Vincent Wettergren, Eva Rydberg, Rikard Wolff, Monna Orraryd och Naima Palmaer. Foto: SVTVincent Wettergren, Eva Rydberg, Rikard Wolff, Monna Orraryd och Naima Palmaer. Foto: SVT
Vincent Wettergren, Eva Rydberg, Rikard Wolff, Monna Orraryd och Naima Palmaer. Foto: SVT
Eva Rydberg i "Jakten på kristallen" Foto: SVTEva Rydberg i "Jakten på kristallen" Foto: SVT
Eva Rydberg i "Jakten på kristallen" Foto: SVT

Allt du behöver veta om julkalendern 2017: ”Jakten på tidskristallen”

Publicerad

Årets julkalender heter "Jakten på tidskristallen".

SVT beskriver det som ett spännande och juligt sci-fi-äventyr.

Bland skådespelarna märks: Eva Rydberg, Rikard Wolff, Kodjo Akolor och Félice Jankell.

Efter Wolffs bortgång har SVT meddelat att julkalendern sänds som planerat.

När onda krafter planerar att stanna tiden dagen före julafton visar det sig att tre barn är de enda som har förmågan att resa till universums mitt och stoppa detta.

– Det här blir en annorlunda, äventyrlig, fruktansvärt spännande, rolig och lite sorglig julkalender. Jag älskar den här rollen, säger Eva Rydberg som spelar en av rollerna om handlingen i årets julkalender 2017.

Jakten på tidskristallen beskrivs av SVT som ett spännande och juligt sci-fi-äventyr.

Vad handlar julkalendern 2017 om? 

Första avsnittet sänds i SVT1 och Barnkanalen fredag 1 december – som sig bör.

Julkalendern kan också följas på SVT play.

SVT sammanfattar handlingen i en blurb:

Barnen Asrin, Lima och Max kommer in på den mytomspunna internatskolan Framtidsakademin, en skola för unga med unika egenskaper. De kan inte tro sina ögon när de upptäcker att de är utvalda, och att professor Styregaards matematikprogram egentligen är ett hemligt projekt som ska rädda världen. Men resor i universum är inte så lätt som professor Styregaard tror. Portalen de färdas i är komplex och det är extremt lätt att hamna fel. Barnen är världens sista hopp, och frågan är om de kommer att lyckas före julafton? För om tiden stannar blir det ingen julafton!

Historien är fritt baserad på boktrilogin Speglarnas hemlighet av författaren Erika Vallin.

"Jakten på tidskristallen" finns även som spel och app.

 

LÄS MER: Så vill regissörerna hylla Rikard Wolff i Julkalendern

 

Vilka skådespelare är med i julkalendern 2017?

I rollistan finns skådespelaren och musikalartisten Eva Rydberg som spelar Professor Styregaard, den folkkära skådespelaren Rikard Wolff som spelar Dr Ruben och radioprataren och komikern Kodjo Akolor.

Rikard Wolff har sedan inspelningen tvingat ställa in flera föreställningar på grund av sjukdom och sedan slutet av augusti legat på sjukhus. På fredagen den 17 november kom nyheten om att Wolff dött efter den längre tidens sjukdom.

SVT har efter Wolffs bortgång meddelat att julkalendern sänds som planerat. 

 

LÄS MER: Rikard Wolffs svåra kamp under sista inspelningen

 

Monna Orraryd spelar Asrin, Vincent Wettergren spelar Max och Naima Palmaer spelar Lima.

I övriga roller: 

Felice Jankell, Julia Ragnarstam, Kodjo Akolor, Klas Wiljergård, Fredrik Granberg, Sissela Benn, David Wiberg, Bianca Kronlöf, Erik Johansson, Björn Gustafson, Per Andersson, Angelika Prick, Anton Lundqvist med fler.

Manus och regi: 

Oskar Mellander och Tord Danielsson.

Sändningstid för programmet är vardagar klockan 7.15 och 18.45 – på helger: klockan 8.45 och klockan 18.45.

Källa: SVT

Julkalendrar genom tiderna

Den första julkalendern sändes 1960 och hette Titteliture. Sedan dess har Sverige haft en julkalender att följa varje år.

I fjol var handlade julkalendern om "Selmas saga" och 2015 var det Erik Haag och Lotta Lundgren som berättade barnens historia i "Tusen år till julafton".

 

LÄS MER: Har du koll på julkalendern genom åren?

 

Andra minnesvärda julkalendrar är:

Sunes jul som sändes 1991 och fick en återkomst med Håkan Bråkan år 2003.

Mysteriet på Greveholm var en julkalender som likt Jakten på tidskristallen innehöll övernaturliga fenomen. 

År 2012 återuppstod Greveholm i tablån med "Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag