Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt du behöver veta om rättegången mot ASAP Rocky

Här, utanför Max på Hötorget i Stockholm, ägde gatubråket rum.
På tisdagen inleds rättegången mot ASAP Rocky.
Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Stjärnan syns i en film från gatubråket i Stockholm den 30 juni.
Foto: Polisen / Polisen

Tisdagen den 30 juli inleds rättegången mot ASAP Rocky och hans två vänner efter gatubråket i Stockholm en månad tidigare.

Här är frågor och svar till allt du undrar om rättegången, bevisföringen och de inblandade personernas versioner av händelseförloppet.

Vem är ASAP Rocky?

ASAP Rocky heter egentligen Rakim Mayers och är en amerikansk rappare från stadsdelen Harlem i New York. 30-åringen släppte sitt debutalbum ”Live. Love. A$AP” 2011, en skiva som uppmärksammades stort och hyllades av kritiker. Det andra albumet, ”Long. Live. A$AP”, hamnade direkt på förstaplatsen på Billboard-listan när det släpptes 2013. Därefter har ASAP Rocky släppt mer musik, samarbetat världsstjärnor och turnerat runt hela planeten.

ASAP Rockys uppväxt i Harlem var svår och präglades av fattigdom, droger och mord. Rapparen dömdes till fängelse för knarkhandel som 16-åring, och i vuxen ålder han varit inblandad i flera våldsamma incidenter.

Varför ställs ASAP Rocky inför rätta i Sverige?

ASAP Rocky och två av hans vänner åtalades den 25 juli misstänka för misshandel. Det misstänkta brottet ska ha skett i samband med ett gatubråk i Stockholm den 30 juni, utanför hamburgerrestaurangen Max vid Hötorget.

ASAP Rocky befann sig i den svenska huvudstaden för att uppträda på festivalen Smash på Stockholms stadion. Direkt efter spelningen, natten mot 3 juli, anhölls han av polis.

Först misstänktes de tre personerna för grov misshandel, men häktades senare för misshandel av normalgraden.

När inleds rättegången mot ASAP Rocky?

Rättegången mot ASAP Rocky och hans två vänner inleds i Stockholms tingsrätt tisdagen den 30 juli klockan 9.30, och fortsätter sedan på torsdagen och fredagen samma tider.

Vem är personen som ska ha blivit misshandlad av ASAP Rocky?

Målsägande i fallet är en 19-årig ensamkommande flykting från Afghanistan. Han kom till Sverige 2015 och har sedan dess dömts för ett flertal brott, bland annat misshandel och narkotikabrott.

I förhör har 19-åringen uppgett att han under gatubråket den 30 juni blev slagen till marken med en glasflaska, och därefter sparkad på.

Vilken bevisning finns mot ASAP Rocky?

I åklagarens bevisning mot ASAP Rocky och hans två vänner ingår bland annat:

• SMS-konversationer från ASAP Rockys sällskap som uppges bevisa att de utdelade slag och sparkar, att de använde sig av en glasflaska och att de filmat delar av händelsen.

• Bilder som jämför flaskan som visades upp på ASAP Rockys Instagram med den flaska som påträffades vid brottsplatsen.

• Journalanteckningar och rättsintyg.

• Bilder på målsägandes skador.

• DNA-analys av flaskhalsen.

• Fotografier på målsägandes hörlurar.

• Filmer från mobiler och övervakningskameror.

• Polisens fotografier.

• ASAP Rockys film på Instagram.

Åtalet bygger även på muntlig bevisning:

• Förhör med ASAP Rocky, de två andra åtalade och målsäganden.

• Förhör med målsägandes sällskap.

• Förhör med två vittnen som enkligt åklagaren bevisar att flaskor använts som tillhygge, att målsäganden utsatts för slag och sparkar av flera personer och att bråket inte utgjorde självförsvar.

I samband med åtalet den 25 juli berättade åklagaren Daniel Suneson att han har tillgång till mer bevisning än det material som tidigare florerat på internet:

– För att komma fram till det beslutet har jag bland annat granskat de filmer som funnits i utredningen. Värt att notera är att jag har haft ett större material att bedöma än vad som tidigare funnits tillgängligt på internet. Utöver filmat material finns även stöd för målsägandens uppgifter genom vittnesförhör, sa han på en presskonferens. 

