Allt du behöver veta om fjärde säsongen av Bron i SVT

Foto: RONNY JOHANNESSON
Foto: CAROLINA ROMARE PHOTOGRAPHY / © CAROLINA ROMARE/FILMLANCE INTERNATIONAL/NIMBUS F

Saga Norén är tillbaka för sista gången. 

Den första januari 2018 har ”Bron” säsong fyra premiär i SVT. 

Här är allt du behöver veta om tv-seriens sista omgång.

En kvinna har stenats till döds på Pepparholmen. Hon heter Margrethe Thormod och är generaldirektör för Migrationsverket i Köpenhamn. Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) börjar utreda mordet tillsammans med sin nya danska kollega Jonas Mandrup (Michael Birkkjaer).

Samtidigt har Saga Norén (Sofia Helin) dömts för mordet på sin mor och sitter inspärrad på en kvinnoanstalt i Ystad. SVT och produktionsbolaget Filmlance skriver i pressmaterialet att Saga Norén får besök av Henrik Sabroe i fängelset, men att hon inte vill hjälpa honom med fallet på Pepparholmen. 

”Saga påpekar att hon inte är polis längre och kan därför inte hjälpa honom. Detsamma gäller Henriks försvunna barn; Saga kan inte hjälpa till och Henrik är nära att ge upp sökandet”, går det bland annat att läsa i pressmaterialet för sista säsongen av ”Bron”. 

Det händer i sista säsongen av Bron

Den fjärde och sista säsongen av ”Bron” har premiär 1 januari 2018 i SVT. Åtta nya avsnitt väntar. Sofia Helin och Thure Lindhardt spelar huvudrollerna i tv-serien, som är Sveriges internationellt mest framgångsrika någonsin. 

Tematiken för de åtta nya avsnitten genomsyras av frågor om identitet, både på ett konkret liksom existentiellt plan.

I beskrivningen av ”Bron” säsong 4 går det att läsa att Saga Norén och Henrik Sabroe kommer drabbas på en ”personlig nivå” och att deras vänskap ställs på sin spets samt att ”inget är som det har varit” för seriens huvudpersoner när säsongen når sitt slut.

Beslutet att sätta Saga Norén i fängelse i SVT-serien

Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgren är huvudmanusförfattare för fjärde säsongen av ”Bron”. Hans Rosenfeldt berättar om beslutet att sätta Saga Norén i fängelse i seriens sista säsong.

– När vi fick besked om att säsong fyra skulle bli av så bestämde vi var vi ville lägga den tidsmässigt och då sa vi att vi skulle försöka hålla det som vår utgivningstakt, alltså att det har gått två år, säger Hans Rosenfeldt och fortsätter:

– Eftersom det är vår fjärde säsong så frågar man sig själv: vad har vi inte gjort med Saga och vad skulle vi kunna utsätta henne för där tittarna får se något annat av henne?

I augusti 2016 bekräftades att den fjärde säsongen av ”Bron” är den sista. Hans Rosenfeldt berättade då att beslutet togs redan när arbetet med de nya avsnitten började.

- Alla gick in i fyran för att avsluta, inte minst Sofia Helin som har enormt tuffa inspelningar, många dagar, borta från familjen i ett halvår. Så vi sa: Gör vi en till så blir det den sista.

Sofia Helin: Så blir de nya avsnitten av Bron

Under inspelningen av de nya avsnitten berättade Sofia Helin och Thure Lindhardt - han tog över efter Kim Bodnia - om de nya avsnitten och tematiken för tv-seriens sista säsong.

- När man pratar om identitet tänker man också på kriser. Identitet och kriser hör ofta ihop, och med det i åtanke kan man säga att både Saga och Henrik drabbas av identitetskriser. Vilka är vi? Vilka borde vi vara?, säger Thure Lindhardt.

Sofia Helin menar att de kriser som Saga och Henrik drabbas av under säsong fyra är annorlunda än något som tv-tittarna har sett tidigare.

– Kriser kan drabba på många nivåer och det här är på ett annat djup än tidigare. Det var också något som vi snackade om när vi började diskutera säsong fyra; att själva Öresundsbron har förändrats sedan vi började spela in ”Bron”. Tidigare var det något som gav oss frihet. Nu är det något som nästan är stängt för oss.

”Bron” är en svensk-dansk tv-serie efter en idé av Hans Rosenfeldt, Måns Mårlind och Björn Stein. Första säsongen hade premiär 2011 i SVT och DR. Två år senare började seriens andra säsong. 

Kim Bodnia lämnade Bron

Danska skådespelaren Kim Bodnia gjorde då rollen som Martin Rhode, den polis som Saga Norén samarbetar med. Inför inspelningen av tredje säsongen av ”Bron” hoppade Kim Bodnia av tv-serien. En stor del av säsongen fick skrivas om, vilket bland annat resulterade i att Thure Lindhardt gjorde entré som Henrik Sabroe. 

Inför premiären av ”Bron” säsong tre berättade Hans Rosenfeldt om Kim Bodnias avhopp

– Han gillade verkligen inte hela tredje säsongen. Då är det svårt. Vi kunde inte röra runt så mycket med den tiden som fanns kvar innan inspelningsstart. Men det är inte en konflikt. Jag sa att så stora ändringar kan vi inte göra, och då sa han, ”vet du vad, då tror jag att ni får göra det utan mig”.

Även Sofia Helin kommenterade att Kim Bodnia lämnade tv-serien: 

– Det var inte så enkelt som att ”Kim hoppar av”, utan det var en process som ledde fram till beslutet att vi måste gå en annan väg. Det är klart att det var ett spännande och intensivt samarbete som tog sitt avslut där, men jag har också kunnat använda det mycket i karaktären, så det var väldigt spelbart att Saga blev så övergiven och ensam.

Då börjar "Bron" i SVT

Den fjärde och sista säsongen av ”Bron” har två huvudmanusförfattare: Seriens upphovsman Hans Rosenfeldt samt Camilla Ahlgren, tidigare manusredaktör för ”Bron” och manusförfattare till ”Gåsmamman” samt huvudmanusförfattare till Netflix första svenska originalserie, baserad på Malin Persson Giolitos ”Störst av allt” och producerad av FLX.

”Brons” konceptuerande regissör Henrik Georgsson återvänder också för säsong fyra. Georgsson regisserar de fyra första avsnitten, medan Rumle Hammerich tar hand om de fyra sista och därmed det som är seriens allra sista scen.

Utöver Sofia Helin och Thure Lindhardt finns också Sarah Boberg, Rafael Pettersson och Maria Kulle med i rollistan. Ny ansikten i ”Bron” säsong 4 är bland andra Mikael Birkkjær, Johannes Bah Kuhnke och Thomas W Gabrielsson.

Den fjärde och sista säsongen av ”Bron” har premiär 1 januari 2018 i SVT och SVT Play. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.