvinner är stadens julfirande i fara, och för att alla ska kunna fira en hederlig jul behöver Ture hitta stjärnan.

David Sundin och Gizem Erdogan i huvudrollerna

Skådespelaren Gizem Erdogan, 34, gjorde sitt genombrott i tv-serien ”Kalifat” som Pervin. Senare hyllades hon för rollen som polisen Leah i SVT:s dramaserie ”Tunna blå linjen”.

Nu spelar hon tjuvmamma Fia i årets julkalender och har tidigare berättat att hon blev väldigt förtjust i berättelsen vid läsning av manuset.

– Det är humor, kärlek och allvar på ett varmt och sagolikt sätt, sa Gizem Erdogan då. 

Komikern och programledaren David Sundin, 45, har tidigare synts som Dynamit-Harry i ”Se upp för Jönssonligan”. I ”En hederlig jul med Knyckertz” spelar han Bove, den mysiga tjuvpappan i familjen.

I en tidigare intervju med SVT sa komikern att det känns kul och spännande att få vara en del av julkalendern. 

– Jag har läst de här böckerna för mina barn och tycker de är väldigt mysiga, sa David Sundin då.

Skådespelarna i årets julkalender

Barnskådespelarna Axel Adelöw spelar 11-årige sonen Tage och Paloma Grandin medverkar i rollen som lillayster Kriminellen. 

David Sundin har sagt till SVT att årets julkalender bjuder på flera välbekanta skådespelare, men också relativt nya ansikten som nog kommer att överraska tittarna.

Så kom författaren på idén till SVT:s julkalender 2020
Årets tv-personlighet fick dubbla statyetter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.