Bilder från polisens förundersökningsprotokoll. Personen till höger ska vara ASAP Rocky med en glasflaska i handen.
Foto: POLISEN / POLISEN
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll.
Foto: POLISEN / POLISEN
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll.
Foto: POLISEN / POLISEN
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll. Här syns den misstänkta brottsplatsen.
Foto: POLISEN/HANDOUT/TT / TT NYHETSBYRÅN POLISEN

Hur beskriver ASAP Rocky gatubråket?

I förhör med polisen har ASAP Rocky hävdat nödvärn i samband med gatubråket, och har också gett sin beskrivning av slagsmålet:

– Det började med att han frågade oss om vägen. Vi försökte förklara att vi inte visste då vi inte är från Sverige. Han gick då. Han började ta kontakt med främlingar och kvinnor. Sedan kom han tillbaka till min säkerhetsvakt och bad om vägen igen. Min vakt bad honom då att gå. Då vakten blev knuffad försökte han knuffa bort honom. Han slog ett knytnävsslag som träffade vakten, sen slog han en gång med sina hörlurar vilket vakten också fick ett märke utav när han parerade. Sen försökte han också slå ännu ett slag som missade, säger ASAP Rocky i polisförhör. 

Därefter började han frukta att situationen skulle eskalera – och kände sig tvungen att ta till våld.

– Jag fick ner honom på marken. Jag slog och sparkade, sa ASAP Rocky i polisförhöret.

Stjärnan menade att detta var för att försvara vännerna och säkerhetsvakten han hade med sig.

Han nekar till anklagelserna om att någon från hans sida ska ha använt en glasflaska i slagsmålet.

Vilken typ av straff riskerar ASAP Rocky?

Maxstraffet för misshandel är två års fängelse. Den 28 juli skrev Expressens kolumnist Leif GW Persson om fallet och vilket straff som ASAP Rocky och hans vänner riskerar:

”Sannolikheten för att de kommer att dömas är hög samtidigt som jag bedömer det som osannolikt att någon av dem behöver krypa in. Den troliga påföljden är dagsböter i kombination med villkorlig dom och då med beaktande av den omständigheten att de redan suttit anhållna och häktade i en månad”, skriver Leif GW Persson och fortsätter:

”Eftersom det finns mycket som talar för att den händelse som åtalet grundar sig på har föregåtts av provokationer, ofredanden, hot och till och med misshandel av en av de åtalade från målsäganden och hans kamrats sida finns det till och med ett mindre utrymme för att fria de åtalade med hänvisning till nöd- och nödvärnsrätten”.

Det är just nödvärnsrätten som ASAP Rocky har hänvisat till i polisförhör. 

Vad händer om ASAP Rocky frikänns?

Enligt svensk lag har man rätt till full ersättning för förlorad inkomst om man frikänns efter en häktning, förutsatt att rätten kommer fram till att den brottsanklagade inte uppsåtligt har föranlett häktningen eller försvårat utredningen.

Enligt den häktningsöverklagan som försvaret lämnade in några dagar efter häktningen den 5 juli innebär frihetsberövandet 16 miljoner kronor i förlorade intäkter för ASAP Rocky.

Summan kan dock komma att stiga. 

I och med att stjärnan omhäktades den 19 juli har tiden som frihetsberövad blivit längre, vilket kan innebära större uteblivna intäkter.

Kan statsminister Stefan Löfven påverka rättegången mot ASAP Rocky?

I en serie inlägg på Twitter har den amerikanska presidenten Donald Trump uppmanat statsminister Stefan Löfven att se till att ASAP Rocky släpps fri. Presidenten har sedan uttryckt besvikelse när detta inte har skett.

I Sverige är ministerstyre dock olagligt – vilket bland annat innebär att regeringen inte får lägga sig i hur domstolar dömer i enskilda fall. Ministerstyre är lagligt i USA, vilket är en förklaring till Donald Trumps sätt att resonera.

I ett mejl till DN beskrev Stefan Löfvens pressekreterare Toni Eriksson det telefonsamtal som statsministern hade med Donald Trump:

”Det var ett vänligt och respektfullt samtal som höll på i cirka 20 minuter. Statsministern var noga med att påpeka att det svenska rättsväsendet, åklagare och domstolar, är helt självständiga. Och att alla är lika inför lagen och att regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka rättsprocessen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.